Da li SATA kabl ima jedan ili više standardna brzine
STRANA 1 OD 1
arogan
Da li SATA kabl ima jedan ili više standardna brzine
13.12.2025. 08:40
T69474
status: user broj poruka: 545
Na prastarom kućnom računaru, koji mi dobro služi pa ga ne menjam imam 2 diska, SSD (C particija 256 GB, za sistem) i HDD (D particija 1 TB, za podatke), a na matičnoj ploči samo dva SATA ptiključka od 6 MB/s pa sam oba diska prikačio na te SATA konektore, a DVD mi je na priključku 3 MB/s. Nabavio sam SATA disk na koji planiram na kloniram sadašnji HDD slave (da bi ubrzao i D particiju). Na sadašnjem C, SSD disku imam noviji SATA kabl a konektori su mu sa metalnom žabicom/osiguračem da se ne može izvući sam od sebe. Na sadašnjem HDD i DVD-u imam stari SATA kabl koji ima samo plastične konektore (bez metalne žabice/osigurača) i daluje mi `manje ubedljivo` nego onaj sa metalnim dodacima. Pitanje: Da li je isti brzinski standard za sve generacije SATA kablova (sećam se kod IDE da je bio ATA 66, pa su se pojavili tanji kablovi sa ATA 100 standardom), odnosno da li će mi stari SATA kabl biti `usko grlo` za brzinu prenosa od 6 MB/s, koliko ima i SSD i matična ploča.
Joj, nisam mnogo mator, nego vec poduze vreme pamtim...
13.12.2025. 14:02
status: user broj poruka: 11049
pa se nakupilo kojecega. Rec je o DATA kablovima, naravno, kako za hard diskove tako i za CD/DVD reader-e/writer-e). Parallel ATA (PATA): 33, 66, 100, 133. Kablovi ATA 66 su `isli` i na 33 i na 100. Sto se tice diskova, kabl 33 je ``pokrivao`` diskove kapaciteta do 4-5 GB a ona tri su bili za vece kapacitete (ali je kabl 66 sljakao i na starijim i novijim diskovima). Onaj prvi je nazivan jednostavno ``IDE kablom``, pa se pojavio DMA (direct memory access), pa UDMA (UltraDMA). Kablovi za UDMA jesu bili tanji ali ih je bilo duplo vise (80 umesto 40) a konektori su zadrzali 40 kontakata. - - - - - - - - - - - - - - - - - - Kod SATA standarda, bas kako napisa VMARC, svaki kabl pokriva svaku ``reviziju`` diska. Ali, eksperti tvrde da je duzina kablova kriticnija te da je prosecan SATA kabl osetljiviji na savijanje u poredjenju sa paralelnim ATA kablovima. Dakle, suprotno onome sto vazi za muski polni ud, ovde vazi pravilo ``sto kraci i savitljiviji, to bolji``. Metalni osigurac (``klik kopca``) je svakako bolji od plasticne varijante.
Sve jasno, Hvala. Da napomenem, ja pamtim i IDE kabl posle ATA 100 i tih 80 tankih paralelnih kablova. Pamtim ga kao ATA 133, kako god da se zvao ja ga tako krstim. Konektori isti kao ATA 100 (i naravno ATA 33/66) ali iz konektora vire 40 (ili 80?) žica izolovanih, svaka druge boje i posle 1-2 cm ulivaju se u širmovan valjkasti oklop. Dakle 90% dužine tog ATA133 kabla liči jako debeli providni UTP kabl, ispod providne plastike je širm (oklop od isprepletanih tankih licni) a unutar širma je 40 (ili 80?) licnastih žica, svaka druge boje koje su međusobno upredene.
I zaista, sinteticki testovi su pokazali da se prenos odnosno obrada podataka na sistemu sa (za ono vreme) extra brzim hardovima primetno usporava kada se umesto 80-pinskog kabla koristi ``stari``, 40-pinski. Pre DMA/UDMA tehnologije, svi hard diskovi su radili u tkz. PIO modu (0 do 4) pa je prelaz na DMA i implementacija protokola zvanog CRC (Cyclical Redundancy Check) predstavljala malu revoluciju.
Broj postavljenih tema: 60489. Broj poslatih odgovora: 648408. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.