Pozdrav drugari, Imam Samsungov i Asusov rezac (poslednja izdanja, nisu stari) i na oba rezaca se desava ista situacija. Kad pocne da reze DVD filmski disk podesim rezace da rezu na 6x i onda kad krenu rezanje odrezu do 404Mb na 4x i onda stanu i prebace na 6x do kraja. Kada rezem Data DVD npr. na 8x oni izmenjaju 3 brzine rezanja. Ovo se najbolje vidi u programu ImgBurn. Da li zna neko, zbog cega se to desava?
Zato što je disk - disk, kružnica. Obodna brzina nije jednaka onoj u središtu diska, gde je mnogo manja, kako se disk vrti. Postoje dve `strategije` upisivanja - kontinualna, gde se brzina, kako se upisivanje sa oboda diska približava njegovom kraju u sredini - sve više povećava, do max. zadate, i, u skokovima, gde se tek zadnji deo diska upisuje stvarno najvećom brzinom, a počinje se nekom srednjom, zavisi od rezača i firmware-a. Ti imaš ovu zadnju strategiju upisivanja - u skokovima. Što manja brzina, to bolje. Tačka.
Upis/rezanje krece od centra/sredine ka obodu diska. Kad je rezanje u pitanju, brze bi trebao da vrti na pocetku, a sporije kako laser ide ka kraju/obodu diska. Valjda je tako...Cuje se po zvuku motora da se stisava/sporije okrece kako ide ka obodu gde je staza duza nego na samom pocetku i zato sporije okrece..
- Majstore, da li će ići ili neće ići? - Hm, mislim da će biti čupavo.
imaš dva načina rezanja. `Linearno`(postepeno) povećavanje brzine rezanja i rezanje sa `šaltanjem` brzina u viši stepen. Tvoji rezači šaltaju brzine. Dok god rezač šalta u veću brzinu nema šta da brineš. E kad počne da šalta u niži stepen prenosa, kao moj pokojni Samsung što je umeo da radi, onda znaj da je `odšaltao` svoje ili da sa diskom nešto nije u redu.
i5 2500K/CM Hyper 212+/MSI Z68A-GD65 G3/HyperX Green 2×4GB 1600/Samsung 830 128GB/ASUS R9 280X DCU II TOP/Dell U2412M/Xonar DX/Altec ATP-3/TT Chaser MK-I/SF Golden Green Pro 650W/Genius KB-G265/A4Tech V7
Koristim CyberLink Power2Go 9 za rezanje a dosta puta i IMaGeBurn. Cak ovaj ImageBurn je veoma dobar u stilu Nera s tim sto je ovaj besplatan. Probao sam Ashampoo i on je solidan ali mi se vise svidjaju ova dva koja ja koristim. Jos neko mi je rekao da pogledam da nije u PIO modu HDD ili rezac. Da li moze neko da mi kaze gde se to gleda i jos po nesto o tome!?
:: Koristi Ashampoo 6.84 free, nemoj NERO :: Rezi na 8x i sve ce biti ok, ako ti hdd ili rezac nije u PIO modu :: :: MSI Wind Notebook 9 inc :: :: ::
Najprostije, PIO mod obicno prebaci kada uredjaj iz nekog razloga ima problema sa komunikacijom uredjaj/kontroler. Moze biti ako je los kabel, BS kod HDD, usporen rad citanja/pisanja, CD/DVD isto tako ako je los laser, pa slabije cita/reze...
- Majstore, da li će ići ili neće ići? - Hm, mislim da će biti čupavo.
Broj postavljenih tema: 60422. Broj poslatih odgovora: 647697. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.