Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Softver
Operativni sistemi i sistemski programi
Administrator LAN na WIN xp pro HITNO!!
STRANA 1 OD 1
Mladic Administrator LAN na WIN xp pro HITNO!! 08.07.2005. 14:41 T699

status: user
broj poruka: 68
Na mrezi je umrezeno 10 racunara, mreza odlicno radi, interesuje me dali je moguce i kako u win xp odrediti koji ce racunar biti admin ili ti server mreze? I drugo pitanjne kako da pojedine dijeljene dokumente u mrezi sa servera dodjelim samo pojedinim klijentima tj samo da odredjeni racunari mogu videti neki folder sa podacim a drugi da ne vide to?

Pozdrav
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
ddrasko Re: Hitno 08.07.2005. 23:01 #1830

status: user
broj poruka: 1
1. Racunar ne moze biti admin, vec samo korisnik (user), a da bi bio server, moras koristiti neki serverski O.S. Mozda je bolje da napises sta si hteo sa tim da izvedes, pa da ti preporucim resenje.
2. Mozes otvoriti windows explorer/tools/folder options/ i odstikliraj "use simple file sharing (recommended) posle toga ces moci za svaki deljeni file ili folder moci da definises pojedinacnog korisnika/racunar i njegove dozvole/ogranicenja
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Jarisha Server 08.07.2005. 23:07 #1832

status: user
broj poruka: 70
Prva stvar, da bi u mrezi sa deset racunara jedan namestio kao server moras da imas podignut Windows Server, jedino tako mozes da omogucis racunarima koji su u mrezi da pristupaju odredjenim resursima na mrezi kao sto su folderi, stampaci,...
Da bi namestio to treba da podines DNS (Domain Name Server) gde bi racunari kad se prijavljuju na mrezi od servera dobili IP Adresu.
Ako ne mislis nista ozbiljno da radis sto se toga tice, a ovo ti je najbolja varijanta, mozes samo da sakrijes odredjene serovane foldere ali onda bi svakom kranjem korisniku morao reci koja je putanja do skrivenog serovanog foldera. To su takozvani "Admin Shares". To mozes da procitas i u Microsoft-ovoj knjizi za MCSE.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Mladic Preporuka za resenje server OS 09.07.2005. 03:36 #1837

status: user
broj poruka: 68
Hvala na dosadasnjim savetima i pomoci, ovo mi moze pomoci ali bih zeleo ipak nesto vecu kontrolu nad klijentima,i planiram da instaliram Windows 2003 Server,pa da cujem vase misljenje o njemu ili mozda kompromis neki.

Na klijentima se obradjuju razliciti podaci, pa stoga zelim da imam dobru kontrolu jer svakom klijentu netreba sve sto i ostalim u rezi mislim na dijeljene resurse (data,printer,modem).

Pozdrav i puno hvala


:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
tajdedzo Windows Server 2003 20.07.2005. 02:23 #1941

status: user
broj poruka: 1
Ako zelis da stavis Win Srv 2003 a imaces oko 10 racunara u mrezi moj predlog je da ne podizes DHCP vec da podelis staticke IP adrese.Sto se tice vece kontrole nad korisnicima mozes ih lako grupisati u AD-u(active directory sevice),i onda po grupama deliti dozvole i ogranicenje ili svakom korisniku pojedinacno.Medjutim,ako imas do 10 korisnika razmisli o tome da ne podizes domen vec da ih podignes kao "work group" sa statickim IP adresama,a da admin nalog kreiras na svakom od racunara i tako kontrolises korisnike.Takodje mozes i da im delis dozvole po istom principu.Nazalost,tema koju si zapoceo je jako siroka i prakticno je nemoguce dati pravi savet na ovako malom prostoru.
Gde bi nam bio kraj da nije ovako blizu?

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
ortega Nema kompromisa 16.09.2006. 01:00 #8273

status: user
broj poruka: 1
2003 server je definitivno najbolja opcija koju microsoft trenutno nudi, a to je zaista siroka tema. sto se kontrole tice (grupne polise + aktivni direktorijum) ovaj OS daje jako sirok spektar mogucnosti.
Ako imas firmu i legalan softver cena ovog servera moze biti probem, a i neko to treba lepo da podesi sto takodje kosta!
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60275. Broj poslatih odgovora: 646104.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs