Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Uređaji za skladištenje podataka
Kako da povecam sistemsku particiju?
STRANA 1 OD 1
dragan06 Kako da povecam sistemsku particiju? 10.10.2010. 13:22 T30011

status: user
broj poruka: 294
Sistemska particija mi je mala i ometa rad kompa. Da li je mogu povecati a da ne izgubim podatke na particiji.
Dragan06
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
raic Naravno 10.10.2010. 13:32 #251503

broj poruka: 9006
Skini preko torenta hirens bootcd 9.5 recimo, nareži ga i butuj. Startuj s njega acronis disk director pa uradi sledeće.

1. Smanji drugu particiju (resize) za onoliko koliko bi sistemsku da povećaš
2. Uradi move partition tako da pomeriš tu drugu na kraj diska
3. Uradi resize na sistemsku da zahvati novooslobođeni prostor odma do nje.

Les certitudes rendent les hommes aveugles et fous.
Elles peuvent dévorer leur coeur et les changer en bête.

i5 750 - TRUE Black - P7P55D - 2x1GB Samsung - HD4850 - Silverstone ST50F-230 - JugoDrvo `89

dragan06 Sve uradio po preporuci ali ne ide mi nikako? 15.10.2010. 14:39 #253032

Dragan06

Sve sam uradio kako preporucujete ali OK komanda nije aktivna.Da li postoji ikakva mogucnost da mi Vi to uradite? Jako mi je vazno.
Pozdrav
saxija re 15.10.2010. 14:42 #253033

broj poruka: 4016
http://www.partition-tool.com/

Ja sam koristio ovo vise puta i radi dobro, samo ukucaj velicinu particije, nemoj da vuckas slajder jer sve gleda kao korak koji treba da uradi pa ce da traje pola veka, ja nisanio levo-desno i radio je dobrih 5 sati heheehe

.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-
http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=499049
http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=886910
http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=1375818

dragan06 Problem i dalje neresen 15.10.2010. 21:08 #253127

Program free na http://www.partition-tool.com/ nemoze da uradi.Program acronis disk director moze to odraditi ali kao da nije dobro aktiviran Da li RAIC ima ideju kako da ga aktiviram? Unapred zahvaljujem

Dragan06

Ishmerish Acronis sa boot-a 15.10.2010. 21:12 #253129

broj poruka: 7285
a ne iz win-a.

Oznacis radnju pa onda krnes zastavu koja podseca na trkacke a nalazi se u toolbar-u :)

Lala 4ever!
http://spedr.com/4tb3h

http://img843.imageshack.us/img843/8216/nero7.jpg

`Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran`

raic re 15.10.2010. 21:29 #253135

Da si uradio sve kako piše ne bi pitao za aktivaciju niti tvrdio da ne radi.

Pročitaj još jednom polagano pa idi jedno po jedno.

1. Skinuti hirens bootcd i narezati ga na cd pomoću nera i komande burn image
2. butovati s njega, znači ili u biosu namestiti da se sistem diže sa cd-a ili preko boot selektora koji ima većina ploča ( to je ono što piše kad pališ komp, `press F12 to select boot device` ili nešto slično.
3. dobićeš meni u kojem odabereš start boot cd
4. pod stavkom partition tools odabrati acronis disc director
onda ono ofozgo
5. Smanji drugu particiju (resize) za onoliko koliko bi sistemsku da povećaš
6. Uradi move partition tako da pomeriš tu drugu na kraj diska
7. Uradi resize na sistemsku da zahvati novooslobođeni prostor odma do nje.

Ako i dalje ne možeš da se snađeš ili ti ovo što sam napisao nije jasno odustani i zamoli nekog da ti to odradi, sjebaćeš nešto, ipak treba neko minimalno predznanje za ovo.

i5 750 - TRUE Black - P7P55D - 2x1GB Samsung - HD4850 - Silverstone ST50F-230 - JugoDrvo `89

dragan06 Odgovor raic-u 16.10.2010. 15:15 #253311

Sve do tacke 5 odradio kako ste rekli, ali nemogu da uradim resize jer opcija OK nije aktivna i dalje ne mogu. Pokusacu da nadjem drugu verziju hirens bootcd, pa nanovo.Ako ne uspe, nosicu u servis.

Dragan06

dragan06 Da li je to istina? 16.10.2010. 15:17 #253312

Prijatelj hardveras kaze da je jako opasno prckati oko particija i da sve moze da ode u aut. Da li je zaista tako riskantno?

Pozdrav
Dragan06

raic Znači... 16.10.2010. 15:21 #253314

Pripališ program, on ti izbaci s desne strane listu particija. Aj da kažemo primera radi da je sistemska 30 a ova druga 50 i da se zovu sistem i razno

onda piše ovako nekako
partition1: sistem, 30gb, primary, active
partition2: razno, 50gb, logical

označiš particiju razno pa ideš s leve strane na resize
ukucaš novu veličinu, aj da kažemo 20gb pa ok
onda ideš na onu zastavu u gornjem meniju i sačekaš da odradi
i tako sve redom

gde ti tačno zapne? napiši korak po korak šta radiš i šta se dešava

edit: opasno je ako baš baš nemaš pojma i/ili si trapav/baksuzan, u pitanju je rutinska operacija.

nenika2009 skini ovo 16.10.2010. 15:23 #253315

broj poruka: 1083
Norton Partition Magic 8.21 portable FULL

Nista nije opasno ali radis jednu radnju pa APPLE pa onda drugu radnju pa APPLE pa tako dok ne zavrsis

===============================================
KOJI JE PRVI BIĆE POSLEDNJI A KOJI JE POSLEDNJI BIĆE PRVI A ŠTO JE TAJNO BIĆE JAVNO

raic re 16.10.2010. 15:35 #253322

Nedavno me kolega koji baš nema pojma o kompjuterima iscimao da mu napišem kako to da uradi, dao sam mu hirens i napisao kako i šta i uspelo mu je bez problema tako da nemam pojma šta bi kod tebe moglo da bude u pitanju.

Ishmerish Re: re 16.10.2010. 15:38 #253325

Nekada kad je pojebanana jedna ili obe particije nece to da uradi, mozda bi prvo trebao da testira sam hard pa onda i MBR- sto ces se sloziti da je malo verovatno da ce biti u stanju da odradi.

Lala 4ever!

`Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran`

:: Nedavno me kolega koji baš nema pojma o kompjuterima iscimao da mu napišem kako to da uradi, dao sam mu hirens i napisao kako i šta i uspelo mu je bez problema tako da nemam pojma šta bi kod tebe moglo da bude u pitanju
::
:: Les certitudes rendent les hommes aveugles et fous
:: Elles peuvent dévorer leur coeur et les changer en bête.

:: i5 750 - TRUE Black - P7P55D - 2x1GB Samsung - HD4850 - Silverstone ST50F-230 - JugoDrvo `8
raic Re: Re: re 16.10.2010. 15:40 #253326

Slažem se, nego šta.

Dragane, druže, možda bi bilo najbolje i za tebe, i za tvoj komp a i za nas da ti lepo častiš svog ortaka hardveraša da ti to odradi.

:: Nekada kad je pojebanana jedna ili obe particije nece to da uradi, mozda bi prvo trebao da testira sam hard pa onda i MBR- sto ces se sloziti da je malo verovatno da ce biti u stanju da odradi
nenika2009 Ako imas vec HIREN 16.10.2010. 15:43 #253329

Onda stavi PATITION MAGIC 8.05 PA AKO POKAZE DA JE NEKA PARTICIJA ZUTA, TA PARTICIJA MORA DA SE FORMATIRA ALI PRVO PREBACI PODATKE DOK JOS MOZES NA NEKU DRUGU PARTICIJU ILI DRUGI HDD

KOJI JE PRVI BIĆE POSLEDNJI A KOJI JE POSLEDNJI BIĆE PRVI A ŠTO JE TAJNO BIĆE JAVNO

Ishmerish Re: Ako imas vec HIREN 16.10.2010. 15:46 #253331

Zemo taj propali madjionicar pokazuje zuto/crno/vajling za skoro sve particije, zato sam ga i isutao trajno sa menija.
Precizan je ko vremenska prognoza na RTS-u, znas ono: MOZE A I NE MORA DA BUDE

Lala 4ever!

:: Onda stavi PATITION MAGIC 8.05 PA AKO POKAZE DA JE NEKA PARTICIJA ZUTA, TA PARTICIJA MORA DA SE FORMATIRA ALI PRVO PREBACI PODATKE DOK JOS MOZES NA NEKU DRUGU PARTICIJU ILI DRUGI HDD
nenika2009 Re: Re: Ako imas vec HIREN 16.10.2010. 15:53 #253332

A zemo moj mene nikad nije izneverio, A svasta sam radio.Ako pokaze da ima gresku onda ima i tu nema sta da se raspravlja, kad tad ces morati da formatiras taj HDD koji on pokaze da ima gresku

:: Zemo taj propali madjionicar pokazuje zuto/crno/vajling za skoro sve particije, zato sam ga i isutao trajno sa menija
:: Precizan je ko vremenska prognoza na RTS-u, znas ono: MOZE A I NE MORA DA BUDE
:: Lala 4ever!
:: http://spedr.com/4tb3
:: http://img843.imageshack.us/img843/8216/nero7.jp
:: `Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran`
:: :: Onda stavi PATITION MAGIC 8.05 PA AKO POKAZE DA JE NEKA PARTICIJA ZUTA, TA PARTICIJA MORA DA SE FORMATIRA ALI PRVO PREBACI PODATKE DOK JOS MOZES NA NEKU DRUGU PARTICIJU ILI DRUGI HDD
dragan06 2. odgovor raic-u 16.10.2010. 16:11 #253341

1. Skinuti hirens bootcd i narezati ga na cd pomoću nera i komande burn image
2. butovati s njega, znači ili u biosu namestiti da se sistem diže sa cd-a ili preko boot selektora koji ima većina ploča ( to je ono što piše kad pališ komp, `press F12 to select boot device` ili nešto slično.
3. dobićeš meni u kojem odabereš start boot cd
4. pod stavkom partition tools odabrati acronis disc director

Onda otvori prozor u kome pita da li hoces u automatski ili rucni mod. Ako odes u automatski mod - tamo nema resize, pa moras u rucni mod. Tamo oznacis particiju i odes na resize i tu se otvori prozor sa tvojom particiom, koju bi da smanjis. Tu su svi elementi (min velicina, max, i free prostor).Ima i tri prozorcica -
1.unallocated space before
2.partition size i
3.unallocated space after.
Mozes ispod da potvrdis opciju cansel, a opcija OK je iskljucena - i to je osnovni problem. Tu stajem i corak.

Dragan06

raic Pa majku mu staru 16.10.2010. 16:34 #253353

Kako da te pusti na OK kad nisi promenio veličinu.

U partition size piše ti trenutna veličina, tu samo treba da ukucaš novu veličinu.

Recimo po onom primeru gore da ti je trenutno sistemska 30 a druga 50 i ti oćeš da skineš 10 sa te druge i dodaš ih sistemskoj

znači pisaće ti partition size 50 gb i ti onda tu kucaš 40 pa ok.

dragan06 Zahvaljujem se Raicu - uspeo sam! 17.10.2010. 20:27 #253659

Konacno sam zahvaljujuci Vasim instrukcijama odradio posao, hvala g. pod pseudoniimom Raic.
Pozdrav
Dragan06

raic U što volim kad se vrate na temu i zahvale 17.10.2010. 20:36 #253664

Inače nije to pseudonim već prezime moje rođeno a gospodin nisam jer svoju platu obično zaradim.

Takođe pozdrav i svako dobro

gilopile Re: U što volim kad se vrate na temu i zahvale 17.10.2010. 20:39 #253667

broj poruka: 9459
Eh,da ima makar u desnom uglu dugmence `zahvali`,sabrao bi dobrih 3-4 kom do sada.hehehe

(c) 1982 Sinclair research Ltd

:: Inače nije to pseudonim već prezime moje rođeno a gospodin nisam jer svoju platu obično zaradim
:: Takođe pozdrav i svako dobr
:: Les certitudes rendent les hommes aveugles et fous
:: Elles peuvent dévorer leur coeur et les changer en bête.

:: i5 750 - TRUE Black - P7P55D - 2x1GB Samsung - HD4850 - Silverstone ST50F-230 - JugoDrvo `8
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60422. Broj poslatih odgovora: 647697.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs