Dragi drugari forumaši, Molim Vas za kratak savet u vezi kupovine hard diska. Naime, sistem je na ssd- u a za podatke bih kupio jedan terabajtni hard, da zamenim prastsri od 320 GB. Dvoumim se izmedju Wd blue 1TB- wd10ezex i Wd green 1TB- wd10ezrx. Oba didka su slučne cene, ispod 50 evra. Green bi odgovarao, po definiciji, 5400 obrtaja, verovatno se malo greje, ne previše brz ali dovoljno brz za bekap. Medjutim nešto sam čitao o Wd blue. Disk valjda ima samo jednu ploču i po tome, zbog jednostavnosti bi trebao dugo da traje. Disk je brži, ali radi na 7200 i ne znam koliko se greje... Molim za savet.Hvala
Od dva zla, izaberi manje, plavo. Cenovno isti ali osetno bolji disk od oba navedena je SEAGATE Barracuda ST1000DM003 a ubedljivo najbolji za tebe, tj. tvoj slucaj je WD Purple a nije ni nesto preterano skuplji, nekih 700-1000 din.
Iz mog iskustva odlicni diskovi, odlicne serije sa daleko mnogo manje otkaza od Baracuda STM1000DM003 i nesto malo brzi
`Budućnost pripada onima koji su u vreme velikih promena spremni učiti, a oni koji misle da više nemaju šta da nauče, ostaće zatečeni u svetu koji više ne postoji` - Eric Hoffer
Od svih diskova koji su mi crkli do sada, svi, tj dva su bila Seagate- jedan 3.5 inča pre više godina ii drugi od 2.5 inča u laptopu koji je zamenjen u garantnom roku i koji, čini mi se opet polako crkava, ali posle isteka garancije. To je razlog zašto gledam WD.
ili Blue ili Purple ja sam vise za varijantu Black ali on je znatno skuplji ali ima 5god garancije, ako purple u odnosu na Blue ima recimo 3god garancije onda bolje njega...
Inace nista ovi WD nisu mnogo bolji diskovi od Seagate, ali bolje njih nego Seagate...ili neki Hitachi ako ih ima i dalje...
Pardon, da ne budem pristrasan prema wd- u, zaboravio sam da kazem da mi je crkao i wd od 2.5 inca. Hard je brzo zamenjen u garanciji, i novi radi vec dugo bez problema problema. To je valjda i razlog sto zam zaboravio malu neprijatnost sa WD- om.
Brz, pouzdan, tih i ok garancija. Ako kes nije problem, uzmes Black zbog duze garancije ( 2 godine + ( 5 ) ) i to je to. Sto se performansi tice, isti djavo...Stim da je Black-u isforsiran AAM fabricki na max...i ima nesto brzi pristup/ average speed` Najmanje sam problema imao sa WD...
Samo seriju zelenih zaobidjes i to je to. Trebalo je da naprave pouzdan, nesto sporiji disk, ali se nije tako ispostavilo...Bar ja imam losa iskustva sa njima, pogotovo WD10eads
AAKS - JS/ KS zakon, svih kapaciteta i serija. AAJS su jako pouzdani i brzi diskovi bili... Ja jurim da uzmem 2x AAJS 320GB i postavim ih u RAID0, sabijaju kako rade, a ispadne te neka sica...
- Majstore, da li će ići ili neće ići? - Hm, mislim da će biti čupavo.
Broj postavljenih tema: 60422. Broj poslatih odgovora: 647697. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.