Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Periferni i ostali uređaji
dodatni ventilator za kuciste???
STRANA 1 OD 1
xxx5 dodatni ventilator za kuciste??? 04.10.2005. 16:33 T947

status: user
broj poruka: 4

Zelim da kupim dodatni ventilator za kuciste ali ne znam kako da ga povezem sa napajanjem.Posto ja ne znam kakouopste izgleda taj konektor ja cu samo da pitam da li to ide kao kuler od procesora(konektor sa 3 zice) ili kao hard,cd-rom...(siri konektor sa vise zica)
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
vladarko Odgovor 04.10.2005. 22:51 #2525

status: user
broj poruka: 4228
Postavio si pitanje o stvari o kojo ima puno toga da se kaže. Ukratko: od modela ventilatora koji kupiš zavisi kako ćeš ga priključiti na svoj računar. Verovatno kupuješ ventilator koji će izbacivati topli vazduh iz kućišta. Proveri, zato, da li na tvoje kućište može da se uopšte i priključi dodatni ventilator. Ako postoji takav otvor (na stranicama ili kod zadnjeg panela sa konektorima matične ploče) proveri koje je dužine rastojanje između susednih šrafova da bi znao koje veličine treba da bude tvoj novi ventilator (8,9 ili 12 cm su neke standardne dimenzije). Što se tiče načina na koji ćeš priključiti ventilator (na napajanje ili na ploču): ako je tvoja ploča microATX formata pokušaj da ipak nabaviš ventilator koji se priključuje "kao i hard disk" - priključivanjem na ovaj način smanjuješ rizik da snaga koju tvoj ventilator "vuče" iz sekcije za napajanje ploče ugrozi stabilnost sistema. Ako je tvoja ploča u formatu FullATX možeš probati i sa konektorom koji se priključuje na matičnu ploču; dobijaš mogućnost (u zavisnosti i od mogućnosti ploče i softvera za nadgledanje rada sistema) da proveravaš i regulišeš brzinu okretanja tog ventilatora, odnosno da proveriš kako on utiče na smanjenje (ili povećanje?!) temperature celog sistema. I tako dalje...
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
IgorB ... 09.10.2005. 11:37 #2559

status: user
broj poruka: 281
Treca zica kod ventilatora je obicno senzor.Uz neke modele ces dobiti i nastavak da ga prikacis direktno na napajanje sto je bolje.
Igor B.

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
chinaboy Samo da dodam 09.10.2005. 16:23 #2564

status: user
broj poruka: 56

Uz gore navedena objasnjenja sa kojima se slazem samo da dodam da, kad postavljas ventilatore u kuciste, treba uvek da gledas da ima vise onih koji izbacuju u odnosu na one koji ubacuju vazduh da bi izbegao preveliko "sabijanje" toplog vazduha u kucistu. Obicno ventilator za usisavanje stoji na ulazu sa prednje strane, a isisava se sa zadnje strane ispod napajanja ciji ventilator ima istu ulogu.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60277. Broj poslatih odgovora: 646136.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs