Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Umrežavanje i mrežna oprema
Pomoć oko UTP kabla.
STRANA 1 OD 1
Todor01 Pomoć oko UTP kabla. 11.01.2008. 15:56 T7462

status: user
broj poruka: 49

Selim kompijuter u drugu sobu pa bi mi trebala informacija. UTP kabl je sproveden kroz zgradu do moje sobe i dužine nekih 25m, da bi stigao do druge sobe potrebno mi je jos nekih 7-8m kabla. Zanima me samo dal postoji produzni UTP kabl koji bi mi resio problem i gde mogu da ga kupim ili pak da ima žensko - ženski konektor koji bi isto tako rešio problem najbrži i najjeftinije.

Druga solucija je da uzmem 35m kabla i da sve ispocetka sprovodim kroz zgradu sto i bas nije za preporuku jer će da mi oduzme dan posla.

Inače na drugoj strani od kompa se nalazi svič ako je to uopšte i bitno, kupovina još jednog sviča ne bi rešilo problem, dal neko ima neku dobru ideju sta bi mogao da uradim..
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
zandarm Re.. 11.01.2008. 16:06 #38915

status: user
broj poruka: 1454
Da ne selis komp u drugu sobu?

Verovatno da imas produzni na Banovom brdu, preko puta Mek Donalda.

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
-ShonE- Evo! 11.01.2008. 16:10 #38916

status: user
broj poruka: 3529
Idi lepo u Netiks(www.netiks.co.yu) , ima da se kupi da ga tako nazovem adapter uz pomoc kojeg jednostavno spajas dva kabla u jedan(sa obe strane zenski konektor i malih je dimenzija), potrebno je da iskrimpujes jos jedan kabl od tih 7-8m i lepo ih samo spojis i to je to, dobijes kabl od 35m. Probao, provereno radi, nije skupo uopste.
:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Vaskev re 11.01.2008. 17:38 #38938

status: user
broj poruka: 1673
Slazem se sa ShonE-tom samo da dodam da produzetak nemoj da uvrces (uradi ga po shemi za strait) i vodi racuna da kada gledas konektor sa prednje strane moras uraditi pravilan raspored boja, odnosno parica, moras imati semu koju potrazi na netu, raspored parica je veoma bitan za toliku duzinu i meni su u pojedinim firmama prilikom pravljenja utp-a pogresno stavljali zice tj gresili su sa paricama i takav kabl radi samo ako je duzina nekoliko metara, sa korektno napravljenim kablom mozes postici i 200 metara duzine (probano sa celim koturom koji nije cak ni razmotan, samo izvuceni krajevi - radi opklade) jer se smetnje ponistavaju na samim paricama, ako se parice pogresno spoje onda se preslusavanje prenosi sa parice na paricu.


:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Todor01 netiks 11.01.2008. 18:18 #38942

status: user
broj poruka: 49
Hm netiks.:D Mislim da će to da reši problem, samo jos da se iscimam do bulevara :)(sala mala).

Hvala vam odgovorima .)
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
vampirbg Re: re 12.01.2008. 04:04 #39013

status: user
broj poruka: 711
:: raspored boja, odnosno parica, moras imati semu koju potrazi na netu, raspored parica je

Da mu ustedim trud:

TIA 568A:
zeleno bela-zelena-narandzasto bela-plava-plavo bela-narandzasta-braon bela-braon

TIA 568B:
narandzasto bela-narandzasta-zeleno bela-plava-plavo bela-zelena-braon bela-braon

:: metara, sa korektno napravljenim kablom mozes postici i 200 metara duzine (probano sa

To je samo ako se koristi full duplex prenos i to samo iz razloga sto se kolizije ne mogu pojaviti (jedna parica je RX a druga TX)... Ako stavis half duplex nece raditi (tj povremeno ce raditi, a povremeno ne) Granica od 100m (tj 90m u slucaju da je u pitanju wall kabl koji je sa obe strane nakacen na uticnicu ili patch panel) je tu zbog toga da bi kolizija uvek bila detektovana... Naravno da bi sve ovo proverio potrebna su bar 2 kompa i da istovremeno pokrenes kopiranje sa oba... Losiji merni instrumenti (tj Kinezi koje vecina (pa i ja) koristi) rade samo proveru osnovih parametara kabla (prekidi, krimpovanje, raspored) pa gresku u duzini nece ni primetiti...

Naravno, ovde pravilno krimpovanje ne igra neku ulogu... Pravilno iskrimpovan kabl ce imati probleme pri duzini >100m u slucaju half-duplexa...

Ukrstanje parica i pravilno krimpovanje ce smanjiti preslusavanje i smetnje sto je bitno na vecim duzinama kabla... Na manjim nije toliko bitno... Naravno, ne ocekuj cuda... Ja sam npr imao pravilno iskrimpovan kabl duzine 40ak m koji je isao kroz auto servis pored gomile uredjaja koji proizvode EM interferenciju... Stabilno je radio samo na 10mbps... Za takve slucajeve moras optiku ili bar STP :)

BTW najduzi nepravilno iskrimpovan kabl koji sam video, a da je radio punom brzinom je bio 50m... Posle par minuta divljenja kablu odsekao sam konektore i sredio ga...

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60279. Broj poslatih odgovora: 646143.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs