Pre izvesnog vremena kompjuter je počeo povremeno da zastajkuje i da se zamrzava. Problem je postajao sve češći i ja sam pretpostavio da je u pitanju matična ploča. Na kraju se ispostavilo da je procesor crko. Promenio sam matičnu ploču i procesor ali izgleda da su podaci na SSD korumpirani i on se zaključao ne može da se formatira. Da li postoji neki softver sa kojim bi mogao da ga formatiram i da instaliram novi windows. Matična ploča je ASUS AM2+ procesor phenom II x4 965 8gb rama.
који је то ссд? Обично проблем буде у једној компоненти, вероватно ссд. Опоравак и стање можеш да погледаш помоћу бутабилног флеша - Parted Magic.
“La debilidad no está en nosotros, es lo que tenemos afuera”.
:: Pre izvesnog vremena kompjuter je počeo povremeno da zastajkuje i da se zamrzava. Problem je postajao sve češći i ja sam pretpostavio da je u pitanju matična ploča. Na kraju se ispostavilo da je procesor crko. Promenio sam matičnu ploču i procesor ali izgleda da su podaci na SSD korumpirani i on se zaključao ne može da se formatira. Da li postoji neki softver sa kojim bi mogao da ga formatiram i da instaliram novi windows. Matična ploča je ASUS AM2+ procesor phenom II x4 965 8gb rama :: :: Pozdrav.
tu kao da je bio neki strujni udar na PC ,99% otisao kontroler na SSD-u ,slicno se desava USB flesovma kod kojih je kontroler jos losiji nego na SSD-ovima kad rikne kontroler ,to je onaj manji chip ,veci chipovi su memorija.Ako mozes da vidis koji je kontroler na njemu ,obicno je Phison ,postoji softver da flesujes.
Probaj i low level format ,sa nekim od programa,ali cisto sumnjam .Ima varijanta na duvljaku vrlo kratko na 200 C da malo zagrejes taj kontroler na SSD-u ,moguce da ce proraditi ,ali koliko ce to da traje .Posto su SSD-ovi jeftini to mu dodje kao gubljenje vremena.To je starija ploca ,kad stavljas SSD obavezno prebaci u Ahci mod.
морам да те исправим пар ствари, тај ЛЛФ формат за ссд је лош, деградира га беспотребно, није да је битно када је неисправан, али иначе прави му беспотребан упис, а ништа се не разликује у односу на обичан формат (secure erase)... То има смисла само код хард диска. А рерна обично се ради када су у питању хладни лемови, што код ссд-а ако цркне контролер, исто није потребно да трошиш струју и усмрдиш кухињу на електронику, сем ако се користи дуваљка :). Искрено сумњам да је струјни удар узрок, исто и са флешићима немам таква искуства, мада је могуће. Обично тешко дође висок напон преко усб-а или плоче, обично убије напајање и не даље ако је добро напајање.
:: tu kao da je bio neki strujni udar na PC ,99% otisao kontroler na SSD-u ,slicno se desava USB flesovma kod kojih je kontroler jos losiji nego na SSD-ovima kad rikne kontroler ,to je onaj manji chip ,veci chipovi su memorija.Ako mozes da vidis koji je kontroler na njemu ,obicno je Phison ,postoji softver da flesujes :: :: Probaj i low level format ,sa nekim od programa,ali cisto sumnjam .Ima varijanta na duvljaku vrlo kratko na 200 C da malo zagrejes taj kontroler na SSD-u ,moguce da ce proraditi ,ali koliko ce to da traje .Posto su SSD-ovi jeftini to mu dodje kao gubljenje vremena.To je starija ploca ,kad stavljas SSD obavezno prebaci u Ahci mod :: :: ::
Mnogo problema sa zakljucavanjme ssd i m2. Jendo 15 je doslo sa istim problemom. A vec USB flash read only sve radi ali nemozes da iskopiras na njega nsita. Nesto ih zakljucava sta ne znam.
:: морам да те исправим пар ствари, тај ЛЛФ формат за ссд је лош, деградира га беспотребно, није да је битно када је неисправан, али иначе прави му беспотребан упис, а ништа се не разликује у односу на обичан формат (secure erase)... То има смисла само код хард диска. А рерна обично се ради када су у питању хладни лемови, што код ссд-а ако цркне контролер, исто није потребно да трошиш струју и усмрдиш кухињу на електронику, сем ако се користи дуваљка :). Искрено сумњам да је струјни удар узрок, исто и са флешићима немам таква искуства, мада је могуће. Обично тешко дође висок напон преко усб-а или плоче, обично убије напајање и не даље ако је добро напајање :: :: “La debilidad no está en nosotros, es lo que tenemos afuera”. :: :: :: tu kao da je bio neki strujni udar na PC ,99% otisao kontroler na SSD-u ,slicno se desava USB flesovma kod kojih je kontroler jos losiji nego na SSD-ovima kad rikne kontroler ,to je onaj manji chip ,veci chipovi su memorija.Ako mozes da vidis koji je kontroler na njemu ,obicno je Phison ,postoji softver da flesujes :: :: :: :: Probaj i low level format ,sa nekim od programa,ali cisto sumnjam .Ima varijanta na duvljaku vrlo kratko na 200 C da malo zagrejes taj kontroler na SSD-u ,moguce da ce proraditi ,ali koliko ce to da traje .Posto su SSD-ovi jeftini to mu dodje kao gubljenje vremena.To je starija ploca ,kad stavljas SSD obavezno prebaci u Ahci mod :: :: :: :: :: ::
Mnogo problema sa zakljucavanjme ssd i m2. Jendo 15 je doslo sa istim problemom. A vec USB flash read only sve radi ali nemozes da iskopiras na njega nsita. Nesto ih zakljucava sta ne znam.
Neda kontorler upisivanje na memoriju da bi je zastitio .Zato ljudi sa fles diskova prelaze na SSD koji ima bolje kontrolere .Kod flesa jeprincip ,ne drzi ga dugo u racunaru ,nego upises nesto i izvadis.
А рерна обично се ради када су у питању хладни лемови, што код ссд-а ако цркне контролер, исто није потребно да трошиш струју и усмрдиш кухињу на електронику, сем ако се користи дуваљка :)
Mislio sam na duvaljku 200 C ,usmereni topli vazdih kratko mozda 10 sekundi ,sa rernom sijebe sve .
Искрено сумњам да је струјни удар узрок, исто и са флешићима немам таква искуства, мада је могуће. Обично тешко дође висок напон преко усб-а или плоче, обично убије напајање и не даље ако је добро напајање. Ako je kinesko sh l b napajanje sve je moguce .
Može svašta da zamrzava kursor, memorija ili neki drajver, obićno gtafika ali i problem sa učatavanjem sa diska. Što se diska tiče, probaj da udejtuješ ili učitaš same firmware, već dva sam tako spasio. Jednostvno sa zaglupeo control chip.
Ryzen R9 7900x. ASrock B650Pro RS. Arctic Liquid Freezer III 360, 2x16GB Kingston 6000MHz, Gigabyte Rx 6600XT, KC 30001TB, Samsung 970 evo plus (500GB), Samsung 960 evo (250GB, Adata nvme 1TB,.
:: Upravo ovo se dogodilo. Ali nisam siguran za procesor. Zašto se zamrzavao kursor :: :: ::
Moja mašina je jako stara. Moguće je da je grafička izazivala zamrzavanje kursora. Trebalo bi da se flešuje bios na grafičkoj jer je došla sa nekim budženim biosom kada sam je kupio. Inače nisam se igrao uopšte sa njom . Samo office i internet. Grafika je radeon r9 270 gigabyte. Inače nisam nikad flešovo firmware na ssd-u.
:: Moja mašina je jako stara. Moguće je da je grafička izazivala zamrzavanje kursora. Trebalo bi da se flešuje bios na grafičkoj jer je došla sa nekim budženim biosom kada sam je kupio. Inače nisam se igrao uopšte sa njom . Samo office i internet. Grafika je radeon r9 270 gigabyte. Inače nisam nikad flešovo firmware na ssd-u :: :: Pozdrav :: :: ::
SSD sam predao na reklamaciju. Pokušaće da ga osposobe, a ako ne uspe dobiću drugi novi. Ako mi daju nov ne bi ga ponovo ugrađivao u staru konfiguraciju može da crkne i on. Najbolje je da ga prodam.
Sistemski disk, bez particija, samo OS i softver na njemu. Ako gekne (kao ovaj tvoj), šteta je minimalna i zanemariva. Novi OS podigneš na novom disku za sekund.
A bekap važnih stvari (ako ih ima) je posebna priča, i nema veze sa gore pisanim
P.S. svaki disk svakog brenda crkne barem nekad: pamet u glavu i bekap u šake :)
:: :: SSD sam predao na reklamaciju. Pokušaće da ga osposobe, a ako ne uspe dobiću drugi novi. Ako mi daju nov ne bi ga ponovo ugrađivao u staru konfiguraciju može da crkne i on. Najbolje je da ga prodam :: ::
KB5063878 is a cumulative update for Windows 11 24H2 that was released in August 2025 and was associated with user reports of SSD issues. While Microsoft has not found evidence of a widespread bug, some users experienced problems like SSD corruption O-R failure, particularly with large O-R continuous file operations on nearly full SSDs. As a precaution, some users chose to uninstall the update and pause Windows updates, and a fix may have been included in subsequent updates.
Баш сам у последња 2 дана средио 2 лаптопа и турио силиконе од 500Г (нормалан ссд 2.5`), флешнућу им задњи фирмвер. Једино што не знам како ћу се снаћи са овим програмом на кинеском.
@Обраде, ако си радио већ, дај молим те нешто више информација како се ажурира?
:: Zar nije Windows 11 do nedavno ubijao SSD-ove baš sa tim Phison kontrolerom dok nisu izbacili update :: :: ::
Broj postavljenih tema: 60477. Broj poslatih odgovora: 648216. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.