Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Igrački rekviziti i konzole
RaspberryPi/ RetroPie -> Retro Gaming
STRANA 1 OD 1
imarkovic RaspberryPi/ RetroPie -> Retro Gaming 15.11.2022. 14:05 T68830

status: user
broj poruka: 18940
Ovo je iskljucivo `Retro` tema, zabranjena za ljubitelje najnovijih igrica koje zahtevaju 4090ti graficke i sl.
Salim se naravno

RetroPie, ko ne zna za to, fenomenalan software baziran na Raspbian-u/Debian-u, izaslo je 2020-e, do sada je dosta ispeglan i evo iz prve ruke mogu da kazem da je jako dobra stvar i da jako lepo radi, nesto korisnije skoro nisam probao.

Imam RPi 3B, sa 1Gb rama i stavio sam karticu od 16Gb, izvukao Rumblepad2 iz furde. Skine se `image` od ~800MiB, turi na karticu i to je sve od instalacije, ostaje samo da se konfigurise controller i par sitnica vezano za romove, biose i slike igara. Natrpao sam gomilu igara za Sega MegaDrive, SegaCD, Sega32X, Neo-Geo, MAME i Sony Playstation X. Ima fora sa SegaCD i NeoGeo sto se tice Biosa, ima fora i sa scrapper-om, vrlo lako i brzo sam resio i sve radi savrseno, slika i zvuk odlican i naravno klizi. Svaka im cast kako su ga napravili, ranije je sve ovo bilo pacenje i veliko smaranje na PC-u, podesavanje sve rucno emulatora ponaosob, zezanje sa plug-inovima itd.

Uvek ima opcija ako treba veca kartica da se sve to lepo klonira na vecu karticu u trenutnom stanju bez ikakvog dodatnog konfigurisanja, postoji alat za to.

Postoje i druge platforme koje podrzava, ZX Spectrum, Atari, Nintendo64, GameBoy itd. Cak i Sega SG-1000 i Master System. Ne podrzava ipak naprednije platforme kao Sony Playstation2 ili Sega Saturn i novije, mozda ce to neke novije verzije podrzavati, ali malo li je i ovo sto vec ima.

Romovi i biosi moraju rucno da se skinu, otpakuju i natrpaju u direktorijume, sve se lako nalazi.
To se radi kroz mrezu koja je vec namestena kroz dhcp, veoma jednostavno.

Scraper je opcija za menu igara, da za svaku igru kada se odradi, dobije se `Thumbnail` i opis svake igre za svaku platformu. Postoji i opcija za kratke Video snimke, jako zgodan detalj.

Takodje, svaka platforma ima svoju logo sliku na naslovnoj strani kada se implementira bios (copy/paste).

Apsolutna preporuka od mene za sve koji su se igrali u `90-im na automatima, Segama, Nintendu, Neo-Geo itd.
Probano sa original joypad-om za Sony PSX preko Speedlink USB adaptera, radi bez problema.
Inace, joypad je sve sto vam treba za manipulisanje ove konzole, tako je sve optimizovano. Ali naravno, za par stvari mi je trebao pristup preko SSH/PuTTY, nista strasno :).

Jako dobra fora je sto ima mogucnost da se azurira na najnoviju verziju. Naravno, nije automatski, mora da se udje u opciju i pritisne `update` :). Ali nisam dublje zalazio, mozda ima opcija za auto-update.

Kao sto pise, podrzava:
RaspberryPi Zero, 1, 2, 3, 4 (ocekujemo da se podrzati nadolazeci 5)
ODroid C1/C2

https://retropie.org.uk

“La debilidad no está en nosotros, es lo que tenemos afuera”.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
srdoch Re: RaspberryPi/ RetroPie -> Retro Gaming 15.11.2022. 19:24 #677306

status: user
broj poruka: 1261
Kako da se ne uključim ovde kad sam zaljubljenik u ta vremena a inače RetroPie gazim već godinama. :)

Ne znam gde si našao podatak da je izašao 2020?? Šurim ga minimum od 2018. ako ne i duže.

Inače složio bih se sa svime ostalim što si napisao. Po meni lično, ne postoji bolje urađeno i objedninjeno retro okruženje. Sve na jednom mestu i sve vizuelno izuzetno dopadljivo, a pre svega funkcionalno i korisno. Naravno pričam o EmulationStation interfejsu. RetroPie se sastoji od EmulationStation interfejsa koji se oslanja na RetroArch emulatore u pozadini.

E sad, mora se istaći jedna stvar, a to je da detaljnije konfigurisanje svega može biti vrlo nezgodno početnicima jer nije baš najintuitivniji način na koji je rešeno sve u pozadini. Ponavljam, nije najintuitivniji i najlakši način ali zato radi perfektno. Baš iz tog razloga moguće je praviti neverovatne zahvate što će malo napredniji korisnici izuzetno ceniti. Kada sam se uhodao sa filozofijom RetroArch-a shvatio sam da koliko god da je otežalo snalaženje početnicima, toliko je otvorilo neograničene mogućnosti u celoj priči. Pomenuću samo neke: online multiplayer u igrama koje su za dva igrača na dva gamepad-a, live streaming sadržaja, premotavanje žive akcije unazad u određenim emulatorima, snimanje živog stanja nevezano za igru i emulator, ekstremno nasviravanje grafike u emulatorima korišćenjem naprednih opcija, peglanje slike shaderima, itd... Neverovatan skup mogućnosti a ovo je samo mali deo svega.

Ovo oko kloniranja kartice sam imao poteškoća pa ako se sretneš sa istim i rešiš problem javi mi kako si to odradio. Naime, kada kloniraš karticu klonira se i veličina particije pa nema nikakve koristi od veće microSD kartice na koju si klonirao. Ako si našao način da naknadno proširiš particiju sa već upisanim RetroPie softverom na nju javi mi kako. Ja sam na kraju sve instalirao od nule na 128GB microSD i završio priču ali korisno bi bilo za ostale potencijalno da znaju.

Još bih da dodam neke pojedinosti u vezi hardvera. Malo zahtevniji emulatori, tu mislim na generaciju PlayStation One, Sega Saturn i novije, biće neupotrebljivi na Raspberry Pi 1 i 2 računarima pa treba voditi računa o tome. Prosto nemaju dovoljno snage da guraju te emulatore ni na default podešavanjima. Tek Raspberry Pi 3 može da ih sažvaće kako treba.

Još jedna zgodna stvar je što se romovi i biosi mogu dodavati na više načina a ja sam probao dva. Preko USB flash-a putem automatske sinhronizacije, bukvalno plug-n-play, ubode se napunjen flešić i bez bilo kakvog kliktanja se sve obavi samo. A drugi je preko LAN mreže gde je bitno samo da je Raspberry u istoj mreži kao i PC pa se ukucavanjem kratkog stringa u file explorer-u direktno pristupa root folderu kartice. Oba načina su fantastična, svaki za sebe.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
srdoch Dodatak... 15.11.2022. 19:49 #677307

status: user
broj poruka: 1261
Najlepša stvar u vezi RetroPie softvera je što postoji i verzija za PC koja radi pod mnogim Linux distribucijama. Ja sam je testirao na Ubuntu OS-u pa ko nema Raspberry Pi a želi ovo iskustvo bez problema može da se igra i na PC-u. Treba vam samo jedan dodeljeni hard disk ili SSD na koji se stavi Ubuntu a ostatak instalacije je opisan na RetroPie stranicama. Ovde preporučujem da se instalacija radi sa poisključivanim svim ostalim HDD SSD uređajima osim tog na koji se instalira Ubuntu. Kada se sve završi, vrate se ostali uređaji, a Ubuntu se po potrebi butuje iz BIOS quick boot menija, što danas poseduje pa bukvalno svaka ploča. To je najelegantnije rešenje. Naknadno se samo podesi RetroPie na Autostart i direktno sa boot-om linuxa uleće se u meni za izbor platformi i igara.

A evo i dodatak za one koji neće čak ni Linux da instaliraju. Postoji rešenje i za Windows ali nažalost isključuje RetroPie/EmulationStation priču pa nećete imati taj interfejs. Sve ostalo će biti identično po funkcionalnosti. U pitanju je naravno sam RetroArch. Ovo naravno uopšte nije mana a nekima će se čak svideti i njegov interfejs. Jedna od ponuđenih tema je gotovo preslikan PlayStation 3-4 meni tako da uz Scraper sve može da izgleda fenomenalno i ovde.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
imarkovic >> 15.11.2022. 20:20 #677308

status: user
broj poruka: 18940
Ne znam iskreno, pretpostavljam da si u pravu, podatak da je izasao 2020-e sam procitao na RetroPie sajtu. Davno sam se ja zezao sa emulatorima, koristio sam MAME32, Kega Fusion i ePSexe.

Kloniranje, pa dobro ne bas bukvalno kloniranje, ali provereno sam radio pomocu Win32Imager-a, jednostavno kada hoces da to uradis, prvo ubacis microSD karticu preko USB reader-a, kliknes na READ i sacuvas image fajl, koji iskoristis na drugoj kartici kao Write i tako sam ja zamislio kloniranje :)

“La debilidad no está en nosotros, es lo que tenemos afuera”.

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
srdoch Re: >> 15.11.2022. 21:07 #677310

status: user
broj poruka: 1261
:: Ne znam iskreno, pretpostavljam da si u pravu, podatak da je izasao 2020-e sam procitao na RetroPie sajtu. Davno sam se ja zezao sa emulatorima, koristio sam MAME32, Kega Fusion i ePSexe.
::

Ma da, ja sam RetroPie cepao sigurno 2018. a znam da je postojao već neko vreme. Evo sad vidim da ga ljudi još od 2016. koriste, ali nije ni bitno toliko. Takođe, ePSXe sam šurio od prvih verzija ali me je nervirao sa podešavanjima. Onda sam otkrio RetroArch i svet emulacije više nikada nije bio isti. :)
Konkretno PSone emulator u njemu je podnudio korekciju perspektive kod tekstura i pozicioniranje vektora van celobrojnih vrednosti što ni jedan drugi emulator nema, a to su ujedno i dve najveće boljke PSone hardvera, kao i odsustvo z-buffera. Ovaj emulator sve to pegla i kada se utegne sa većom rezolucijom, antialiasing-om i filtriranjem tekstura prevazilazio je i PS2 po grafici. Ovo je mnogim PSone igrama ulilo nov život.


:: Kloniranje, pa dobro ne bas bukvalno kloniranje, ali provereno sam radio pomocu Win32Imager-a, jednostavno kada hoces da to uradis, prvo ubacis microSD karticu preko USB reader-a, kliknes na READ i sacuvas image fajl, koji iskoristis na drugoj kartici kao Write i tako sam ja zamislio kloniranje :
::

Isto tako sam i ja odradio preko Win32-ke. Sačuvani image fajl je imao veličinu stare microSD kartice a ne sadržaja na njoj, što bi trebalo da je bilo dosta manje. Naravno takav image fajl upisan na novu karticu ostavljao je praznog prostora kao i na staroj. Praktično cela ta FAT particija se klonira a ne samo sadržaj. Probao sam ručno da prekopiram sadržaj sa jedne microSD na drugu. Tada sam logično imao ostatak slobodnog prostora ali tada ta nova nije bila butabilna.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
imarkovic >> 15.11.2022. 22:27 #677311

status: user
broj poruka: 18940
Bas cudno sto nije bila butabilna nova kartica, ja recimo nisam probao RetroPie, ali zezao sam se sa Slackware-om, koji zahteva dublja podesavanja prilikom instalacije, daleko komplikovanije nego bilo sta za Pi sto se sistema tice, to sam backup-ovao i testirao na taj nacin sa drugom karticom, sve je bilo identicno i butabilno.

Bas sam trazio alternativu za PS1 i PS2, nisam znao da postoji nesto sto je bolje od ePSXe/PCSX2, bas cu da probam RetroArch. Poslednje sto sam skinuo, nisam jos probao je LaunchBox.

“La debilidad no está en nosotros, es lo que tenemos afuera”.

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
srdoch Re: >> 17.11.2022. 00:08 #677328

status: user
broj poruka: 1261
:: Bas cudno sto nije bila butabilna nova kartica, ja recimo nisam probao RetroPie, ali zezao sam se sa Slackware-om, koji zahteva dublja podesavanja prilikom instalacije, daleko komplikovanije nego bilo sta za Pi sto se sistema tice, to sam backup-ovao i testirao na taj nacin sa drugom karticom, sve je bilo identicno i butabilno
::

I meni je bilo čudno i nelogično ali jednostavno nije radilo iz nekog razloga. Vrlo moguće da je bila neka sitnica tipa fajl sistem da nije bio isti na obe kartice ili neka slična glupost. Ako je tako onda nema potrebe ni za kakvim image fajlovima i kloniranjima. Klasičan copy/paste na već preformatiranu veću microSD karticu i ćao. :)

:: Bas sam trazio alternativu za PS1 i PS2, nisam znao da postoji nesto sto je bolje od ePSXe/PCSX2, bas cu da probam RetroArch. Poslednje sto sam skinuo, nisam jos probao je LaunchBox
::

Po meni nema boljeg od ovog koji se nalazi u bazi RetroArch-a i RetroPie-a. Koliko se sećam da se zove BeetlePSX. Po default-u je najprecizniji PSX emulator koji postoji i još je obogaćen takvim mogućnostima da igre možeš da podigneš na neverovatan nivo u odnosu na original. Ako si ga probao u RetroPie identičan je i u RetroArch-u. Jedino što ti PC pruža daleko veće manevarske sposobnosti od Raspberry Pi platforme pa tu možeš da se igraš sa dizanjem grafike u nebesa.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
vladapsd Re: 18.11.2022. 19:15 #677340

status: user
broj poruka: 1004
Dodao bih ovoj temi, Amibian (rapberry pi emulator za amigu, najpribližniji pravoj amigi, gde sami podešavate konfiguraciju, instalirate workbench, dodajete igre...). Odlično radi na pi3, a moze i da pokrene sve amiga 3d igre brze nego A4000T...
Zatim tu je i Pimiga 2.0 za Pi4 sa bazom skoro svih igara i demoa za Amigu, a za one koji vole c64, najbolji je BMC64...

I5 9400f+CM 212Evo/Asus Prime B360-plus/Gigabyte GTX1060 6GB G1 Gaming /16GB DDR4 2666MHz/256GB Intel SSD + WD black 750GB + 1Tb Samsung + 1Tb Seagate/Raidmax 600W/Chieftec LCX-03/LG 32MP58HQ-P/Altec Lansing 4100/Xonar D

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
imarkovic >> 09.12.2022. 11:59 #677601

status: user
broj poruka: 18940
RetroPie + Rumblepad2 - > super spoj, ali SuperMario ultra teška igra :)

Imao sam neki iritantan problemčić, nisu se pamtile slike igara preko `scrapper`-a, ima na netu rešenje da se to permanentno sredi i uvek radi, kao i kod mene, mislim da sam ovo koristio:

https://www.youtube.com/watch?v=rj1841sL8ro&t=199s

Takođe imam i PS1 originalni joypad sa USB adapterom, to isto radi, kao i wireless varijanta.

@srdoch, inace, radio sam ponovo kloniranje pomocu Win32Imager-a, radi sve super.

Takodje sam klonirao butabilni flash koji sam sam napravio pomocu grub/grldr/menu.lst, ima ono sto koristim (PartedMagic, Slackware-mini, TC commander mini, Sentinel, DOS, Symantec Ghost i druge alate za dijagnostiku itd.), uglavnom taj flash ne moze da se iskopira po principu copy-paste, vec mora da se klonira zbog toga sto ima generisan `grub4dos`. Po tom principu je radjen Hiren`s Boot CD recimo.

Ovo sam bez problema `klonirao` na drugi flash i radi. Za to koristim Win32Imager, a njega koristim i za Linux, u mom slucaju Slackware, jer samo njega koristim za fizicku masinu i server. Za RHEL sam koristio Fedora imager, ali cini mi se po tome kako mi izgleda flash da potpuno isti metod koristi. Nisam se udubljivao kako tacno radi Win32, ali mislim da koristi klasican `dd`. A za image-ovanje vec nisam siguran.

“La debilidad no está en nosotros, es lo que tenemos afuera”.

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60273. Broj poslatih odgovora: 646091.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs