Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Konfiguracije
Laptop i Tablet PC
Osvetljenje ekrana
STRANA 1 OD 1
nbkom Osvetljenje ekrana 18.01.2025. 16:40 T69345

status: user
broj poruka: 351

Izvinite ako je tema vec obradjivana. Radi se o amoled ekranima na tabletima-telefonima.
Mene opet nesto buni-taj famozni diming kod oled ekrana,.Nesto sam gledao i citao o tome.Da li je to neki fejk da bi kupovao skuplje telefone ili realnost.Kolko sam shvatio on se javlja kad je auto osvetljenost ekrana ispod 30 posto dokle ga ima manje na 70 do 100 odstvo osvetljkenosti,ako sam dobro shvatio ili je to samo mit da pojedini na prste ljudi izbrojani imaju osetljive oci.Jel se to moze popraviti ili se mora ici na ips ekrane.Ja sam malo gledao i cini mi se da me neki oled ekrani udaraju u glavu-oci posle 20 min gledanja.Il sam ja to umislio ili ne znam.Mozda bi trebalo gl.edati telefon sa upaljenim svetlom u sobi?Nek neko da iskustva ako ih ima sa oled ekranima,da li je to osobina tog tipa ekrana ili greska kod pojedinih ekrana,molim pojednostavljeno objasnjenje .
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Daum ... 19.01.2025. 23:49 #683039

broj poruka: 12800
Da ti nije problem možda refresh na OLED ekranima? Jesi probao nekad telefon sa OLEDom na 120hz?

quna ... 20.01.2025. 19:40 #683042

broj poruka: 1646
Ja sam osetljiv na PWM flicker led pozadinskog osvetljenja i imam velike probleme zbog toga, probleme sa vidom i glavobolje vec posle krace upotrebe. Ali interesantno takve simptome nemam kada je u pitanju AMOLED, koji je pretpostavljam samo jedna izvedba OLED-a. Imao sam telefon sa ekranom na 60Hz, sada sa 120Hz. Telefoni sa AMOLED ekranima mi i na prvi pogled izgledaju najmirnije (i generalno jako dobro). Ti uredjaji imaju izmerivi flicker velike frekvencije, ali meni to ocigledno ne smeta, i zamor osetim tek posle bas visecasovnog gledanja - sto bi mogli da pripsemo i klasicnom zamoru usled dugog gledanja u mali ekran. Vrlo cesto citam text na telefonu, ponekad i cele knjige. Flicker na OLED ekranima postoji to je cinjenica, takodje je mnogo brzi/frekventniji nego na LCD/LED ekranima cak i na niskom osvetljenju.

Ono sto neki proizvodjaci rade je da umesto PWM dimming-a koji ima veliku frekvenciju na vecem osvetljenju, koriste DC dimming na manjim osvetljenjima (gde bi PWM bio na manjim frekvencijama i potencijalno problematcniji) ali na ustrb tacnosti boja. Koji modeli telefona i sa kojim tacno firmware-om to rade je opsirna problematika prokljuviti, a vrlo cesto je i podlozno promenama od strane proizvodjaca - narodski receno kako im kad dune sa kojoj verzijom software-a.

Ono sto htedoh reci je da su simptomi kod osetljivih ljudi uglavnom suve oci, crvene oci, zamucen vid, osecaj tezine iza ociju i glavobolje nakon jako kratkog koriscenja, ako imas takve simptome osetljiv si, ako imas blage simptome mozda je samo plasebo, a mozda si i blago osetljiv. Nazalost niko ti ne moze reci, cela tematika je jako neistrazena, a proizvodjaci su jako nezainteresovani, moraces sam da utvrdis da li si osetljiv ili ne i na koje tipove ekrana/pozadinskog osvetljenja i flicker-a.

Ja sam skoro otvorio temu za monitor, mozes da potrazis ovde na forumu, doduse za IPS ekran koji cak i nema flicker sto mi dodatno otezava situaciju...

:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
nbkom ... 21.01.2025. 11:05 #683043

Znaci ipak je to invidualna stvar ,Ispade da takva vrsta ekrana nije standard-ima ih raznih tipova,kvaliteta izrade i slicno.Pa ddda li su ti oci same posebi zdrave.Ispada da nijedan ekran nije siguran-udoban za koriscenje nego mortad da probas pa da vidis da li ti odgovara..E sad sto kazes ako 6 sati gkledas u ekran bicve problema.Ja sam probao neke-pitanje je kvaliteta tih ekrana i posle 20 min kao da se malo bluruje-imam dioptiju za citanje(nisu zdrave oci).E sad neko kaze razlika je velika izmedju 60-90 i 120 hz a neko kaze ma nema to veze samo sto 120 trosi bateriju vise.Ajde istarzicu jos mada je glupo das 600 e i vidis da imas problema...

quna ... 21.01.2025. 14:36 #683044

broj poruka: 1646
Da malo razjasnimo prvo, ono sto je problematicno kod Oled/Amoled ekrana je tehnologija pozadinskog osvetljenja, ne sam panel/ekran. Oled je takav da osvetljenje dobija od samih pixela, za razliku od LCD tipova ekrana (TN, IPS, VA...) koji osvetljenje dobijaju pozadinski tj. od odvojenih Led dioda. Ovi klasicni tipovi LCD-a za kontrolu jacine osvetljenja mogu da koriste PWM - prakticno stroboskop efekat/flicker/treperenje - sto duze su led diode u ciklusu ugasene to tamniji ekran. Sa druge strane mogu da koriste i DC dimming - smanjenje voltaze i na taj nacin led diode sijaju slabije. Takvi ekrani sa oznakom `Flicker-free` bi trebalo da koriste DC dimming ili bar PWM velike frekvencije (sto u teriji ne bi trebalo da smeta ocima, ali nije u potpunosti tacno, stroboskop efekat i dalje postoji samo je brzi).
E sad, Amoled/Oled ekrani zbog svoje konstrukcije ne podnose dobro DC dimming jer promena voltaze utice na boju individualnih pixela i jednostavno bi izgledalo lose. Zato su Oled ekrani (na mala vrata) vratili dokazano los i prevazidjen PWM dimming (flicker), doduse na jako velikim frekvencijama uglavnom. Sto je osvetljenje ekrana tamnije to je frekvencija PWM-a niza i `uocljivija` tj ima veci potencijal da stvara tegobe kod osetljivih korisnika. Zato su neki proizvodjaci uveli DC-dimming na slabim osvetlenostima ekrana (tipa ispod 30%) dok se za vece osvetljenosti i dalje koristi PWM, sto kao nus pojavu naravno ima losiju tacnost boja ali je eto kompromis - bolje da boje budu losije nego Flicker da smeta.

Takodje da razjasnimo, nemoj da mesas PWM frekvenciju i frekvenciju osvezavanja samog ekrana. PWM frekvencija je prakticno frekvencija flicker-a - stroboskop efekta - upaljeno/ugaseno pozadinsko svetlo (u slucaju Oled ekrana samih pikslela), a frekvencija osvezavanja je brzina smenjivanja/projekcije slike na ekranu. Frekvencija osvezavanja nema neki bitan uticaj na same oci, vec je samo ugodnost jer prikaz izgleda fluidnije na vecim frekvancijama - svi smo do skoro koristili ekrane sa samo 60Hz osvezavanja bez ikakvih problema, tako da je to potpuno druga tema koja je vise vezana za sam ugodjaj nego za neke probleme sa zamorom, ima udeo kod sadrzaja koji ima veliki FPS, igre bolje izgledaju, skorlovanje teksta bolje izgleda itd, ali rec je percepciji fluidnosti sadrzaja, a ne o akutnim tegobama. Primera radi, ako citas statican tekst, isto ti je da li je frekvencija osvezavanja 60Hz ili 120Hz. Dok ako citas statican tekst a pozadinsko osvetljenje ti flicker-uje, ti prakticno gledas u stroboskop, a nisi toga ni svestan.

PWM flicker se generalno ne vezuje sa dioptrijom, vise sa samom zenicom koja mora svoj otvor konstatno da prilagodjava potpuno ugasenom i upaljenom ekranu - u delicu sekunde, svake sekunde i samom uticaju tog stroboskop efekta na mozak.

Tako da, da, stvar je jako individualna, neko ne moze ni minut da gleda u PWM flicker bilo koje frekvencije, a nekome ne smeta uopste. Oni koji imaju akutne probleme su velikoj manjini, veoma mali procenat kako se pretpostavlja (naravno verovatno postoje ljudi sa recimo hronicnim glavoboljama i problemima sa ocima samo jos nisu ustanovili da im je to od ekrana koji koriste). To sto ti opisujes meni vise lici na problem sa vidom nego osetljivost na PWM. Svakako je najbolje da probas malo duze neki Amoled/Oled ekran (uzajmi od prijatelja na nekoliko dana recimo) i utvrdis da li ti stvarno smeta ili ne. Imaj u vidu i da postoji period privikavanja na novi ekran, sto zbog tipa, sto zbog rezolucije, svaki novi telefon prvih nekoliko dana moze da bude cudnjikav i zamara oci, posebno ako imas problema sa dioptrijom.

Ako nikad nisi imao probleme sa Led PWM flicker monitorima i televizorima, mislim da je mala verovatnoca da ce mnogo brzi flicker na Oled da ti smeta znacajno. Sto bi se reklo `ne beri brigu` bez potrebe, ako krenes da analiziras i ulazis u tu dubiozu svaki ekran ce ti smetati.

Ako zelis jos da istrazis temu, imas na Reddit-u grupu `PWM_sensitive`, tu imas dosta korisnih informacija kao i korisnicke testove na flicker raznih populanih telefona.

:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
nbkom Pogledao sam.... 22.01.2025. 20:28 #683053

Pogledao sam tvojju temu o monitorima. Za razliku od monitora gde ljudi rade ozbiljnije poslove-mobilni su ipak prirucno sredstvo.Jad ciovek razmisli mobilni je pomocno sresdstvo za neke radnje-nidsam jos cuo da neko obradjuje fiotografije i video sa mobilmnim za dalju upotrebu-mozda gresim.Ako se pravi pauzxa malo podesavanja moglo bi da se radi na mobilnom i sa slabijim ekranima-uz odredjeno podesavanje Kod telefona osim kvaliteta boja i vidljivosti po danu-suncu,klasican ips odrajuje posao ,amoled je lepsi al sada vuce neke stvari sto i pise u onom tekstu o monitorima,pa kako se kome zalomi,pa ce valjda da usavrse tu tehnologiju.
.
nbkom ... 22.01.2025. 20:30 #683054

Pisem na mobilnom u busu,pa ima slovnih gresaka,izvinite..

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60389. Broj poslatih odgovora: 647361.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs