Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Uređaji za skladištenje podataka
HDD za storage...
STRANA 1 OD 1
Guest HDD za storage... 14.06.2014. 20:44 T57950

status: user
broj poruka: 583
Pozdravcic.zanima me kakav je ovo Hdd :

http://emmi.rs/hard-diskovi-(hdd)-i-fioke-hdd-sata3-7200-1tb-wd-re4-wd1003fbyz.11.html?productId=38591

Da li uzeti njega ili WD Red ?
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
mighty re 14.06.2014. 21:05 #555560

broj poruka: 1670
RE4 je WD-ova najjača serija, nešto kao BLACK, samo enterprise, predviđena za servere, tj. optimizovana za rad u RAID-u i sl.

Mada radi i kao normalan disk, do nedavno sam imao jedan takav u računaru, par godina me lepo služio, na njemu su mi bile virtuelne mašine. Malo bučan doduše, pogotovu u odnosu na RED seriju.

Budući da tebi treba za storage, glupo je bacati pare na to, kada za iste pare možeš da kupiš RED od 2TB i imaš duplo veći i dosta tiši disk.
zerocool55 Re: HDD za storage... 14.06.2014. 22:25 #555563

broj poruka: 1131
Ako ti treba za storage ..

Bitnih podataka onda RED a ako ne onda za malo vise para ..

http://emmi.rs/hard-diskovi-%28hdd%29-i-fioke-hdd-sata3-3tb-wd-green-wd30ezrx.11.html?productId=21205
E sada ono sto ne znam bas ali cuo sam da za red se upali jedamput i ne gasis ga godinama ako planiras tako onda red a ako ces da gasis i palis komp stalno 1 dnevno barem onda WD green... Neka me neko ispravi ako gresim...
:: Pozdravcic.zanima me kakav je ovo Hdd
::
:: http://emmi.rs/hard-diskovi-(hdd)-i-fioke-hdd-sata3-7200-1tb-wd-re4-wd1003fbyz.11.html?productId=3859
:: Da li uzeti njega ili WD Red ?
Guest re 14.06.2014. 23:14 #555565

Sad sam zbunjen :D Znaci ako uzmem Red ne smem da gasim komp ./

Equinoxe Re: re 14.06.2014. 23:50 #555567

broj poruka: 12057

Ma jok, WD Red je preporučen već za gomilu NAS servera koji po defaultu imaju uapljen sistem hibernacije diskova. Kod mene se u Synology serveru dva 3TB RED-a gase i pale po potrebi.

:: Sad sam zbunjen :D Znaci ako uzmem Red ne smem da gasim komp ./
Gare87 GREEN ZAOBIDJI 15.06.2014. 02:25 #555572

broj poruka: 4725
javljaju im se dosta losih sektora po isteku garancije ili pred kraj garancije..... ako uzimas uzimaj sa sto vecom garancijem, dakle RED BLACK, onu garanciju do 2god moze da okace o penis... to treba da bude pouzdano i da traje dugo bez glavobolja. Mozes da pogledas i Hitachi, bucniji su ali su pouzdaniji od ovih ostalih u klasi(barem je tako bilo)!

AMD Phenom II 960T 3.5Ghz
MSI 870S-C45
Patriot 2x2GB DDR3 1600MHz
WD10EARS 1TB
Sapphire 7870 Ghz Edition 2GB GDDR5
OCZ MXS-PRO 600W
Windows 8.1 RTM 9600 64-bit

MaliAbner Re: GREEN ZAOBIDJI 16.06.2014. 11:45 #555645

broj poruka: 7779
Bata Gare duzina garancije je potpuno nebitna...

Bitni su dokumenti, slike i ostalo sto se naziva podacima...

Sta mi vredi duga garancije recimo PET godina ako mi rikne disk posle godinu dana...

I onda punkem 1÷2000E za `vracanje` bitnih podataka a za te pare sam mogao da uzmem 10÷20 diskova i da ih periodicno menjam...

Znaci samo MIRROR i to je to...

Jedino sto prosecnom srbistancu nikad nece svest biti takva da je bolje spreciti nego kukati i zavijati ko Milan Srdoc u majstorsrkoj radionici...

Citat:
`Rodbinsko-partijsko-naslednicki odnosi su nam stvorili tragicnu
i intelektualno slabo razvijenu klasu ljudi koji vode drzavu, zato smo...`

Tomato Republic Of Serbia, BRE !!!

:: javljaju im se dosta losih sektora po isteku garancije ili pred kraj garancije..... ako uzimas uzimaj sa sto vecom garancijem, dakle RED BLACK, onu garanciju do 2god moze da okace o penis... to treba da bude pouzdano i da traje dugo bez glavobolja. Mozes da pogledas i Hitachi, bucniji su ali su pouzdaniji od ovih ostalih u klasi(barem je tako bilo)
:: AMD Phenom II 960T 3.5Gh
:: MSI 870S-C4
:: Patriot 2x2GB DDR3 1600MH
:: WD10EARS 1T
:: Sapphire 7870 Ghz Edition 2GB GDDR
:: OCZ MXS-PRO 600
:: Windows 8.1 RTM 9600 64-bit
imarkovic Re: Re: GREEN ZAOBIDJI 16.06.2014. 20:28 #555666

broj poruka: 19078
Suludo je praviti mirror (raid1) za backup.. to ima prednosti u drugom smislu, ali ako neko tako zeli, ok...

Bilo da je duzina garancije 5god., ili 2god., moze da se desi da crkne disk posle god. dana, nebitno koji je od ta dva, samo konstatujem. Sem u slucaju da je u pitanju bas neki drlog od diska, sto sumnjam, jer je nemoguce da mu deklarisu garanciju na 5god. Verovatno si mislio da uzmes najbolje optimizovane diskove za raid, pa makar imali 2god. garancije, samo da su pouzdani. WD Black je takodje pouzdan i lepo radi u raid-u, pride ima 5god. garancije. Ali se dere na 7200rpm, kada se upari sa jos jednim, to je bas onako..

Jesi li ti prosecan srbistanac? Ko je taj uopste? Kad bi ti zaista znao kolika je prosecna plata jednog srbistanca, verovatno bi ga jos vise ismevao.

:: Bata Gare duzina garancije je potpuno nebitna..
:: Bitni su dokumenti, slike i ostalo sto se naziva podacima..
:: Sta mi vredi duga garancije recimo PET godina ako mi rikne disk posle godinu dana..
:: I onda punkem 1÷2000E za `vracanje` bitnih podataka a za te pare sam mogao da uzmem 10÷20 diskova i da ih periodicno menjam..
:: Znaci samo MIRROR i to je to..
:: Jedino sto prosecnom srbistancu nikad nece svest biti takva da je bolje spreciti nego kukati i zavijati ko Milan Srdoc u majstorsrkoj radionici..
:: Citat:
:: `Rodbinsko-partijsko-naslednicki odnosi su nam stvorili tragicn
:: i intelektualno slabo razvijenu klasu ljudi koji vode drzavu, zato smo...`
:: Tomato Republic Of Serbia, BRE !!!
:: :: javljaju im se dosta losih sektora po isteku garancije ili pred kraj garancije..... ako uzimas uzimaj sa sto vecom garancijem, dakle RED BLACK, onu garanciju do 2god moze da okace o penis... to treba da bude pouzdano i da traje dugo bez glavobolja. Mozes da pogledas i Hitachi, bucniji su ali su pouzdaniji od ovih ostalih u klasi(barem je tako bilo)
:: ::
:: :: AMD Phenom II 960T 3.5Gh
:: :: MSI 870S-C4
:: :: Patriot 2x2GB DDR3 1600MH
:: :: WD10EARS 1T
:: :: Sapphire 7870 Ghz Edition 2GB GDDR
:: :: OCZ MXS-PRO 600
:: :: Windows 8.1 RTM 9600 64-bit
helpdisk recovery 17.06.2014. 08:52 #555691

broj poruka: 142
Gde ima taj recovery za 1k-2k da idem tamo :)

Ovako, kupis jedan disk i na njega stavljas podatke. Uzmes jos jedan USB takav
i svakog petka pravis backup. Ende...
Ako uzmes raid 1, oba diska se isto vrte isto trose...jedan otkaze bog zna kad ti i ne znas... To je ok ako se radi o otkazu u prvih par meseci rada...ali ako oni rade godinama zajedno verovatno su oba vec na izdisaju.
Ljudi prave greske recimo naprave raid 5 i stave jedan disk za hot swap...
I sad posle 4 godine...jedan disk otkaze, i oni krenu da rebilduju raid koji je ne testiran ne proban...a vrti se bara-bar sa ovima 4 godine....
Backup glavu cuva, kao i svaka stvar ako se pazi trajace...
http://www.helpdisc.rs

:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
imarkovic Re: recovery 17.06.2014. 09:51 #555692

To za 1k-2k nema samo u srbistanu, a svuda na svetu toliko kosta, kod nas, odnosno kod vas, to je fakticki dzabe

`fala bogu, to je najjednostavniji i najfunkcionalniji backup za malu investiciju.
raid5 je primenljiv na serverima jer svaki ima `report` i indikaciju istog momenta kada crkne jedan disk, automatizovano je sve, samo treba da ga zamenis za drugi. Postoje naravno i softverska resenja za windows, neki vid event-a, ali ko ce da se mlati s tim. Ja kad sam imao raid, vrlo kratko, to je bio raid0, koji sada vec nema smisao sa hdd-om.. takodje ni sa SSD-om koji je dovoljno brz kao single.

:: Gde ima taj recovery za 1k-2k da idem tamo :
:: Ovako, kupis jedan disk i na njega stavljas podatke. Uzmes jos jedan USB taka
:: i svakog petka pravis backup. Ende..
:: Ako uzmes raid 1, oba diska se isto vrte isto trose...jedan otkaze bog zna kad ti i ne znas... To je ok ako se radi o otkazu u prvih par meseci rada...ali ako oni rade godinama zajedno verovatno su oba vec na izdisaju.
:: Ljudi prave greske recimo naprave raid 5 i stave jedan disk za hot swap..
:: I sad posle 4 godine...jedan disk otkaze, i oni krenu da rebilduju raid koji je ne testiran ne proban...a vrti se bara-bar sa ovima 4 godine...
:: Backup glavu cuva, kao i svaka stvar ako se pazi trajace..
:: http://www.helpdisc.r
MaliAbner Re: recovery 17.06.2014. 10:08 #555694

@helpdisk
Dobro kad si takav hajde molim te kazi nam koliko je kod tebe u firmi vracanje podataka sa diska kapaciteta 2TB...

Onako cisto informativno...

@imarkovic
Cisto da ti kazem da me zabole `medjunozje` za prosecnog srbistanca i njegove probleme, gledam svoja posla jedem samo iz svog tanjira i ne gledam sta je u tudjem...

Nikome ne odmazem, pomognem gde mogu i gde mi razum govori POMOZI, iskreno se ne pretrzem da budem FILANTROP po svaku cenu !!!

Citat:

:: Gde ima taj recovery za 1k-2k da idem tamo :
:: Ovako, kupis jedan disk i na njega stavljas podatke. Uzmes jos jedan USB taka
:: i svakog petka pravis backup. Ende..
:: Ako uzmes raid 1, oba diska se isto vrte isto trose...jedan otkaze bog zna kad ti i ne znas... To je ok ako se radi o otkazu u prvih par meseci rada...ali ako oni rade godinama zajedno verovatno su oba vec na izdisaju.
:: Ljudi prave greske recimo naprave raid 5 i stave jedan disk za hot swap..
:: I sad posle 4 godine...jedan disk otkaze, i oni krenu da rebilduju raid koji je ne testiran ne proban...a vrti se bara-bar sa ovima 4 godine...
:: Backup glavu cuva, kao i svaka stvar ako se pazi trajace..
:: http://www.helpdisc.r
imarkovic Re: Re: recovery 17.06.2014. 10:21 #555695

Da, vidi se iz aviona da je tako. Mene se stvarno ne tice, mozes slobodno da nastavis ceo zivot da se kajes sto si rodjen u srbistanu ili tomato republici.

:: @imarkovi
:: Cisto da ti kazem da me zabole `medjunozje` za prosecnog srbistanca, gledam svoja posla jedem samo iz svog tanjira i ne gledam sta je u tudjem..
:: Nikome ne odmazem, pomognem gde mogu, iskreno se ne pretrzem da budem FILANTROP !!
:: Svako je kovac svoje srece, ko radi imace ko kuka krepace..
:: To sam odavno skapirao i pomaze buduci da sam nesrecnim spletom okolnosti rodjen tu gde sam rodjen BGD, S.R. Srbija, S.F.R.J. a sada samo R. Srbija..
:: :: Gde ima taj recovery za 1k-2k da idem tamo :
:: :: Ovako, kupis jedan disk i na njega stavljas podatke. Uzmes jos jedan USB taka
:: :: i svakog petka pravis backup. Ende..
:: :: Ako uzmes raid 1, oba diska se isto vrte isto trose...jedan otkaze bog zna kad ti i ne znas... To je ok ako se radi o otkazu u prvih par meseci rada...ali ako oni rade godinama zajedno verovatno su oba vec na izdisaju.
:: :: Ljudi prave greske recimo naprave raid 5 i stave jedan disk za hot swap..
:: :: I sad posle 4 godine...jedan disk otkaze, i oni krenu da rebilduju raid koji je ne testiran ne proban...a vrti se bara-bar sa ovima 4 godine...
:: :: Backup glavu cuva, kao i svaka stvar ako se pazi trajace..
:: :: http://www.helpdisc.r
zerocool55 Cekajte svi vi , 17.06.2014. 11:52 #555698

broj poruka: 1131
Pa postoje programi koji blagovremeno upozoravaju da sa HDD-om nesto nije u redu osim ako se desi neki napon da se pokvari napajanje ili nekome ne paznjom osteti HDD fizicki...

Nemoguce je da se desi da neko instalira recimo Hiresboot i da disk kao crkne bez ikakvog upozorenja,kao juce radio super a sada Macki o rep?

imarkovic Re: Cekajte svi vi , 17.06.2014. 11:58 #555699

hdd kada dobije lose sektore, on nastavlja sa radom(uslovno receno), dok ne rikne skroz. To je jedan od simptoma. Zatim, najnezahvalnije crkavanje, je bas to sto si napisao, samo odjednom prestane sa radom, u razlicitim varijantama (cakce, vrti-stane-vrti-stane, mrtav skroz itd.), itekako moze da ne upozori pre nego sto crkne i to je u vecini slucajeva. To je slucaj sa komercijalnim diskovima. Kod servera je malo drugacije, ali ti diskovi su 3 puta skuplji, oni imaju u svojim firmware-ima resenje da obaveste server za problem, ima to i desktop hdd, to se zove SMART, ali nazalost ima dosta slucajeva kada samo crkne.

:: Pa postoje programi koji blagovremeno upozoravaju da sa HDD-om nesto nije u redu osim ako se desi neki napon da se pokvari napajanje ili nekome ne paznjom osteti HDD fizicki..
:: Nemoguce je da se desi da neko instalira recimo Hiresboot i da disk kao crkne bez ikakvog upozorenja,kao juce radio super a sada Macki o rep?
Guest Re: recovery 17.06.2014. 14:28 #555707

Mislis dva externa ?

:: i svakog petka pravis backup. Ende...::
imarkovic Re: Re: recovery 17.06.2014. 15:10 #555712

2,3,4,5,6,7 ili 8, koliko god ti treba.

:: Mislis dva externa
:: :: Ovako, kupis jedan disk i na njega stavljas podatke. Uzmes jos jedan USB taka
:: :: i svakog petka pravis backup. Ende...::
helpdisk Re: Re: recovery 17.06.2014. 21:16 #555739

broj poruka: 142
Pa to nije tema uopste, cemu to?
Ako te interesuje vidi cenovnik
http://www.helpdisc.rs/cenovnik

http://www.helpdisc.rs

:: @helpdis
:: Dobro kad si takav hajde molim te kazi nam koliko je kod tebe u firmi vracanje podataka sa diska kapaciteta 2TB..
:: Onako cisto informativno..
:: @imarkovi
:: Cisto da ti kazem da me zabole `medjunozje` za prosecnog srbistanca i njegove probleme, gledam svoja posla jedem samo iz svog tanjira i ne gledam sta je u tudjem..
:: Nikome ne odmazem, pomognem gde mogu i gde mi razum govori POMOZI, iskreno se ne pretrzem da budem FILANTROP po svaku cenu !!
:: :: Gde ima taj recovery za 1k-2k da idem tamo :
:: :: i svakog petka pravis backup. Ende..
:: :: Ako uzmes raid 1, oba diska se isto vrte isto trose...jedan otkaze bog zna kad ti i ne znas... To je ok ako se radi o otkazu u prvih par meseci rada...ali ako oni rade godinama zajedno verovatno su oba vec na izdisaju.
:: :: Ljudi prave greske recimo naprave raid 5 i stave jedan disk za hot swap..
:: :: I sad posle 4 godine...jedan disk otkaze, i oni krenu da rebilduju raid koji je ne testiran ne proban...a vrti se bara-bar sa ovima 4 godine...
:: :: Backup glavu cuva, kao i svaka stvar ako se pazi trajace..
:: :: http://www.helpdisc.r
:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Gare87 @abner and rest 17.06.2014. 23:36 #555749

bitno je, jer recimo WD Green radi ok, ali mu se javljaju gomila losih sektora, ali opet mogu da se prebace podaci, isto tako moze da se `odvoji` deo hard diska nekim programom gde su losi sektori i ostatak da se koristi..... zato je bitno da ima sto vecu garanciju ako krenu losi sektori da imas vremena(garanciju)da odvojis sa HDD-a deo sa losim sektorima, pa da se skuplja novac za drugi HDD..... sve je to mnogo jebavanja, ali kad je sve skart najgori sta da se radi, nemam para ja sad da uzimam 6 HDD-a, imao sam 2 jedan se blokirao drugi sa losim sektorima(WD Green) jos funkcionise nekako, zato treba da se zaobilaze!

MSI 870S-C45
WD10EARS 1TB
OCZ MXS-PRO 600W

imarkovic Re: @abner and rest 17.06.2014. 23:45 #555750

Sledeci put uzimaj nov hard, a ne polovan, izakan, izmucen itd. WD Green, najslabija njihova serija, jos polovan, nema grdje. Reklamiraj to ako ima garanciju.

:: bitno je, jer recimo WD Green radi ok, ali mu se javljaju gomila losih sektora, ali opet mogu da se prebace podaci, isto tako moze da se `odvoji` deo hard diska nekim programom gde su losi sektori i ostatak da se koristi..... zato je bitno da ima sto vecu garanciju ako krenu losi sektori da imas vremena(garanciju)da odvojis sa HDD-a deo sa losim sektorima, pa da se skuplja novac za drugi HDD..... sve je to mnogo jebavanja, ali kad je sve skart najgori sta da se radi, nemam para ja sad da uzimam 6 HDD-a, imao sam 2 jedan se blokirao drugi sa losim sektorima(WD Green) jos funkcionise nekako, zato treba da se zaobilaze
Gare87 @Imarkovic 18.06.2014. 00:23 #555752

Bio je ispravan HD, odmah sam proverio iste nedelje ceo HD, ali posle godinu i nesto dana valjda poceli su losi sektori, onda ja posto sam bio zaposljen uzeo sam za svaki slucaj jos jedan(i tu sam se isto zajebo)SG, a nisam ni citao nista za taj HD, i imao sam sta da otkrijem, a to je da mu je ubagovan firmware, inace bio je `ispravan` bez losih sektora, i radio je brze od WD Green. Posto su se iskvarili, to me je podstaklo da citam o tim HD-ima i imao sam sta da saznam, krenulo se sa gomilm skartova, a pogotovo ovi WD Green, pa zato kazem svima da ih zaobilaze, i da se uzima sa sto vise garancije, jer ako krenu da se skenjavaju da se zamene za drugi!!

MSI 870S-C45
WD10EARS 1TB
OCZ MXS-PRO 600W

MaliAbner Re: @Imarkovic 18.06.2014. 09:34 #555761

Kupovina HDD je pravi bingo...

Imam cetri Samsung HDD-a, svi su razlicitog kapaciteta tri su i dalje u zivotu a jedan je `kaput`...

Ne pada mi na pamet da kudim Samsung...

Cim je poceo da zeza upozoren sam da bi valjalo prebaciti podatke sa njega na neki noviji i ispravan... nisam to uradio zato sto je to zahtevalo kupovinu novog a vecinu stvari sa tog sam davno prebacio na eksterni tako da se nisam mnogo uzrujao...

Iskreno ovaj brzi internet i nas jazavicarski mentalite nas je totalno pokvatio... skidamo i sta nam treba i sta nam ne treba...

Recimo svidi mi se prva sezona neke serij i onda po inerciji nastavim da skidam sledece iako sam izgubio interes za istu usled pada kvaliteta ili prostog zasicenja sve kao mozda cu ponovo baciti zdrak kad budem imao vremena...

A to slobodno vreme nikako da dodje... draze mi je da teram bicikletu...

Citat:

:: Bio je ispravan HD, odmah sam proverio iste nedelje ceo HD, ali posle godinu i nesto dana valjda poceli su losi sektori, onda ja posto sam bio zaposljen uzeo sam za svaki slucaj jos jedan(i tu sam se isto zajebo)SG, a nisam ni citao nista za taj HD, i imao sam sta da otkrijem, a to je da mu je ubagovan firmware, inace bio je `ispravan` bez losih sektora, i radio je brze od WD Green. Posto su se iskvarili, to me je podstaklo da citam o tim HD-ima i imao sam sta da saznam, krenulo se sa gomilm skartova, a pogotovo ovi WD Green, pa zato kazem svima da ih zaobilaze, i da se uzima sa sto vise garancije, jer ako krenu da se skenjavaju da se zamene za drugi!
imarkovic Re: Re: @Imarkovic 18.06.2014. 10:12 #555765

Koji su ti to diskovi? Samsung vise ne mozes da kupis, i da oces.. samo jedan ti je kaput od 4 komada, ostala 3 su ok..? Ja imam 5,6 samsunga F1-F3 od TB, rade jos uvek odlicno, da ih ne ureknem, to su mi jedni od najboljih diskova, po pitanju pouzdanosti, temperature i performansi, da ih ne ureknem, ali to je to sto se tice Samsung-a, vise ih nema, niti ce biti, nazalost..

Za serije te razumem, sreca pa nemam tako brz internet pa me i mrzi da skidam.. samo brdo igara koje ne igram

:: Kupovina HDD je pravi bingo..
:: Imam cetri Samsung HDD-a, svi su razlicitog kapaciteta tri su i dalje u zivotu a jedan je `kaput`..
:: Ne pada mi na pamet da kudim Samsung..
:: Cim je poceo da zeza upozoren sam da bi valjalo prebaciti podatke sa njega na neki noviji i ispravan... nisam to uradio zato sto je to zahtevalo kupovinu novog a vecinu stvari sa tog sam davno prebacio na eksterni tako da se nisam mnogo uzrujao..
:: Iskreno ovaj brzi internet i nas jazavicarski mentalite nas je totalno pokvatio... skidamo i sta nam treba i sta nam ne treba..
:: Recimo svidi mi se prva sezona neke serij i onda po inerciji nastavim da skidam sledece iako sam izgubio interes za istu usled pada kvaliteta ili prostog zasicenja sve kao mozda cu ponovo baciti zdrak kad budem imao vremena..
:: A to slobodno vreme nikako da dodje... draze mi je da teram bicikletu..
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60422. Broj poslatih odgovora: 647697.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs