Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Softver
Operativni sistemi i sistemski programi
Virtuelizacija - pravljenje `home LAB`-a za vežbanje
STRANA 1 OD 1
imarkovic Virtuelizacija - pravljenje `home LAB`-a za vežbanje 03.12.2022. 00:54 T68849

status: user
broj poruka: 18930
Virtuelizacija. Jednu jedinu temu sam našao na forumu, i to sa jedva 3 posta, i to iz 2015-e...

Sta koristite za virtuelizaciju? Da li uopšte to koristite? Da li uopšte znate šta je virtuelizacija?

Meni lično je ovo jako bitna tema za kućnu upotrebu, jer je ovo najbrži i najbolji način da se napravi lab za bilo šta, da li je to jedna virtuelna mašina ili više, umesto recimo `dual-boot` maltretiranja.

E sad, naravno pošto 99.9% koristi Windows, naravno da može svako da instalira Oracle VirtualBox ili VMware Player, Workstation i sl. i to je skroz ok.
Ali šta ako recimo neko ima neiskorišćen malo jači hw koji može da bude `barebone` server za virtuelnu platformu? E ja bih to iskoristio, kao što sam uradio, jer definitivno je bolja stvar od platformi koji se instaliraju na Windows-u i to je već platforma na platformi, mogu da vam sa sigurnošću kažem da bolje radi hypervisor na metalu.

Kod mene se vrti KVM na Linux-u. Običan minimal Linux bez ikakvog okruženja, koji troši ~300Mb ram memorije, a ima platformu za virtuelne mašine, sa podrškom za koji god OS.

Napišite sa čim ste se susretali, da li je to ProxMox, Xen, kontejneri, neko iskustvo, voleo bih da čujem. Ja sam oduvek na VMware platformi, nikad ništa drugo sem Hyper-V nisam probao, sada sam prvi put probao nešto što je drugačije i iskren da budem više mi se sviđa kako radi - KVM (Qemu) + virtual manager.

Svako može da skine neki Linux, nabaci ga na flash i da ga instalira. Komanda-dve da se instalira ovaj program, itd.

“La debilidad no está en nosotros, es lo que tenemos afuera”.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
luja-88 Re: Virtuelizacija - pravljenje `home LAB`-a za vežbanje 03.12.2022. 06:16 #677522

status: user
broj poruka: 1620
:: Virtuelizacija. Jednu jedinu temu sam našao na forumu, i to sa jedva 3 posta, i to iz 2015-e..
::
:: Sta koristite za virtuelizaciju? Da li uopšte to koristite? Da li uopšte znate šta je virtuelizacija
::
:: Meni lično je ovo jako bitna tema za kućnu upotrebu, jer je ovo najbrži i najbolji način da se napravi lab za bilo šta, da li je to jedna virtuelna mašina ili više, umesto recimo `dual-boot` maltretiranja
::
:: E sad, naravno pošto 99.9% koristi Windows, naravno da može svako da instalira Oracle VirtualBox ili VMware Player, Workstation i sl. i to je skroz ok.

Jedno je vbox/workstation/player varijanta, a potpuno drugo hipervizor...

:: Ali šta ako recimo neko ima neiskorišćen malo jači hw koji može da bude `barebone` server za virtuelnu platformu? E ja bih to iskoristio, kao što sam uradio, jer definitivno je bolja stvar od platformi koji se instaliraju na Windows-u i to je već platforma na platformi, mogu da vam sa sigurnošću kažem da bolje radi hypervisor na metalu.

Za kućne uslove, paaa... ipak treba malo više viška `neiskorišćenog` hardvera da bi se napravilo konkretno okruženje - pričam o potpunoj i funkcionalnoj laboratoriji koja ima AD, DNS, radius, FTP, app/web server, SQL, SCOM/SCCM ili druge slične alatke, klijentski sistemi, sve u `active-active` ili `active-failover` režimu rada, bekapi (full image + snapshot-ovi) itd.

Iskreno, ja kod kuće uvek zaglavim sa nečim... pre par godina sam odlučio ozbiljno da se poigram, pa mi je zafalio RAM i otišao sam na 64GB (u startu tesno, pa posle mesec dana +32GB). Onda zafali prostor na disku, pa kupim još dva diska od po 4TB. Uskoro shvatim da sam se zeznuo i da mora bar još jedan SSD zbog brzine - kupim još jedan NVME drajv od 1TB, a vCenter mi u startu pojede 400GB+ samo za instalaciju... sve je to jedna rupa bez dna i sada se držim minimalnog okruženja, po pitanju svega, ali da bih mogao ljudski da se unapređujem na pomenutom polju, nikada mi nije bilo dovoljno ono što imam kod kuće.
O CPU da ne započinjem - bio sam na 2700x, posle prešao na 3700x samo zbog podrške za više RAM-a. I dalje malo, ali bez serverske ploče i procesora je besmisleno ići dalje...

U celom tom procesu apgrejda mi je naleteo jedan fin HP ProLiant DL360 G7 (2x E5645, 64GB RAM-a) za smešne parice i držao sam na njemu ESX jedno kratko vreme (oko 2 meseca), ali se ispostavilo da je stvarno previše bučan za prostor u kom živim, pa sam ga prepustio kolegi. Ko ima odvojenu sobu (ili ostavu, podrum, šupu...), nešto slično može da bude super rešenje, dok u mom slučaju... paa... lični mir ipak stavljam ispred profesije...

::
:: Kod mene se vrti KVM na Linux-u. Običan minimal Linux bez ikakvog okruženja, koji troši ~300Mb ram memorije, a ima platformu za virtuelne mašine, sa podrškom za koji god OS
::
:: Napišite sa čim ste se susretali, da li je to ProxMox, Xen, kontejneri, neko iskustvo, voleo bih da čujem. Ja sam oduvek na VMware platformi, nikad ništa drugo sem Hyper-V nisam probao, sada sam prvi put probao nešto što je drugačije i iskren da budem više mi se sviđa kako radi - KVM (Qemu) + virtual manager.

Isto i kod mene. Primarno koristim VMware (i na poslu, i kod kuće), dok po Hyper-V prčkam samo koliko moram.

Pretežno sam usmeren ka Windows-u, dok se u nekoj manjoj srećem se i sa RedHat/CentOS na poslu (izvan toga, slab sam sa Linux-ima).

Pre oko godinu dana sam počeo da se igram Docker-om i Kubernetes, ali smatram da još uvek imam prilično bazično znanje o solucijama koje uključuju kontejnere, iako ih na poslu koristim.

::
:: Svako može da skine neki Linux, nabaci ga na flash i da ga instalira. Komanda-dve da se instalira ovaj program, itd

Može, i treba, poenta je samo šta želi sa tim da uradi...

:: “La debilidad no está en nosotros, es lo que tenemos afuera”.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Pisko Vala 03.12.2022. 08:58 #677523

status: user
broj poruka: 6643
Možemo bez toga izgleda. Time consuming, results uncertain, need constant care. Ko ima viška vremena, viška resursa i viška znanja i volje, eto ga.



Budale računaju na sreću.

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
imarkovic >> 03.12.2022. 10:44 #677525

status: user
broj poruka: 18930
@luja

:
Jedno je vbox/workstation/player varijanta, a potpuno drugo hipervizor...
:

Naravno, poenta je bila skretanje pažnje na to koliko je bolje imati hypervisor.

Evo iz prve ruke, godinama koristim VMware Workstation, uvek sam imao probleme ako se desi da nestane struja, ako se desi da zaboravim da ugasim masine, a restartujem komp, da mi ne radi lepo snapshot, i ono sto me oduvek nerviralo kod njega je sto pravi po 2-3 faze child fajlova, rezultat je puno fajlova unutar direktorijuma od masine, još ako uradiš snapshot, pa još jedan, sve se gomila. Desi se problem sa startovanjem masine i tu bog otac ne moze to da resi. Ima tu jos.. Konzumira se dosta RAM memorije. Normalno, snapshot treba da se briše.

Plus me posebno zivcira sto ne obrise sve tragove masine, nego to moram rucno da peglam. Nedostaje tu malo jednostavnosti... Ali ono sto je stvarno dobro uradjeno je `Virtual network manager`.

Što se tiče hw-a, ovo što si ti imao je već preozbiljno za `kućnu` varijantu. Sve zavisi od potreba. Ako se koriste samo Windows Server mašine, onda je to veoma zahtevno, gutač resursa.
Znam da je bučno, ja to držim u drugoj prostoriji, nema uvek tih uslova.

Evo šta ja imam recimo, to je sasvim pristojno, nikakva ludila:

- Supermicro platforma sa raid kontrolerom i 6 mrežnih kartica (IPMI interface za remote management)
- trenutno 12Gb ram memorije (imam ukupno za 32G, ali trenutno nisam imao potrebe da proširujem)
- Xeon E3 1220L- 2c/4t
- Instaliran Slackware 15 64-bit na nekom starom Samsung sata1 disku. Ne treba mu bolje i ucitava se jako brzo.

Ranije dok sem se zezao, učio i nisam znao šta mi treba, zezao sam se na starom hw-u koji sam zamislio da bude najobičniji mrežni storage, taj sistem je trožio ~190Mb rama.

Cela platforma se vrti na jednom prastarom disku od 80Gb, ceo sistem zauzima oko 5-6Gb.

Dovoljno je reći da mi jedan najnoviji instaliran Slackware, ili Salix, ili RHEL-klon (non-GUI) zauzme ~300Mb rama:
https://imgbox.com/BEe69yOH

Trenutno imam instalirano 6 VM-ova (Linux) od kojih su samo 2 GUI, jer pokušavam da dovedem ovaj procesor do granice, jer razmišljam da kupim jači 4c/8t. Ali ovaj E3 1220L se dobro snalazi i troši samo 20W.

Opterećenje procesora poraste samo u nekoliko sekundi kada se sve odjednom upale. Nakon toga je zauzeće veoma malo, to mi se sviđa kod KVM-a, baš je dobro optimizovan.

ESXi je mnogo zahtevnija platforma.

Sa SCOM i SCCM i AD hvala bogu nemam nikakvih dodirnih tacaka, ali u mom slucaju kontejneri (Podman/Docker) su tu meni pred vratima...

Razumem zasto ti nije dovoljno resursa, za svaki alat poseban Windows Server, to trosi... I prilicno je stresno i opterecujuce. Ako se sreces na poslu sa RHEL-om, mozda je vreme da pocnes s tim :). Ali nemoj CentOS, jer on vise nije potpuni klon RHEL-a, vec neka sad neka večna beta-test varijanta, ali Alma, eventualno Rocky su čisti klonovi. Alma je više preporuka.

PS javi ako je na prodaji taj AMD 3700x

@pisko
Time consuming, svakako jeste, ali pametan `Time consuming`.
Results uncertain - zavisi od tebe, mogu da ti kazem da nije `point & click` i da sve radi, ali ako se potrudis, rezultati mogu da budu iznenadjujuci.

Need constant care - jok, namestis jednom i samo trpas masine i radis to sto ti treba. Moze da se desi da ti crkne hard disk recimo, ali ja sam napravio raid5 koji trpi crkavanje jednog diska, usled cega ga zamenis odmah i to mi je dovoljno.

Jednom mi se desilo da je crkao sistemski disk, samo taj 1 mi je za sistem, da bih ustedeo. Na Linuxu je dobra stvar ako imas backup /etc lokacije, jer tu su fakticki sva podesavanja sistema, a ukupno ima oko 8mb kompresovano.
Za par minuta vratis sve. Moze i da se napravi image celog diska od ~5-6Gb.

Sto se tice ovih virtuelnih masina, isto dobra stvar je, sto kod ovog prilikom pravljenja masina, napravi se samo jedan fajl, kao neki image pod imenom *.qcow2, na jednoj lokaciji, tako da i to se ponovo lako importuje. Nema nikakvih komplikacija i konzumiranja vremena.

Svakako, ovo nije za osobe koje ne zele, ne vole da se bave administriranjem i koji ne znaju i ne zele da znaju vise od surfovanja i igranja igrica.

“La debilidad no está en nosotros, es lo que tenemos afuera”.

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
luja-88 Re: >> 03.12.2022. 16:49 #677527

status: user
broj poruka: 1620
:: ESXi je mnogo zahtevnija platforma.
::
:: Sa SCOM i SCCM i AD hvala bogu nemam nikakvih dodirnih tacaka, ali u mom slucaju kontejneri (Podman/Docker) su tu meni pred vratima...

Da danas započinjem karijeru u IT, pretpostavljam da bih se fokusirao na rpm Linux, mikroservise i alatke tipa Nagios/Graylog/Kibana/Logstash/Kafka itd. - pa lagano ka DevOps-u...
Samo pretpostavljam da konvencionalnu virtuelizaciju verovatno ne bih ni uzimao u razmatranje.

Jbg, šta da kažem... kad čoveka proguta sistem, retko može da priušti sebi da se vrati u `normalu` - kada ufaktorišemo odnos vreme/novac/socijalni život. Mnogo više zaradim unapređivanjem i korišćenjem trenutnog znanja, nego što bih za narednih 5+ godina mogao, kada bih sada kretao od nule. Računica mi je takva da neće Windows niĐe pobeći u skorije vreme, a ja kroz 5, 10 ili više godina neću postajati sve mlađi i mlađi, ako me razumeš.

:: Razumem zasto ti nije dovoljno resursa, za svaki alat poseban Windows Server, to trosi... I prilicno je stresno i opterecujuce. Ako se sreces na poslu sa RHEL-om, mozda je vreme da pocnes s tim :). Ali nemoj CentOS, jer on vise nije potpuni klon RHEL-a, vec neka sad neka večna beta-test varijanta, ali Alma, eventualno Rocky su čisti klonovi. Alma je više preporuka

Sve je jasno, ali ne vučem ja konce - ogromna korporacija je u pitanju, pa samo koristim ono što mi se plasira (u konkretnom primeru, RHEL i CentOS - pored Windows-a, kao glavnog, naravno).
Da li bih koristio druge? Možda... Da li bih se radije, a u potpunosti, zadržao na Windows-u? I to verovatno bih (kao što rekoh, progutao me sistem, pa prosto idem linijom manjeg otpora gde god je to moguće). Da li bih se više igrao sa mikroservisima? Definitivno da! ...ali slabo nalazim vremena da se posvetim tome (pokrpio sam se osnovama, pa i dosta preko toga, ali nikako sebe ne smatram stručnjakom bilo koje vrste).

::
:: PS javi ako je na prodaji taj AMD 3700x

Uhh, mislim da neće skoro... prioriteti su sad na potomstvu, tako da svoje `gluposti` ostavljam po strani. Ovaj CPU će da verovatno da ostane jedno 5 god. U međuvremenu možda samo naguram još malo RAM-a i SSD-ova.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
imarkovic >> 03.12.2022. 22:50 #677537

status: user
broj poruka: 18930
Kapiram, mozda sam ja pogresno nesto napisao, nisam mislio nista da namecem, sve je stvar licnog izbora, potrebe i situacije u kojoj se neko nalazi. Shodno tome, individue se razlicito usmeravaju..

Ti alati koje su nabrojao su monitoring, nije to neki bauk. Doduse, Nagios Core je bio moj izazov, sa njim sam se zezao oko raznih stvari na CentOS 6/7. Ako si u korporaciji i IT, onda mozda nisi ni svestan da radis kao DevOps... Zato ne volim to etiketiranje, to su izmislili veliki strucnjaci radi boljeg marketinga i poslovnog opisa.

“La debilidad no está en nosotros, es lo que tenemos afuera”.

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
luja-88 Re: >> 04.12.2022. 05:25 #677539

status: user
broj poruka: 1620
:: Kapiram, mozda sam ja pogresno nesto napisao, nisam mislio nista da namecem, sve je stvar licnog izbora, potrebe i situacije u kojoj se neko nalazi. Shodno tome, individue se razlicito usmeravaju.

Ma ne, sve kul, samo iznosim svoj stav, kao i ti...
Privatno, trudim se da iskoristim i unapredim ono što naučim na poslu, pa i sam kućni lab u ide u tom smeru (stoga i komplikacije sa Windows-om).

:: Ti alati koje su nabrojao su monitoring, nije to neki bauk. Doduse, Nagios Core je bio moj izazov, sa njim sam se zezao oko raznih stvari na CentOS 6/7.

Ne bih se složio - bauk je skoro svaki pojedinačno, kad zađeš malo dublje, a ukombinovati više tih servisa da rade zajedno... potpuno drugi nivo, veruj mi.

U principu, ko neće suvoparno programiranje, mreže ili IT bezbednost, skoro sve ostalo se svodi na upravljanje, a bez adekvatnog monitoringa, nema ni dobrog upravljanja sistemima - zato sam naveo baš one servise koje jesam...

Sve je ok kada imaš nekoliko sistema, pa i nekoliko desetina, ali šta se dešava kada to postane nekoliko stotina, ili hiljade? Danas se sa mikroservisima to veoma lako dešava, a treba ih kontrolisati.

::Ako si u korporaciji i IT, onda mozda nisi ni svestan da radis kao DevOps... Zato ne volim to etiketiranje, to su izmislili veliki strucnjaci radi boljeg marketinga i poslovnog opisa

Moj posao je veoma precizan i prost (mnogi bi rekli, i dosadan) - nije DevOps u pitanju, i ok sam s tim... ali kapiram na šta si ciljao, i slažem se po pitanju etiketiranja... mnogi se već uveliko bave tom vrstom posla, i sličnim poslovima, a da ni ne znaju, dosta kasno saznaju, ili im je prosto svejedno.
Npr, poznajem nekoliko server admina i mrežista koji definitivno jesu DevOps, a to im naizgled nije u opisu radnog mesta (npr. samo jednom od njih piše network `development`, a ne `support`).
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Compy DevOps je... 04.12.2022. 10:53 #677540

status: user
broj poruka: 242
...daleko od server admina i umrežavanja.
DevOps mora da zna i razume obe strane, i sam infrastrukturni (poslovi network/sys admina i sl.) i development (poslovi programera/DB admina i sl.). A gde su cloud/security/docker/kubernetes/monitoring/skripting...Može da se nabraja još dosta.
Network development je samo jedna od tačaka (i to poprilično mala) u poslu DevOps-a a tačaka ima mnogo.
Svi bi da budu DevOps danas a ne znaju ni šta sve DevOps radi i predstavlja.
Network/sys admini imaju dobru osnovu da postanu DevOps ali potrebno je uložiti dosta rada i truda.


Ryzen 9 5950X/Crosshair VIII Dark Hero/RipjawsV 64GB/NZXT Kraken X52/TUF RTX3080/Fractal Ion+2 860W/PHANTEKS Enthoo ProM/WD SN850 1TB/Samsung 960Evo 250GB/850Evo 500GB/WD Blue 6TB/Toshiba P300 3TB/2xLenovo L27i/Sony 43X85J/R.A.T.ProX/Microsoft Sculpt/Z906

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
micika988 ... 04.12.2022. 11:27 #677542

status: user
broj poruka: 1986
gde u Srbistanu? Radi se renovacija sektora i treba preneti komuterse sa jednog mesta na drugo. Pitam se ko to tacno radi? Pa dodje klapica ljudi koji su u remu i oni to istubaju kako treba. Jok, devopsi to rade i jos dosta drugih fizikalija. Ali ja radim razvoj driversa kakve veze to ima sa bilodvanjem stolova/stolica/monitora/kucista/lepstiposija? Pa nema nikakave, ali to ti je sto ti je, oces nece, ne moras, ima ko hoce .)
A jel u okviru radnog vremana? Jok, za vikend kad treba da se odmaras sa sve kokeskama i picama `poslovno` :)


`The aim of public education is not to spread enlightement at all. It is
simply to reduce as many individuals as possible to the same safe level,
to breed a standard citizenry, to put down dissent and originallity.`


:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Compy Re: ... 04.12.2022. 12:15 #677544

status: user
broj poruka: 242
U bilo kojoj ozbiljnijoj firmi sigurno neće angažovati DevOps inžinjera da prenosi opremu.
Možda nekog priučenog sistem admina juniora, IT support i slično.Ozbiljne firme angažuju firme koje se bave preseljenjem a ne stručnjake.
Sat rada DevOps inžinjera košta neuporedivo više od prethodno navedenih.
Da ne spominjem još sat vremena vikendom...
Dve firme, dva preseljenja u nove objekte, jedino što sam odradio je da svoje privatne stvari iz kancelarije spakujem u kutiju i obeležim da bi oni koji prenose stvari znali gde da ih isporuče.


Ryzen 9 5950X/Crosshair VIII Dark Hero/RipjawsV 64GB/NZXT Kraken X52/TUF RTX3080/Fractal Ion+2 860W/PHANTEKS Enthoo ProM/WD SN850 1TB/Samsung 960Evo 250GB/850Evo 500GB/WD Blue 6TB/Toshiba P300 3TB/2xLenovo L27i/Sony 43X85J/R.A.T.ProX/Microsoft Sculpt/Z906

:: gde u Srbistanu? Radi se renovacija sektora i treba preneti komuterse sa jednog mesta na drugo. Pitam se ko to tacno radi? Pa dodje klapica ljudi koji su u remu i oni to istubaju kako treba. Jok, devopsi to rade i jos dosta drugih fizikalija. Ali ja radim razvoj driversa kakve veze to ima sa bilodvanjem stolova/stolica/monitora/kucista/lepstiposija? Pa nema nikakave, ali to ti je sto ti je, oces nece, ne moras, ima ko hoce .
:: A jel u okviru radnog vremana? Jok, za vikend kad treba da se odmaras sa sve kokeskama i picama `poslovno` :
::
::
:: `The aim of public education is not to spread enlightement at all. It i
:: simply to reduce as many individuals as possible to the same safe level
:: to breed a standard citizenry, to put down dissent and originallity.`
::
::
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
micika988 ... 04.12.2022. 15:33 #677546

status: user
broj poruka: 1986
ne znam sta ti sanats Compy, nema toga sine, zavrni rukave i osmeh na lice, ili ti sledi rokada pa ti budi ozbiljan koliko ti volja, ne bih da imenujem i upirem prstom, ali tako ti je, a te fantazije o debeloj lovi su nesto tipa urbane legende, mislim neki i vide malo vise para, pa se prosetaju i do Tajlanda, sto da ne, ali opet nisam primetio da su to iskoristili na najbolji moguci nacin, sa dzanka na dzank i od jednog doktra do drugog, vecito im nesto fali, coravi, pogrbljeni, sa raznoraznim tikovima, valjda kada imas vise love, trebalo bi i bolje da zivis, a ono suprotno ili su pogresno nauceni jos od malih nogu ili ih nikad nije doticalo dok ih ne lupi po nosu ili meki miks od svega po malo


`The aim of public education is not to spread enlightement at all. It is
simply to reduce as many individuals as possible to the same safe level,
to breed a standard citizenry, to put down dissent and originallity.`


:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Compy Re: ... 04.12.2022. 16:56 #677548

status: user
broj poruka: 242
Ne pricam napamet vec iz iskustva.
Inace sam senior DevOps inzenjer, nista mi ne fali zdravstveno, malo viska kilograma zbog totalnog zaokreta u zivotu i smanjene aktivnosti, sve ostalo super. Od lekova i hemije pijem jedino guaranu :)
Dobre plate nisu urbane legende, znanje se ceni i placa, onaj ko ga ima dovoljno i hoce da radi, a jos vaznije da konstantno uci, tako je i placen. Oni koji vrede postavljaju uslove a firme ih uglavnom ispunjavaju.
Dosta zavisi i od firme, nemaju sve iste kriterijume i mogucnosti da plate dobre inzinjere, a ni ostalu radnu snagu, pa onda i logicno da im priuceni inzinjeri nosaju opremu.


Ryzen 9 5950X/Crosshair VIII Dark Hero/RipjawsV 64GB/NZXT Kraken X52/TUF RTX3080/Fractal Ion+2 860W/PHANTEKS Enthoo ProM/WD SN850 1TB/Samsung 960Evo 250GB/850Evo 500GB/WD Blue 6TB/Toshiba P300 3TB/2xLenovo L27i/Sony 43X85J/R.A.T.ProX/Microsoft Sculpt/Z906

:: ne znam sta ti sanats Compy, nema toga sine, zavrni rukave i osmeh na lice, ili ti sledi rokada pa ti budi ozbiljan koliko ti volja, ne bih da imenujem i upirem prstom, ali tako ti je, a te fantazije o debeloj lovi su nesto tipa urbane legende, mislim neki i vide malo vise para, pa se prosetaju i do Tajlanda, sto da ne, ali opet nisam primetio da su to iskoristili na najbolji moguci nacin, sa dzanka na dzank i od jednog doktra do drugog, vecito im nesto fali, coravi, pogrbljeni, sa raznoraznim tikovima, valjda kada imas vise love, trebalo bi i bolje da zivis, a ono suprotno ili su pogresno nauceni jos od malih nogu ili ih nikad nije doticalo dok ih ne lupi po nosu ili meki miks od svega po mal
::
::
:: `The aim of public education is not to spread enlightement at all. It i
:: simply to reduce as many individuals as possible to the same safe level
:: to breed a standard citizenry, to put down dissent and originallity.`
::
::
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
xenox Koristim odavno 04.12.2022. 18:25 #677550

status: user
broj poruka: 1389
Bio na XEN (opensuse 11.01), sad sam na KVM isto suse... XEN na leap 15.3 imao neki problem sa memorijom pa sam presao na KVM (a i onako se vise koristi)...

Kuci ubuntu 22.04 sa KVM i passtrough AMD grafe za windows 10 virtuelni...

OK je i microsoft hypervisor... postavljao 2013 servere mislim...

vmware sam koristio na samom pocetku, ali ovo sto se placa me nije interesovalo....
OpenBox takodje nesto malo...
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
luja-88 Re: DevOps je... 04.12.2022. 21:09 #677554

status: user
broj poruka: 1620
:: ...daleko od server admina i umrežavanja

Sve je to jasno, ja sam samo rekao da poznajem ljude koji rade na automatizaciji i upravljanju više različitih vrsta sistema i mreža, a da prosto nisu etiketirani kao DevOps... a oni koje ja poznajem, sigurno nisu jedini takvi primerci.

:: DevOps mora da zna i razume obe strane, i sam infrastrukturni (poslovi network/sys admina i sl.) i development (poslovi programera/DB admina i sl.). A gde su cloud/security/docker/kubernetes/monitoring/skripting...Može da se nabraja još dosta
:: Network development je samo jedna od tačaka (i to poprilično mala) u poslu DevOps-a a tačaka ima mnogo

Isto tako, ne može DevOps da bude devojka za sve... retki su oni koji rade baš sve... ako si senior, kao što kažeš, onda ti je jasno o čemu pričam, pa onda možda i jesi jedan od belih medveda, ali si isto tako svestan da se ljudi uglavnom usmeravaju... malo je (ne su srbiji, već i u svetu) onih koji do te mere poznaju i Windows, i razne Linux distribucije, i mreže (IOS, Junos, RouterOS, Comware, ArubaOS, DNOS... u zavisnosti od onoga što se koristi), i baze (Oracle, SQL, NoSQL...), i razne aplikacije... a da bi pravio skripte za automatozaciju svega toga, moraš da poznaješ sintaksu komandi svakog pojedinačnog sistema, a mnogi današnji DevOps-i to ne znaju.

:: Svi bi da budu DevOps danas a ne znaju ni šta sve DevOps radi i predstavlja

Evo, ja ne bih... spomenuo sam to kao krajnji cilj do kog bih našao neki smer kojim bih se kretao da danas krećem od nule, ali... ne krećem od nule... prosto me neke stvari interesuju i potrudim se da ih razumem, ali bavljenje tim poslovima je potpuno druga stvar.

:: Network/sys admini imaju dobru osnovu da postanu DevOps ali potrebno je uložiti dosta rada i truda

Činjenica je da u DevOps poslove uglavnom uskaču ljudi iz network ili compute developmenta (ključna reč), pa se onda dalje unapređuju i uskaču i u druge tehnologije, koje im mogu biti manje ili više bliske.


@micika

::ne znam sta ti sanats Compy, nema toga sine, zavrni rukave i osmeh na lice, ili ti sledi rokada pa ti budi ozbiljan koliko ti volja, ne bih da imenujem i upirem prstom, ali tako ti je, a te fantazije o debeloj lovi su nesto tipa urbane legende, mislim neki i vide malo vise para, pa se prosetaju i do Tajlanda, sto da ne, ali opet nisam primetio da su to iskoristili na najbolji moguci nacin, sa dzanka na dzank i od jednog doktra do drugog, vecito im nesto fali, coravi, pogrbljeni, sa raznoraznim tikovima, valjda kada imas vise love, trebalo bi i bolje da zivis, a ono suprotno ili su pogresno nauceni jos od malih nogu ili ih nikad nije doticalo dok ih ne lupi po nosu ili meki miks od svega po mal

Ne znam šta radiš i gde, ali grdno se varaš po pitanju delegacije poslova unutar firmi. To što si ti spomenuo može da se dešava u nekoj državnoj, jako neozbiljnoj, ili jako maloj IT firmi, ali nikako kod samo malo jačih igrača... pa danas junior mrežisti traže koješta kad se zapošljavaju (sobe za odmor, igrice itd.) - i lagano odbijaju poslove kada ne dobiju to što traže, a da ne pričam o drugim poslovima... u IT-u nema prostora za bilo kakve selidbe i fizikalisanje, to je sigurno.

Ako si nesiguran u sebe i svoje znanje, tada si prinuđen da trpiš neke stvari, ali valjda ne u nedogled - pitanje je ličnog stava.

`Debela lova` je već posebna druga priča, ali i to je stvar ličnih afiniteta - ako znaš posao kojim se baviš, sam za sebe pregovaraš (ovakvih ili onakvih ucena uvek može biti, ali isto tako ima i drugih firmi, koje neće imati takav odnos prema zaposlenom).
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
imarkovic Re: ... 04.12.2022. 21:11 #677555

status: user
broj poruka: 18930
@micika
Ovo je tipican primer neke srpske doo firme sa `gazdom` koji to ne zna i ne zeli da zna kako stvari treba da funkcionisu... Pretpostavljam da je to tvoja situacija, nadam se da ces da bezis iz nje, za tvoje dobro.
Nekad sam i ja to iskusio, sada hvala bogu imam normalan posao. Hvala bogu da danas imamo mnogo stranih firmi i ponuda na trzistu, pa se situacija drasticno promenila u korist IT-a, ali zato je ljudi/strucnjaka u manjku.

@Compy, ja sam trenutno u nekoj pocetnoj fazi, jer posao me zove sve vise ka DevOps aktivnostima i projektima.. Trenutno sam svez sa Podman-om (docker-om), ansible/bash automatizacijom i moram da se bavim i Azure-om.

@xenox, razmisljao sam i raspitivao se o XEN platformi, jer apsolutno nisam imao dodira s tim, video sam da tu i tamo je slican ESXi-u. Ali KVM je prilicno `fleksibilniji` i jednostavniji. Samo si mi potvrdio da sam napravio dobar izbor, jer nemam puno prostora da se zezam sa drugim platformama, plan je bio da se odlucim za jednu i na tome da ostane.

“La debilidad no está en nosotros, es lo que tenemos afuera”.

:: ne znam sta ti sanats Compy, nema toga sine, zavrni rukave i osmeh na lice, ili ti sledi rokada pa ti budi ozbiljan koliko ti volja, ne bih da imenujem i upirem prstom, ali tako ti je, a te fantazije o debeloj lovi su nesto tipa urbane legende, mislim neki i vide malo vise para, pa se prosetaju i do Tajlanda, sto da ne, ali opet nisam primetio da su to iskoristili na najbolji moguci nacin, sa dzanka na dzank i od jednog doktra do drugog, vecito im nesto fali, coravi, pogrbljeni, sa raznoraznim tikovima, valjda kada imas vise love, trebalo bi i bolje da zivis, a ono suprotno ili su pogresno nauceni jos od malih nogu ili ih nikad nije doticalo dok ih ne lupi po nosu ili meki miks od svega po mal
::
::
:: `The aim of public education is not to spread enlightement at all. It i
:: simply to reduce as many individuals as possible to the same safe level
:: to breed a standard citizenry, to put down dissent and originallity.`
::
::
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60264. Broj poslatih odgovora: 645987.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs