Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Internet
Pristup Internetu
WiFi pristup netu me malo vise zeza F1,F1, S.O.S
STRANA 1 OD 1
tomma WiFi pristup netu me malo vise zeza F1,F1, S.O.S 21.04.2008. 21:19 T9407

status: user
broj poruka: 172
Do zgrade mi je doveden bežični, tj wireless (po mojoj pretpostavci wireless) internet. Na krovu je antena koja je okrenuta ka Pazovi, pošto živim u kod naplatne rampe u Šimanovcima. U stan je sa krova spušten kabl na čijem donjem kraju, u stanu, je kutijica veličine 8x7 centimetara sa dva priključna mesta označena plavom i crvenom bojom. U mesto označeno plavom bojom je uboden kabl koji dolazi sa krova a u mesto označeno crvenom je uboden kabl koji je potrebno ubosti u mrežni priključak na laptopu da bi se direktno povezao na net. Problem nastaje u momentu kada ćale i burazer nisu u stanju da se dogovore ko će da se nakači. Odlučili smo da kupimo spravicu koja će obezbediti bežični pristup obojici, pošto se i njima a i meni lično smučilo da preskačem preko svih kablova koje njih dvojica uspevaju da prostru po patosu i okolo. Elem, matori ima Fujitsu Siemens AMILO Pro pod XP SP2 a burazer Fujitsu Siemens AMILO Pi pod Windows Vista-om, naravno obojica imaju WiFi modul u računarima. Odemo mi lepo u IMTEL, tražimo to nešto, naravno objasnimo šta nam treba i tamošnji trenutno prisutan prodavac nam proda Linksys Wireless-G Access Point model WAP54G, u levom uglu čak stoji i oznaka Cisco Systems. Naravno srećni odemo kući i natrčimo na problem, odnosno ćorak. Priključimo mi sve po uputstvu kako piše i cela skalamerija ne radi. Probali jedno šesnaest različitih kombinacija koje su nam činile logičnim i ustanovimo da to sve zajedno ne radi ili mi neumemo da sve uključimo kako treba da bi funkcionisalo.
Pa Vas pitam, pre nego odem da vrištim u IMTEL, možete li da mi kažete da li ovo što mi želimo da izvedemo je uopšte moguće, ako jeste kako da navedenu opremu povežem ili treba da dokupim još nešto ili sam kupio pogrešnu ili šta je i kako već potrebno.
U mreženje se baš nešto i nerazumem a tek u bežično nikako, pa Vas molim da mi proceduru ako Vas ne mrzi napišete korak po korak jer me malo i izdaje i strpljenje da se bakćem i gubim vreme.
PS u uputstvu Linsys AP piše 802.11g pretpostavljam bežični protokol, tj da li ima veze ako protokol na laptopovima nije isti.
Hvala Vam puno, nadam se da ste me shvatili šta želim.

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
dzonihsv Ruter? 21.04.2008. 21:55 #51900

status: user
broj poruka: 330

Da li ste u ruteru podesili sve kako treba (ovaj Lynksus ), mislim da samo podesavanja rutera?

Ako niste... konektujes se na ruter tako sto procitas onu knjigicu sto si dobio uz ruter. Ostalo ide lako, podesis tip konekcije koji provajder koristi (PPPoE , DHCP...) .Uneses username i password u ruter kojim si se konektovao na net dok nisi imao ruter. Posle napravis Bezicnu mreze tako sto u opcijama rutera namestis ime i sl (postavis WEP key aka password da niko ko nema sifru ne moze da pristupi rutera i da koristi net). I tako te sitinice. A ono 802.11g,n... nema veze ,radi sa 99% laptopova.Ovo je nesto ukratko.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
markopvict moze jedno pitanje..? 21.04.2008. 22:18 #51906

status: user
broj poruka: 4515
ortak ima adsl i bezichnio se umrezio sa jednim likom ( zbog neta)!Posto ja hvatam njegov signal i uspem da se konktujem na mrezu ali nema neta? Tj nece da mreznoj kartici dodeli ip parametre! Sta sve treba da znam da bih se zakacio na tu mrezu??? IP adresu.. DNS? ???
___________________________________

Eagle 8500GT = zlo


:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
dzonihsv Re: 21.04.2008. 22:25 #51911

status: user
broj poruka: 330


Moguce je da si se ti konektovao na tu mrezu, al da bi izasao, potrebni su ti username i pass kojim se tvoj ortak kaci na net .Znaci napravis kao na dial-upu ono Make New Connection ... Al dal ce to da radi, meni je tako jedno vreme radilo ,stim sto dok sam ja na netu ovaj drugi ne moze da konektuje.Mozda ce da radi ovako ,mozda nece.





:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
tomma kako??? 21.04.2008. 23:12 #51934

status: user
broj poruka: 172
da se povezem na ruter pošto nisam dobio knjižicu nego jedan lep štampani papir koji ima samo varijantu da se priključi na internet i prođe procedura sa instalacionog CDa i to bi trebalo da radi. Koji je postupak da se to uradi?



:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
vladarko Čovek reče da je kupio AP a ne ruter 21.04.2008. 23:25 #51938

status: user
broj poruka: 4228

Pozdrav!

Vlada

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
vladarko Čovek reče da je kupio AP a ne ruter 21.04.2008. 23:25 #51939

status: user
broj poruka: 4228

Pozdrav!

Vlada

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
dzonihsv Re: kako??? 21.04.2008. 23:54 #51951

status: user
broj poruka: 330



:: da se povezem na ruter pošto nisam dobio knjižicu nego jedan lep štampani papir koji ima samo varijantu da se priključi na internet i prođe procedura sa instalacionog CDa i to bi trebalo da radi. Koji je postupak da se to uradi
::
::
::
::

Jes ,vidi stvarno . Al to ne menja sistem podesavanja. Ja mislim da si ti trebao da uzmes Wireless Router. Mnogo bi ti bilo lakse(po meni). Pazi,imam i Wireless Access Point i Wireless Router. Znam kako sam ih podesavao. E sad i jedno i drugo moze da se podesi. Krecemo od pocetka: 1. Prvo u opcijama gde je Local Area Connection ides na Properties (al ne onaj na koji se dolazi pritiskom na desni klik vec u Local Area Connection). Idi na General i spustaj dole dok ne nadjes Internet Protocol (TCP/IP),dupli klik na njega i tamo gde pise `Use the folowing ip adress` ti trebas da uneses ip adresu AP-a(pogledaj na kutiji da li pise). Obicno je to 192.168.0.1 ,posle klikni samo na jedno mesto ispod tj. na `Subnet Mask` i trebalo bi da ti se pojave neki brojevi ( ovako nesto 255.255.255.0 ). Posle idi samo OK > OK >OK ,dok ih ne ponestane. Sada otvori Firefox,IE,Operu (sta god da koristis) i kucaj u adress bar-u istu ip adresu koji si i tamo stavio (ono 192.168... i sta vec da si stavio). I pritisni enter .Trazice username i password,oni su obicno admin i admin ( to treba sve da ti pise u upustvu ili na kutiji). Kad budes napokon dosao do podesavanja samog rutera ide malo komplikovanije . Ja sad tacno ne znam kako izgledaju podesavanja tog AP-a posto nisam koristio Linksys AP( u principu su svi isti , al je sve na drugom mestu ) za to moras da koristis google. Ono sto trebas namestiti je da ti AP odasilje signal ,treba da postavis sifru na mrezu koju si napravio( ili samo da omogucis pojedinim MAC adresama da pristupaju netu preko AP ). To je ono osnovno. Sorry sto bas sad ne znam tacna podesavanja oko AP-a. Samo sam ti rekao kako da se nakacis na ruter ,da ga konfigurises. Use google :D
Ako nesto treba pitaj.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
markopvict @ dzoni 22.04.2008. 00:36 #51960

status: user
broj poruka: 4515
mislim da mi ne treba nikakva PPPoE ili slicna konekcija ... zato sto je kod ADSL-a ruter vec konektovan ... pa ako si deo mreze dobijes preko DHCP-a ip adresu i ostalo i samo surfujes...
Mene interesuje kada se pravi wireless lan koji se sve parametri podesavaju?
Verovatno imam problema sa mac adresom moje mrezne kartice... ali sto pise connected?????

___________________________________

Eagle 8500GT = zlo


:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
dzonihsv Re: 22.04.2008. 01:20 #51970

status: user
broj poruka: 330



Pa konektovan si na mrezu ali da li imas izlaz na net ,to je pitanje. Verovatno je podeseno koje MAC adrese ce da budu propustene.



:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
marke nisam jedini 22.04.2008. 01:33 #51973

status: user
broj poruka: 384



imam i ja slican problem, i namestim da dopusti moju mac adresu, i radi w-lan ali net nema sile. tripovao sam da je ruter crkao ali sada vise ne znam sta da mislim :)
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Baltazar34 2 routera - moje iskustvo 06.05.2008. 02:55 #53474

status: user
broj poruka: 1
Ovako, imam 2 rutera, prvo sam imao adsl usb modem pa sam kupio adsl ruter tp-link td-8840 i isao sam preko kabla na net preko njega, ali dosao sam na ideju da napravim wirelles mrezu kuci posto sam uzeo mobilni sa wirelles i doneo jos jedan racunar pa bi bilo puno kablova, pa sam kupio 2. ruter ovoga puta wireless Linksys wrt54gc. E sad ovako ni ja nisam iz pocetka znao kako da podesim oba rutera da mi rade posto se adsl konektuje na internet i odradjuje taj deo posla a wireless deli internet ka ostalim uredjajima. Prvo je na oba rutera bio ukljucen dhcp: adsl je imao adresu 192.168.1.1, a wireless router 192.168.2.1, a utp kabal je bio ukljucen u internet (WAN) port na adsl routeru. Posto mi telefon nikako nije mogao izaci na internet pokusavao sam svasta i na kraju nasao pravo setovanje. Postavio sam oba rutera u istu klasu adresa: adsl 192.168.1.1, wlan 192.168.1.2, dhcp ukljucen na adsl ruteru, na wireless iskljucen, utp kabal povezan na bilo koji od 4 lan porta i na jednom i na drugom ruteru i sve radi kao bog. stim sto ako ocete da fixirate adresu morate dati DNS rutera na kome je ukljucen dhcp odnosno adsl rutera.

Nadam se da ce nekome koristiti moje iskustvo, umoran sammalo pa ako nekom nije nesto jasno nek pita odgovoricu...


:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60279. Broj poslatih odgovora: 646152.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs