Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Uređaji za skladištenje podataka
Dal` sam corav ili sta? Ne nalazim NAS uredjaje
STRANA 1 OD 1
damirkic Dal` sam corav ili sta? Ne nalazim NAS uredjaje 29.08.2014. 13:08 T58839

status: user
broj poruka: 342
Treba mi NAS od 1-2TB, koja je minimalna cena i koji model?

Ja nalazim samo eksterne sa USB 3.0
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
gustav mozda nesto od ovog... 29.08.2014. 13:36 #561159

broj poruka: 96

http://goo.gl/jM4lw3

MaliAbner ISKRENO GOVORECI !!! 29.08.2014. 13:53 #561160

broj poruka: 7779
Ni jedan od tih NAS uredjaja ne moze ni prineti nekom mini ITX setu...

Uzmes najjeftiniju AM1 plocu + APU 5350 + 4GB memorije i neko mini/mikro kuciste i sve ce da te dodje koliko bi platio neki solidniji NAS + je sve na OS-u koji svako moze da servisira i podesava, monitor nije potreban moze da se nakaci i na TV...

Citat:
`Rodbinsko-partijsko-naslednicki odnosi su nam stvorili tragicnu
i intelektualno slabo razvijenu klasu ljudi koji vode drzavu, zato smo...`

Tomato Republic Of Serbia, BRE !!!

Equinoxe Re: 29.08.2014. 15:24 #561166

broj poruka: 12057

Synology su vrhunske sprave. Ja ga koristim DS213j sa dva 3TB WD RED diska u mirroru.
Mnogo manje prostora, grejanja i struje troši od bilo kakve sklopljene mašine.

- Gb LAN, Dual USB, disk and printer sharing
- Diskovi odlaze u 2 vrste hibernacije, usled ne korišćenja
- Nečujan rad
- Mizerna potrošnja
- Milion aplikacija za njegov OS
- Može biti DHCP, Mail....server, sajt hosting, webdav, apple time machine, unix & win file sharing....ma šta god hoćeš
- Samo ubaciš diskove, pratiš wizard i gotovo.
- Čim registruješ uredjaj na Synology sajtu, dobiješ eksternu adresu po izboru.
- Media streaming (DLNA)
- Pravi sarmu bre :D
markopvict @bax 29.08.2014. 15:33 #561168

broj poruka: 4515
Kakav crni PC... da brunda govno...
+1 za Synology ako mozes da priustis sebi.

Zaboravio si alikaciju za iPhone/Andrioid... :D
tornet klijent... .)

:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Equinoxe Re: @bax 29.08.2014. 15:36 #561169

Ma sidu leči :D

Ko zna šta smo još zaboravili..

:: Kakav crni PC... da brunda govno..
:: +1 za Synology ako mozes da priustis sebi
::
:: Zaboravio si alikaciju za iPhone/Andrioid... :
:: tornet klijent... .
damirkic verujem vam na rec 29.08.2014. 15:44 #561171

broj poruka: 342
ali gde su oni jeftiniji WD modeli sa jednim diskom koji su imali nazive tipa my world book, blue, studio ess a da imaju Eth prikljucak? Ja to vise ne vidim, samo nude USB

Equinoxe Re: verujem vam na rec 29.08.2014. 15:55 #561172

Iskreno, to bolje ni da ne nadješ.

Ako hoćeš nešto jeftinije, pogledaj D-Link Sharecentar kutijice. Samo nemoj da jurcaš u radnju odmah, dobro pogledaj šta nudi, koliko je pouzdano itd.

:: ali gde su oni jeftiniji WD modeli sa jednim diskom koji su imali nazive tipa my world book, blue, studio ess a da imaju Eth prikljucak? Ja to vise ne vidim, samo nude US
MaliAbner Re: @bax 29.08.2014. 16:12 #561174

A sta tu ima da brunda kod APU od 25W...

A sve sa disom od 4TB je taman koliko kosta iole krsteni NAS bez HDD-a...

Citat:

:: Kakav crni PC... da brunda govno..
:: +1 za Synology ako mozes da priustis sebi
:: Zaboravio si alikaciju za iPhone/Andrioid... :
:: tornet klijent... .
xenox +1 za ITX 29.08.2014. 16:39 #561175

broj poruka: 1408
Meni sluzi i kao storage, a mogu i film da gledam, i da surfujem. HDD-ovi spavaju, napajanje sa LC Super Silent Green 14-icom, tiho, i jos jedna 14-ica tiha napred. Lepo provetreno i hladno. Napajanja koliko hoces.

Sta tu da se cuje toliko?

Nakokano 6 hardova u kuciste od UPS-a nekog AROS od 1000W...
SuSE linux (kretenski windows mora da cacne hardove bar jednom dnevno pa da ga ....), XBMC player...

Gigabyte Z77M-D3H, i5 3570k
3x8GB ddr3 1333, SanDisk SSD 64GB, Win XP
Frontier DIVA

imarkovic >> 29.08.2014. 16:44 #561176

broj poruka: 19078
+1, ali za mATX, i opciju za vise hardova/prostora i ostalog :P

Equinoxe Re: 29.08.2014. 17:04 #561177

Više lima, više plastike, više svega - to će pre da prozuji i prodrnda.

Ako nekome treba NAS - ne treba mu klasičan računar, prosto ko pasulj. NAS-ovi su uredjaji koji nemaju ulazne uredjaje, monitor, perfierije, i sve se vrti oko mreže i storage-a.

Ne razumem kako neko nekome ko traži NAS može da preporučuje bilo kakvu konfiguraciju.

Network Attached Storage, ko ovo shvati, pitanje je samo koji NAS i šta kupac traži od njega. Inače da NAS-ovi nemaju mnogo smisla, ne bi se oko njih vrtelo ogromno tržište, optimizovani diskovi itd.
stevee Re: Re: 29.08.2014. 19:32 #561188

broj poruka: 51
+1 za synology
licno imam D-link 320L, 2x wd red 3 tb u mirror, ne mogu da se zalim, torrent radi ko ssat, tih, ono sto mi se ne svidja je siromasan interfejs, ali koliko para toliko i muzike, zato moj glas ide ipak za synology

:: Više lima, više plastike, više svega - to će pre da prozuji i prodrnda
:: Ako nekome treba NAS - ne treba mu klasičan računar, prosto ko pasulj. NAS-ovi su uredjaji koji nemaju ulazne uredjaje, monitor, perfierije, i sve se vrti oko mreže i storage-a
:: Ne razumem kako neko nekome ko traži NAS može da preporučuje bilo kakvu konfiguraciju
:: Network Attached Storage, ko ovo shvati, pitanje je samo koji NAS i šta kupac traži od njega. Inače da NAS-ovi nemaju mnogo smisla, ne bi se oko njih vrtelo ogromno tržište, optimizovani diskovi itd.
imarkovic Re: Re: 29.08.2014. 19:33 #561189

:: Više lima, više plastike, više svega - to će pre da prozuji i prodrnda

Aj se kladimo da nece? Ta malecka kucista (IFX, mATX) su izuzetno stabilna, sem ako se ne radi o nekom drešu, nece to da prozuji, prodrnda, sem ako, opet ide neki dreš od ventilatora..

:: Ako nekome treba NAS - ne treba mu klasičan računar, prosto ko pasulj. NAS-ovi su uredjaji koji nemaju ulazne uredjaje, monitor, perfierije, i sve se vrti oko mreže i storage-a
:

Ti recimo od PC-a možeš vrlo lako napraviti NAS, konfigurišeš ga prethodno, i pristupaš mu preko REMOTE-a, bez ikakve potrebe kačenja tastature, miša, monitora.. samo ti treba LAN, samo tako mu pristupaš, dovoljno je samo kućište da bude upaljeno, ja sam to sebi uradio sa 3 PC-a, preko linuxa.

A nekad ti, možda i padne na pamet da podigneš hypervisor na taj PC, pa usput iskoristiš 8-16Gb rama, neka i ne zatreba, ali nije zgoreg sagledati sve opcije..

Mi u firmi imamo recimo Netgear-ov NAS, i nema baš zavidan OS, ali zato ima cenu. Dešava se ponekad katastrofalno usporenje u GB mreži, zbog njega, zapravo kada se na njega nešto kopira. Nema veze, to je samo jedan model, ali kada mu se nešto desi, možeš da se slikaš, kod PC-a uvek možeš da otvoris stranicu.. mislim za te pare, meni se ne isplati, pogotovo za nekog ko recimo može da iskoristi nešto što ima i napravi konfiguraciju, kao što sam npr. ja uradio, stavio sam custom hladnjake za cpu, silent ili integruše gpu, diskovi 5400rpm i šta tu ima da se čuje.. jedino što je 3 ili 4x veće kućište, ko živi u 30m2 stanu, neće da bude zgodno

U svetu servera postoji nešto što se zove `storage server`, u mnogim varijantama, koji se povezuje sa serverom preko optike, network-a i sl., a u drugoj opciji može i da bude standalone, nekad je bio aktuelan SAN, još uvek je čini mi se.. NAS je po meni maleni plagijat svega toga, tj. jeftino rešenje uz mnoge zaostatke, ali uspešno kupuje svoju klijentelu, time što je klasičan storage pretvoren u malo fancy kućište sa OS-om i network rešenjem.

:: Ne razumem kako neko nekome ko traži NAS može da preporučuje bilo kakvu konfiguraciju
:: Network Attached Storage, ko ovo shvati, pitanje je samo koji NAS i šta kupac traži od njega. Inače da NAS-ovi nemaju mnogo smisla, ne bi se oko njih vrtelo ogromno tržište, optimizovani diskovi itd.
doncocos Re: Dal` sam corav ili sta? Ne nalazim NAS uredjaje 29.08.2014. 19:47 #561193

broj poruka: 417
Imas i ovde: http://goo.gl/23Ac9m

:: Treba mi NAS od 1-2TB, koja je minimalna cena i koji model
:: Ja nalazim samo eksterne sa USB 3.
Equinoxe Re: Re: Re: 29.08.2014. 21:23 #561200

To malo `fancy` kućište

- Radi već 1.5 godinu, i jedino kako znam da radi su lampice
- Troši peak 20W
- AFP, SMB i print sharing
- WebDAV i FTP server, dostupni spolja
- Sajt hosting
- Time Machine backup
- Media streaming ka Apple TV-u
.....

Zašto da sklapam računar kad mi sve ovo radi sprava od 165mm X 100mm X 225mm od 900gr i troši 20W. Ni za šta više mi ne treba server.

Ti ako ne znaš šta ti treba, sklapaj PC, pa pravi od njega šta hoćeš.

Niko ne osporava šta sve može PC da radi, ima free NAS rešenja koliko hoćeš.
Ne želim u stanu upaljen računar 24/7 za ove stvari. Meni SVE završava Armada na 1.2 GHz i 512MB RAM-a. Imam para da platim gotovo rešenje koje radi savršeno i uradiću to uvek, pre nego da mi jedna PC sprava radi 1000 stvari.

:: :: Više lima, više plastike, više svega - to će pre da prozuji i prodrnda
:: Aj se kladimo da nece? Ta malecka kucista (IFX, mATX) su izuzetno stabilna, sem ako se ne radi o nekom drešu, nece to da prozuji, prodrnda, sem ako, opet ide neki dreš od ventilatora..
:: ::
:: :: Ako nekome treba NAS - ne treba mu klasičan računar, prosto ko pasulj. NAS-ovi su uredjaji koji nemaju ulazne uredjaje, monitor, perfierije, i sve se vrti oko mreže i storage-a
:: :
:: Ti recimo od PC-a možeš vrlo lako napraviti NAS, konfigurišeš ga prethodno, i pristupaš mu preko REMOTE-a, bez ikakve potrebe kačenja tastature, miša, monitora.. samo ti treba LAN, samo tako mu pristupaš, dovoljno je samo kućište da bude upaljeno, ja sam to sebi uradio sa 3 PC-a, preko linuxa.
:: A nekad ti, možda i padne na pamet da podigneš hypervisor na taj PC, pa usput iskoristiš 8-16Gb rama, neka i ne zatreba, ali nije zgoreg sagledati sve opcije.
:: Mi u firmi imamo recimo Netgear-ov NAS, i nema baš zavidan OS, ali zato ima cenu. Dešava se ponekad katastrofalno usporenje u GB mreži, zbog njega, zapravo kada se na njega nešto kopira. Nema veze, to je samo jedan model, ali kada mu se nešto desi, možeš da se slikaš, kod PC-a uvek možeš da otvoris stranicu.. mislim za te pare, meni se ne isplati, pogotovo za nekog ko recimo može da iskoristi nešto što ima i napravi konfiguraciju, kao što sam npr. ja uradio, stavio sam custom hladnjake za cpu, silent ili integruše gpu, diskovi 5400rpm i šta tu ima da se čuje.. jedino što je 3 ili 4x veće kućište, ko živi u 30m2 stanu, neće da bude zgodno
:: U svetu servera postoji nešto što se zove `storage server`, u mnogim varijantama, koji se povezuje sa serverom preko optike, network-a i sl., a u drugoj opciji može i da bude standalone, nekad je bio aktuelan SAN, još uvek je čini mi se.. NAS je po meni maleni plagijat svega toga, tj. jeftino rešenje uz mnoge zaostatke, ali uspešno kupuje svoju klijentelu, time što je klasičan storage pretvoren u malo fancy kućište sa OS-om i network rešenjem.
:: :: Ne razumem kako neko nekome ko traži NAS može da preporučuje bilo kakvu konfiguraciju
:: :: Network Attached Storage, ko ovo shvati, pitanje je samo koji NAS i šta kupac traži od njega. Inače da NAS-ovi nemaju mnogo smisla, ne bi se oko njih vrtelo ogromno tržište, optimizovani diskovi itd.
tortojed 90% onih koji kupuju NAS, zapravo ne znaju sta kupuju. Treba im 29.08.2014. 21:32 #561202

broj poruka: 11012
pouzdan storage, a za to je dovoljan dobar HDD velikog kapaciteta. Segate je na trziste vec izbacio disk od 8TB, a free file sharing/cloud storage servisa imas tushta i tma... Konfigurises postojeci PC, prikljucis externi HDD i drljaj do zore...

MaliAbner Re: 90% onih koji kupuju NAS, zapravo ne znaju sta kupuju. Treba im 29.08.2014. 22:30 #561215

Nije to bas tako jednostavno kako si ti objasnio...

Kad imas NAS onda imas i CLOUD... tj. mozes svojim fajlovima da pristupis odakle god hoces... pri cemu se sprava nimalo ne greje i skoro ne cuje pri cemu je potrosnja celog sistema svega 20-30W...

Tako da oni koji uzimaju NAS znaju vrlo dobro sta kupuju...

Jedino ih hefta to sto je kupivina NAS-a prosto obesmisljena novim APU i Atom mini ITX plocama gde za nekih ~100E mozes da napravis bas dobru multifunkcionalnu masinu koja pored funkcije NAS-a moze da posluzi i kao HTPC...

Neko ce da kaze a DLNA?

Realno ni jedan TV ma koliko bio pametan nece biti bolji od HTPC-a...

Citat:

:: pouzdan storage, a za to je dovoljan dobar HDD velikog kapaciteta. Segate je na trziste vec izbacio disk od 8TB, a free file sharing/cloud storage servisa imas tushta i tma... Konfigurises postojeci PC, prikljucis externi HDD i drljaj do zore..
tortojed Cloud servisa poput mega.nz ima koliko ti dusa hoce. Pristupas... 30.08.2014. 00:09 #561222

broj poruka: 11012
svojim fajlovima odakle god hoces (mob. telefon, tablet, lap, desktop, public ili home PC, svejedno)... A u domu tvome ceka te ``sigurica`` - prostrani HDD sa svim tim fajlovima, za svaki slucaj (backup, backup, and...backup, one more time)... DLNA? Izmisljanje tople vode, tako tipicno za Sonija - svim ``media sadrzajima`` ionako mozes pristupati (i download-ovati/upload-ovati/stream-ovati ih) sa bilo kojeg PC-ja (i slicno) u mrezi ili lokalno... NAS=convenience=komsija koji kolima ``ide`` do samousluge, udaljene dvesto metara od naseg ulaza, da bi kupio mleko, vodu i hleb...

imarkovic >> 30.08.2014. 10:22 #561240

ja se slažem sa tortom, šta ću, ne volem sve na gotovo, volim malo da se poigram i pravim sam ono što mi treba.. pare nisu problem.

milem11 Re: Dal` sam corav ili sta? Ne nalazim NAS uredjaje 30.08.2014. 13:59 #561289

broj poruka: 19

Pogledaj mail

MaliAbner Re: >> 31.08.2014. 08:43 #561354

DA ali u stvari NE !!!

Za ovo sto vi kazete treba stalno da ti bude uklucen racunar u kome su ti veliki diskovi...

Pod onim sto je tortojed naveo verovatno misli na solidno dobar racunar sa dosta prostora za skladistenje podataka... a takva sprava vuce dosta struje i verovatno se dosta greje pa hladjenje nije tako tiho...

NAS je uglavnom necujan a moze da trosi i ispod 15W...

Naravno ja nisam za NAS i objasnio sam zasto, prosto je pojavom APU i Atom procesora postao obesmisljen zato sto Mini ITX konfiguracija moze da bude i HTPC i da svira sve i svasta pa cak i da bude prostojna zamena za neku mini liniju i sl...

Citat:

:: ja se slažem sa tortom, šta ću, ne volem sve na gotovo, volim malo da se poigram i pravim sam ono što mi treba.. pare nisu problem
imarkovic Re: Re: >> 31.08.2014. 10:52 #561360

DA, ali u stvari, NE..
Stalno je uključen ako hoćeš da pristupaš podacima.. možeš i da ga ugasiš kada bekapuješ nešto, kako god.
A potrošnja, 4 diska recimo po 2TB na 5400, plus ostalo, neka bude sve ukupno 60W, diskovi se hlade sa jednim velikim ventilatorom koji je nečujan dok mu ne priđeš na pola metra, za procesor ja koristim samo tower, bez ventilatora. Račun za struju će ti biti veći verovatno za 150din.

:: DA ali u stvari NE !!
:: Za ovo sto vi kazete treba stalno da ti bude uklucen racunar u kome su ti veliki diskovi..
:: Pod onim sto je tortojed naveo verovatno misli na solidno dobar racunar sa dosta prostora za skladistenje podataka... a takva sprava vuce dosta struje i verovatno se dosta greje pa hladjenje nije tako tiho..
:: NAS je uglavnom necujan a moze da trosi i ispod 15W..
:
:: Citat:
:: `Rodbinsko-partijsko-naslednicki odnosi su nam stvorili tragicn
:: i intelektualno slabo razvijenu klasu ljudi koji vode drzavu, zato smo...`
:: Tomato Republic Of Serbia, BRE !!!
:: :: ja se slažem sa tortom, šta ću, ne volem sve na gotovo, volim malo da se poigram i pravim sam ono što mi treba.. pare nisu problem
bszb1 synology 05.09.2015. 21:53 #602232

broj poruka: 1
čisto da podelim moje iskustva:
slučajno sam naleteo na Limundu na jedan mini računar sa IntelAtom procesorom (pasivno hlađenje) koji sam kasnije pretvorio u pravi NAS uređaj i to Synology.
postoji projekat XPenology koji je `hekovan` Synology i radi na skoro svaki `savremeni` računar samo treba da se snimi firmver na jedan stari USB drajv od 2GB ili manje i gotov je.
U mom slučaju osnovna potrošnja je do 20W, a ulaganje je bilo manje od 50 evra ( + HDD naravno.) ali za to imam prosečan Synology NAS server koji košta od 2-300E.

:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60422. Broj poslatih odgovora: 647697.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs