Skini preko torenta hirens bootcd 9.5 recimo, nareži ga i butuj. Startuj s njega acronis disk director pa uradi sledeće.
1. Smanji drugu particiju (resize) za onoliko koliko bi sistemsku da povećaš 2. Uradi move partition tako da pomeriš tu drugu na kraj diska 3. Uradi resize na sistemsku da zahvati novooslobođeni prostor odma do nje.
Les certitudes rendent les hommes aveugles et fous. Elles peuvent dévorer leur coeur et les changer en bête.
Ja sam koristio ovo vise puta i radi dobro, samo ukucaj velicinu particije, nemoj da vuckas slajder jer sve gleda kao korak koji treba da uradi pa ce da traje pola veka, ja nisanio levo-desno i radio je dobrih 5 sati heheehe
Program free na http://www.partition-tool.com/ nemoze da uradi.Program acronis disk director moze to odraditi ali kao da nije dobro aktiviran Da li RAIC ima ideju kako da ga aktiviram? Unapred zahvaljujem
Da si uradio sve kako piše ne bi pitao za aktivaciju niti tvrdio da ne radi.
Pročitaj još jednom polagano pa idi jedno po jedno.
1. Skinuti hirens bootcd i narezati ga na cd pomoću nera i komande burn image 2. butovati s njega, znači ili u biosu namestiti da se sistem diže sa cd-a ili preko boot selektora koji ima većina ploča ( to je ono što piše kad pališ komp, `press F12 to select boot device` ili nešto slično. 3. dobićeš meni u kojem odabereš start boot cd 4. pod stavkom partition tools odabrati acronis disc director onda ono ofozgo 5. Smanji drugu particiju (resize) za onoliko koliko bi sistemsku da povećaš 6. Uradi move partition tako da pomeriš tu drugu na kraj diska 7. Uradi resize na sistemsku da zahvati novooslobođeni prostor odma do nje.
Ako i dalje ne možeš da se snađeš ili ti ovo što sam napisao nije jasno odustani i zamoli nekog da ti to odradi, sjebaćeš nešto, ipak treba neko minimalno predznanje za ovo.
Les certitudes rendent les hommes aveugles et fous. Elles peuvent dévorer leur coeur et les changer en bête.
Sve do tacke 5 odradio kako ste rekli, ali nemogu da uradim resize jer opcija OK nije aktivna i dalje ne mogu. Pokusacu da nadjem drugu verziju hirens bootcd, pa nanovo.Ako ne uspe, nosicu u servis.
Pripališ program, on ti izbaci s desne strane listu particija. Aj da kažemo primera radi da je sistemska 30 a ova druga 50 i da se zovu sistem i razno
onda piše ovako nekako partition1: sistem, 30gb, primary, active partition2: razno, 50gb, logical
označiš particiju razno pa ideš s leve strane na resize ukucaš novu veličinu, aj da kažemo 20gb pa ok onda ideš na onu zastavu u gornjem meniju i sačekaš da odradi i tako sve redom
gde ti tačno zapne? napiši korak po korak šta radiš i šta se dešava
edit: opasno je ako baš baš nemaš pojma i/ili si trapav/baksuzan, u pitanju je rutinska operacija.
Nedavno me kolega koji baš nema pojma o kompjuterima iscimao da mu napišem kako to da uradi, dao sam mu hirens i napisao kako i šta i uspelo mu je bez problema tako da nemam pojma šta bi kod tebe moglo da bude u pitanju.
Nekada kad je pojebanana jedna ili obe particije nece to da uradi, mozda bi prvo trebao da testira sam hard pa onda i MBR- sto ces se sloziti da je malo verovatno da ce biti u stanju da odradi.
`Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran`
:: Nedavno me kolega koji baš nema pojma o kompjuterima iscimao da mu napišem kako to da uradi, dao sam mu hirens i napisao kako i šta i uspelo mu je bez problema tako da nemam pojma šta bi kod tebe moglo da bude u pitanju :: :: Les certitudes rendent les hommes aveugles et fous :: Elles peuvent dévorer leur coeur et les changer en bête. :: :: i5 750 - TRUE Black - P7P55D - 2x1GB Samsung - HD4850 - Silverstone ST50F-230 - JugoDrvo `8 :: ::
:: Nekada kad je pojebanana jedna ili obe particije nece to da uradi, mozda bi prvo trebao da testira sam hard pa onda i MBR- sto ces se sloziti da je malo verovatno da ce biti u stanju da odradi ::
Onda stavi PATITION MAGIC 8.05 PA AKO POKAZE DA JE NEKA PARTICIJA ZUTA, TA PARTICIJA MORA DA SE FORMATIRA ALI PRVO PREBACI PODATKE DOK JOS MOZES NA NEKU DRUGU PARTICIJU ILI DRUGI HDD
=============================================== KOJI JE PRVI BIĆE POSLEDNJI A KOJI JE POSLEDNJI BIĆE PRVI A ŠTO JE TAJNO BIĆE JAVNO
Zemo taj propali madjionicar pokazuje zuto/crno/vajling za skoro sve particije, zato sam ga i isutao trajno sa menija. Precizan je ko vremenska prognoza na RTS-u, znas ono: MOZE A I NE MORA DA BUDE
`Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran`
:: Onda stavi PATITION MAGIC 8.05 PA AKO POKAZE DA JE NEKA PARTICIJA ZUTA, TA PARTICIJA MORA DA SE FORMATIRA ALI PRVO PREBACI PODATKE DOK JOS MOZES NA NEKU DRUGU PARTICIJU ILI DRUGI HDD
A zemo moj mene nikad nije izneverio, A svasta sam radio.Ako pokaze da ima gresku onda ima i tu nema sta da se raspravlja, kad tad ces morati da formatiras taj HDD koji on pokaze da ima gresku =============================================== KOJI JE PRVI BIĆE POSLEDNJI A KOJI JE POSLEDNJI BIĆE PRVI A ŠTO JE TAJNO BIĆE JAVNO
:: Zemo taj propali madjionicar pokazuje zuto/crno/vajling za skoro sve particije, zato sam ga i isutao trajno sa menija :: Precizan je ko vremenska prognoza na RTS-u, znas ono: MOZE A I NE MORA DA BUDE :: :: :: Lala 4ever! :: http://spedr.com/4tb3 :: :: http://img843.imageshack.us/img843/8216/nero7.jp :: :: `Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran` :: :: :: :: :: Onda stavi PATITION MAGIC 8.05 PA AKO POKAZE DA JE NEKA PARTICIJA ZUTA, TA PARTICIJA MORA DA SE FORMATIRA ALI PRVO PREBACI PODATKE DOK JOS MOZES NA NEKU DRUGU PARTICIJU ILI DRUGI HDD ::
1. Skinuti hirens bootcd i narezati ga na cd pomoću nera i komande burn image 2. butovati s njega, znači ili u biosu namestiti da se sistem diže sa cd-a ili preko boot selektora koji ima većina ploča ( to je ono što piše kad pališ komp, `press F12 to select boot device` ili nešto slično. 3. dobićeš meni u kojem odabereš start boot cd 4. pod stavkom partition tools odabrati acronis disc director
Onda otvori prozor u kome pita da li hoces u automatski ili rucni mod. Ako odes u automatski mod - tamo nema resize, pa moras u rucni mod. Tamo oznacis particiju i odes na resize i tu se otvori prozor sa tvojom particiom, koju bi da smanjis. Tu su svi elementi (min velicina, max, i free prostor).Ima i tri prozorcica - 1.unallocated space before 2.partition size i 3.unallocated space after. Mozes ispod da potvrdis opciju cansel, a opcija OK je iskljucena - i to je osnovni problem. Tu stajem i corak.
Eh,da ima makar u desnom uglu dugmence `zahvali`,sabrao bi dobrih 3-4 kom do sada.hehehe
(c) 1982 Sinclair research Ltd
:: Inače nije to pseudonim već prezime moje rođeno a gospodin nisam jer svoju platu obično zaradim :: :: Takođe pozdrav i svako dobr :: :: Les certitudes rendent les hommes aveugles et fous :: Elles peuvent dévorer leur coeur et les changer en bête. :: :: i5 750 - TRUE Black - P7P55D - 2x1GB Samsung - HD4850 - Silverstone ST50F-230 - JugoDrvo `8 :: ::
Broj postavljenih tema: 60422. Broj poslatih odgovora: 647697. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.