Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Softver
Operativni sistemi i sistemski programi
Sta je arca-os?
STRANA 1 OD 1
nbkom Sta je arca-os? 24.01.2023. 10:08 T68899

status: user
broj poruka: 321

Naleteh negde na Arca-os,koji je nastavak os2 sa ibm-a,tako kazu.Da li podrzava novi hardver,moze li da radi normalno u danasnje vreme za normalne poslove-ofis,multimedia,internet,stampanje,skeniranje...ili je to samo zezanje-jedna vrsta linux kernela presvucenog a pise? komercijalan je.Nisam bas shvatio koliko kosta licenca i da li se i dalje razvija..?
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
imarkovic Re: Sta je arca-os? 24.01.2023. 10:53 #678221

status: user
broj poruka: 18940
Платформа, за мултифункционалност:
https://en.wikipedia.org/wiki/ArcaOS
https://www.arcanoae.com/arcaos/

Personal edition: https://www.arcanoae.com/shop/arcaos-5-personal-edition/
Commectial edition: https://www.arcanoae.com/shop/arcaos-5-commercial-edtion/

По мени превише добро да би било реално, за неких 129$ да ово све ради, нема шансе.

Систем је комбинација Unix и Linux алата.

Пише да ради на модерном хардверу, али и то је питање, јер нису баш ажурни, последња верзија је избачена 2021-е.

Ове потребе које си навео може да испуни било који други Linux, наравно у некој мери где долазимо до границе.

“La debilidad no está en nosotros, es lo que tenemos afuera”.

::
:: Naleteh negde na Arca-os,koji je nastavak os2 sa ibm-a,tako kazu.Da li podrzava novi hardver,moze li da radi normalno u danasnje vreme za normalne poslove-ofis,multimedia,internet,stampanje,skeniranje...ili je to samo zezanje-jedna vrsta linux kernela presvucenog a pise? komercijalan je.Nisam bas shvatio koliko kosta licenca i da li se i dalje razvija..?
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
luja-88 RE: 24.01.2023. 18:29 #678223

status: user
broj poruka: 1620
Ne znam mnogo o ArcaOS-u, osim onoga što sam na brzinu pročitao, ali originalne IBM-ove sisteme sam imao prilike da koristim (Power8/9->PowerVM->OS/400->AS/400->app) - kod nih je ključ u pouzdanosti i stabilnosti, a Power arhitektura je ta koja pruža i veoma dobre performanse.

OS/2 je klijentski sistem za x86 i PowerPC arhitekturu - imao sam prilike, ali ne i potrebu da ga koristim, jer se oslanjam na terminal (uglavnom preko `System i Navigator-a` na Win serverima), pa mi je GUI na nivou OS-a tu uvek bio beskoristan i nevažan.
Možda sam ArcaOS (ili bar neke delove istog) rade po IBM licenci, ali u malom mozgu uvek treba imati informaciju da nisu produžetak IBM-ove ruke.
Vizuelno, deluje kao da su samo napravili neku hibridnu distribuciju, sa GUI-em kakav bi priličio (najkasnije) 2005. godini, ali ne treba suditi po tome.

Vidim da su ga mnogi na os2world forumu pohvalili, ali mišljenja jesu podeljena.

Možda grešim, ali po mom viđenju se ovakve vrste sistema nikada nisu pokazale kao naročito dobra rešenja za svakodnevnu upotrebu, pa s tim na umu ne bih plaćao ukoliko nije predviđeno za rad sa nekim specifičnim IBM aplikacijama, ili za eventualno povezivanje sa drugim IBM sistemima (pod dobrom pretpostavkom da u velikoj meri postoji kompatibilnost).

Što reče kolega Marković, za prosečne korisnike postoji mnoštvo besplatnih ili jeftinih Linux distribucija, koje pružaju istu stvar, a verovatno bolje funkcionišu (ili je bar poznato da dovoljno dobro funkcionišu), dok sa ovim nisi načisto.

Što se tiče razvoja, na prvi pogled deluje kao da ArcaOS tapka u mestu već preko godinu dana, a da su previše mladi da bi odmah išli na LTS varijante...
S druge strane, vidim da ažuriraju sistem, da su pre par meseci imali neku konferenciju, i da rade na daljem razvoju i boljoj podršci za UEFI i NVMe.
Istovremeno, kompatibilnost sa različitim RAM-ovima im predstavlja izazov, pa postoje ograničenja i problemi pri korišćenju više od 1-1,5GB, dok je cela poenta ArcaOS-a, u odnosu na OS/2, upravo u kompatibilnosti sa novim hardverom... ali, ko smo mi da sudimo ).
Svakako, ako bismo uzeli u obzir da sistem radi sa dobrim delom hardvera zaključno sa 2015-2016. godinom, napravljen je ozbiljan iskorak u odnosu na poslednju verziju OS/2, koji je izdat 2001. godine.
Čak i kada se sve to prevaziđe, sistem je i dalje 32-bitni (verovatno će i ostati takav, zbog kompatibilnosti sa raznim OS/2 aplikacijama), pa svakako postoji ograničenje od maksimalnih 4GB.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
nbkom ... 25.01.2023. 11:18 #678225

status: user
broj poruka: 321

Slucajno mi izasao klip na yt u vezi ovoga,pa ajde das vidim sta je u pitanju-znaci zanimljiv projekat za odredjene korisnike sa specificnim potrebama-os2 programi i slicno..

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
luja-88 RE: 25.01.2023. 20:35 #678231

status: user
broj poruka: 1620
Interesantno? Zasigurno da, u nekoj meri, ali su potrebe veoma specifične, do te mere da je većini nepotrebno da uopšte znaju za postojanje pomenutih sistema.

Što se tiče OS/400, lično, znam samo da dosta banaka koristi aplikacije koje se vrte na AS/400 platformi.

OS/2 se možda još uvek vrti na nekim jako starim bankomatima (mada, sumnjam da današnji standardi PCI industrije to dozvoljavaju), ali za značajnu primenu u nekim drugim sferama ne znam... čuo sam, nekad davno, da se sistem za neki metro vrti na OS/2 - `NYC subway`, ako se ne varam, i ako je to i dalje u funkciji.

Sve u svemu, ako se još ponegde i natrči na OS/2 i njegove derivate, pretpostavljam da će biti u pitanju industrija.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60273. Broj poslatih odgovora: 646091.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs