Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Uređaji za skladištenje podataka
Externi ssd..
STRANA 1 OD 2  
Guest Externi ssd.. 19.12.2025. 16:51 T69476

status: user
broj poruka: 589

Da li neko ima i kako ga koristiti da bi imao duzi vek..

Recimo da ga ne bih koristio cesto ..
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
imarkovic Re: Externi ssd.. 19.12.2025. 17:03 #684441

broj poruka: 19216
https://www.eponuda.com/eksterni-ssd-diskovi-cene/western-digital

Само му угаси индексирање, довољно је да му знатно продужи упис.

“La debilidad no está en nosotros, es lo que tenemos afuera”.

::
:: Da li neko ima i kako ga koristiti da bi imao duzi vek.
:: Recimo da ga ne bih koristio cesto ..
blackwolf -_ 19.12.2025. 17:09 #684442

broj poruka: 1534
Meni je nekako uvek bolja opcija uzeti enclosure, i onda ubaciti neki ssd koji tebi odgovara, ja tako imam m2 enclosure 20$ dolara sa ebay, type c 3.1, i u njemu nvme od 512gb što sam izvadio iz nekog thinkpada, usb leti.
Black Wolf

imarkovic Re: -_ 19.12.2025. 17:11 #684443

лети, а кад пробаш да ископираш преко 10г? Колико му опада брзина..?

:: Meni je nekako uvek bolja opcija uzeti enclosure, i onda ubaciti neki ssd koji tebi odgovara, ja tako imam m2 enclosure 20$ dolara sa ebay, type c 3.1, i u njemu nvme od 512gb što sam izvadio iz nekog thinkpada, usb leti
:: Black Wolf
blackwolf Re: Re: -_ 19.12.2025. 17:25 #684445

Jako retko ga koristim, nisam testirao, to sklopio od nekog viška hw što sam imao, više mi enclosre trebao nego ssd. Možda večeras malo istetiram pa ostavim rezultate.
Black Wolf

:: лети, а кад пробаш да ископираш преко 10г? Колико му опада брзина..?
:: “La debilidad no está en nosotros, es lo que tenemos afuera”.
:: :: Meni je nekako uvek bolja opcija uzeti enclosure, i onda ubaciti neki ssd koji tebi odgovara, ja tako imam m2 enclosure 20$ dolara sa ebay, type c 3.1, i u njemu nvme od 512gb što sam izvadio iz nekog thinkpada, usb leti
:: :: Black Wolf
:: ::
imarkovic Re: 19.12.2025. 17:34 #684446

ја сам имао М.2 екстерно кућиште са 500г НВМе диском, контролер на кућишту је био asmedia чини ми се, а то је добар контролер, међутим у реалности то је далеко спорије него што пише у спецификацији, опада му брзина након неког времена због ограничења УСБ-а, која год да је генерација, у реалности се не поклапа са спецификацијама ни близу. Пробао сам га на УСБ 3.2, додуше старија генерација плоче Х370/Х470 и нисам био задовољан, затим сам убрзо продао.

Баш пробај и постави резулатате, можда код тебе буде боље.

:: Jako retko ga koristim, nisam testirao, to sklopio od nekog viška hw što sam imao, više mi enclosre trebao nego ssd. Možda večeras malo istetiram pa ostavim rezultate.
:: :: лети, а кад пробаш да ископираш преко 10г? Колико му опада брзина..?
:: :: “La debilidad no está en nosotros, es lo que tenemos afuera”.
:: :: :: Meni je nekako uvek bolja opcija uzeti enclosure, i onda ubaciti neki ssd koji tebi odgovara, ja tako imam m2 enclosure 20$ dolara sa ebay, type c 3.1, i u njemu nvme od 512gb što sam izvadio iz nekog thinkpada, usb leti
:: :: :: Black Wolf
:: :: ::
blackwolf Re: Re: 19.12.2025. 17:38 #684447

Ja najviše što sam ga koristio za prenos velikih podataka je upisivanje ili čitanje disk image-a, naspram mehaničkog diska nebo i zemlja, 40gb image za par minuta.
Black Wolf

:: ја сам имао М.2 екстерно кућиште са 500г НВМе диском, контролер на кућишту је био asmedia чини ми се, а то је добар контролер, међутим у реалности то је далеко спорије него што пише у спецификацији, опада му брзина након неког времена због ограничења УСБ-а, која год да је генерација, у реалности се не поклапа са спецификацијама ни близу. Пробао сам га на УСБ 3.2, додуше старија генерација плоче Х370/Х470 и нисам био задовољан, затим сам убрзо продао.
:: Баш пробај и постави резулатате, можда код тебе буде боље
:: “La debilidad no está en nosotros, es lo que tenemos afuera”.
:: :: Jako retko ga koristim, nisam testirao, to sklopio od nekog viška hw što sam imao, više mi enclosre trebao nego ssd. Možda večeras malo istetiram pa ostavim rezultate.
:: :: :: лети, а кад пробаш да ископираш преко 10г? Колико му опада брзина..?
:: :: :: “La debilidad no está en nosotros, es lo que tenemos afuera”.
:: :: :: :: Meni je nekako uvek bolja opcija uzeti enclosure, i onda ubaciti neki ssd koji tebi odgovara, ja tako imam m2 enclosure 20$ dolara sa ebay, type c 3.1, i u njemu nvme od 512gb što sam izvadio iz nekog thinkpada, usb leti
:: :: :: :: Black Wolf
:: :: :: ::
:: :: :: ::
count Samsung 970 evo+ 500GB NVMe x4 v3`0 20.12.2025. 09:19 #684452

broj poruka: 1410
u M.2 NVMe kućištu sa USB-c v3.1 odprilike ista brzina kao SATA SSD dirketno na ploči.

Ryzen R9 7900x. ASrock B650Pro RS. Arctic Liquid Freezer III 360, 2x16GB Kingston 6000MHz, Gigabyte Rx 6600XT, KC 30001TB, Samsung 970 evo plus (500GB), Samsung 960 evo (250GB, Adata nvme 1TB,.

operator Re 21.12.2025. 05:33 #684454

broj poruka: 4317
Uvijek instaliraj drajvere za usb 3.0, 3.1 i 3.2 kontroler, a nemoj koristiti M$ nativni drajver.
Pozitivna osobina da ljudi stalno preispituju svoja znanja i da u skladu sa tim funkcionišu je osobina velikih ljudi. Mali se i onako zadovolje osrednjošću.

obradmi Re: Re 21.12.2025. 21:03 #684455

broj poruka: 7756
Moze da stavi sta hoces brza je linija preko PCIE nego preko USB ,eksterni M2 sa NVME je za bekap zato ne mogu da se postignu vece brzine.CPU i Ryzen i Intel imaju rezervisanu liniju za NVME ,pored grafike ,zato je brze sa ploce uvek .

:: Uvijek instaliraj drajvere za usb 3.0, 3.1 i 3.2 kontroler, a nemoj koristiti M$ nativni drajver.
:: Pozitivna osobina da ljudi stalno preispituju svoja znanja i da u skladu sa tim funkcionišu je osobina velikih ljudi. Mali se i onako zadovolje osrednjošću
tosas Re: Re: Re 22.12.2025. 16:16 #684459

broj poruka: 308
Osim ako nije USB4/Thunderbolt.
Imam LC-M2-C-USB4 i neki Kingston, vec sam zaboravio.
Ali dok su particiije slabo popunjene Citanje/Pisanje oko 3GB/s. Kako se puni, tako usporava. Zavisi od tipa particije. Testirano na macbook air. Probano i na Windows, thunderbolt USB C prikljucak, laptop. I brzine su malo manje, cini mi se oko 2GB/s. Naravno, kad se pise/cita sa SSD diska u laptopu...
Malo skuplja varijanta, ali ne mnogo za to sto nudi.
Ali ok, ovde je covek pitao za dugotrajnost...

:: Moze da stavi sta hoces brza je linija preko PCIE nego preko USB ,eksterni M2 sa NVME je za bekap zato ne mogu da se postignu vece brzine.CPU i Ryzen i Intel imaju rezervisanu liniju za NVME ,pored grafike ,zato je brze sa ploce uvek
:: :: Uvijek instaliraj drajvere za usb 3.0, 3.1 i 3.2 kontroler, a nemoj koristiti M$ nativni drajver.
:: :: Pozitivna osobina da ljudi stalno preispituju svoja znanja i da u skladu sa tim funkcionišu je osobina velikih ljudi. Mali se i onako zadovolje osrednjošću
micika988 Re: Externi ssd.. 25.12.2025. 21:17 #684472

broj poruka: 2129
ne bih se mnogo kleo u vek trajanja icega, imaj bar 2 razlicite tehnologije tipa, klasican 7200 obrtaja hard na nekom usb dock-u (recimo wd red 8TB ili jaci i LC Power usb3.0 dock) koji je za backup i nesto ovog tipa za `peri-deri`:

https://ibb.co/ynGmXNPW
https://ibb.co/6cTCj7cZ

sto se s vremena na vreme klonira, a ako si bas paranoican, napakuj i neku skriptu za klaud i vek trajanja manje vise resen

`The aim of public education is not to spread enlightement at all. It is
simply to reduce as many individuals as possible to the same safe level,
to breed a standard citizenry, to put down dissent and originallity.`

:: Da li neko ima i kako ga koristiti da bi imao duzi vek.
:: Recimo da ga ne bih koristio cesto ..
Guest Ext ssd 25.12.2025. 23:51 #684474

Uzeo sam ext ssd wd 1tb ...health je 100%....problem je sto kad kopiram podatke na njega ,koci ili stoji na 0 dok se krene pisle 20sek... imam samo nesto iz event viewera

https://i.postimg.cc/90550p9t/20251225-232607.jpg

count Re: Ext ssd 26.12.2025. 08:06 #684476

Koji WD ? Verovatno nema keš memoriju. Ako kopiraš veće količine podataka upotrebi program kao https://www.majorgeeks.com/files/details/fastcopy.html
PS, vidi da li je Trim uključen, akonije uključi ga i sačekaj neki minut da odradi Garbage Collection. Ako je disk polovan odradi Zero fill.

Ryzen R9 7900x. ASrock B650Pro RS. Arctic Liquid Freezer III 360, 2x16GB Kingston 6000MHz, Gigabyte Rx 6600XT, KC 30001TB, Samsung 970 evo plus (500GB), Samsung 960 evo (250GB, Adata nvme 1TB,.

:: Uzeo sam ext ssd wd 1tb ...health je 100%....problem je sto kad kopiram podatke na njega ,koci ili stoji na 0 dok se krene pisle 20sek... imam samo nesto iz event viewera
:: https://i.postimg.cc/90550p9t/20251225-232607.jp
Guest Re: Re: Ext ssd 26.12.2025. 16:23 #684479

Ne znam ... wd passport ,ne znam sta je unutra niti moze trim da ima ext ssd

:: Koji WD ? Verovatno nema keš memoriju. Ako kopiraš veće količine podataka upotrebi program kao https://www.majorgeeks.com/files/details/fastcopy.htm
:: PS, vidi da li je Trim uključen, akonije uključi ga i sačekaj neki minut da odradi Garbage Collection. Ako je disk polovan odradi Zero fill
:: Ryzen R9 7900x. ASrock B650Pro RS. Arctic Liquid Freezer III 360, 2x16GB Kingston 6000MHz, Gigabyte Rx 6600XT, KC 30001TB, Samsung 970 evo plus (500GB), Samsung 960 evo (250GB, Adata nvme 1TB,.
:: :: Uzeo sam ext ssd wd 1tb ...health je 100%....problem je sto kad kopiram podatke na njega ,koci ili stoji na 0 dok se krene pisle 20sek... imam samo nesto iz event viewera
:: :: https://i.postimg.cc/90550p9t/20251225-232607.jp
Guest Re 26.12.2025. 17:25 #684480

https://i.postimg.cc/bwLChYgZ/20251226-170803.jpg
blackwolf - - - - - - 26.12.2025. 21:48 #684481

Probao na neko drugom računaru,ponaša se isto?
Ja bih to reklamirao ako je to slučaj.
Baš iz ovog razloga preferiram enclosure, možeš da biraš kakav disk hoćeš da ubaciš u njega.
Black Wolf

Guest Re: - - - - - - 26.12.2025. 23:08 #684482

Isto na tri racunara...
Pitanke da li ce uvaziti reklamaciju

:: Probao na neko drugom računaru,ponaša se isto
:: Ja bih to reklamirao ako je to slučaj
:: Baš iz ovog razloga preferiram enclosure, možeš da biraš kakav disk hoćeš da ubaciš u njega
count Re: Re: Re: Ext ssd 27.12.2025. 08:35 #684484

Kako misliš da ne može Trim na externi ??? .Mpže itekako.

https://dodaj.rs/image/t2LTJv

:: Ne znam ... wd passport ,ne znam sta je unutra niti moze trim da ima ext ss
:: :: Koji WD ? Verovatno nema keš memoriju. Ako kopiraš veće količine podataka upotrebi program kao https://www.majorgeeks.com/files/details/fastcopy.htm
:: :: PS, vidi da li je Trim uključen, akonije uključi ga i sačekaj neki minut da odradi Garbage Collection. Ako je disk polovan odradi Zero fill
:: :: Ryzen R9 7900x. ASrock B650Pro RS. Arctic Liquid Freezer III 360, 2x16GB Kingston 6000MHz, Gigabyte Rx 6600XT, KC 30001TB, Samsung 970 evo plus (500GB), Samsung 960 evo (250GB, Adata nvme 1TB,.
:: :: :: Uzeo sam ext ssd wd 1tb ...health je 100%....problem je sto kad kopiram podatke na njega ,koci ili stoji na 0 dok se krene pisle 20sek... imam samo nesto iz event viewera
:: :: :: https://i.postimg.cc/90550p9t/20251225-232607.jp
blackwolf Re: Re: - - - - - - 27.12.2025. 20:44 #684486

pa ako si ga kupio pre par dana, uvek imaš pravo da ga vratiš u roku od 14 dana ako si nezadovoljan, po zakonu ako se ne varam.
Black Wolf

:: Isto na tri racunara..
:: Pitanke da li ce uvaziti reklamacij
:: :: Probao na neko drugom računaru,ponaša se isto
:: :: Ja bih to reklamirao ako je to slučaj
:: :: Baš iz ovog razloga preferiram enclosure, možeš da biraš kakav disk hoćeš da ubaciš u njega
Guest Re: Re: Ext ssd 28.12.2025. 00:39 #684487

Kako se trim ukljucuje ili mora manuelno svaki put ? Zardjo sam sa it,znam za interni ssd za ext ne...

:: Koji WD ? Verovatno nema keš memoriju. Ako kopiraš veće količine podataka upotrebi program kao https://www.majorgeeks.com/files/details/fastcopy.htm
:: PS, vidi da li je Trim uključen, akonije uključi ga i sačekaj neki minut da odradi Garbage Collection. Ako je disk polovan odradi Zero fill
:: Ryzen R9 7900x. ASrock B650Pro RS. Arctic Liquid Freezer III 360, 2x16GB Kingston 6000MHz, Gigabyte Rx 6600XT, KC 30001TB, Samsung 970 evo plus (500GB), Samsung 960 evo (250GB, Adata nvme 1TB,.
:: :: Uzeo sam ext ssd wd 1tb ...health je 100%....problem je sto kad kopiram podatke na njega ,koci ili stoji na 0 dok se krene pisle 20sek... imam samo nesto iz event viewera
:: :: https://i.postimg.cc/90550p9t/20251225-232607.jp
count Re: Re: Re: Ext ssd 28.12.2025. 09:53 #684488

Sve isto od W7. Disk properties, Tools, Optimize > Change settings. Možeš da biraš i kada.

:: Kako se trim ukljucuje ili mora manuelno svaki put ? Zardjo sam sa it,znam za interni ssd za ext ne..
:: :: Koji WD ? Verovatno nema keš memoriju. Ako kopiraš veće količine podataka upotrebi program kao https://www.majorgeeks.com/files/details/fastcopy.htm
:: :: PS, vidi da li je Trim uključen, akonije uključi ga i sačekaj neki minut da odradi Garbage Collection. Ako je disk polovan odradi Zero fill
:: :: Ryzen R9 7900x. ASrock B650Pro RS. Arctic Liquid Freezer III 360, 2x16GB Kingston 6000MHz, Gigabyte Rx 6600XT, KC 30001TB, Samsung 970 evo plus (500GB), Samsung 960 evo (250GB, Adata nvme 1TB,.
:: :: :: Uzeo sam ext ssd wd 1tb ...health je 100%....problem je sto kad kopiram podatke na njega ,koci ili stoji na 0 dok se krene pisle 20sek... imam samo nesto iz event viewera
:: :: :: https://i.postimg.cc/90550p9t/20251225-232607.jp
micika988 Re: - - - - - - 28.12.2025. 10:06 #684489

ne bih se slozio encosure ima zilch dobro hladjenje, cak i ako ima improvizaciu hladjenja sa prdavcima od ventilatorima sa kojim dolazi, doking station sa eksternim napjanjem je bolje resenje, jedino cini mi se da i proizvodjacu i prodavcu promice da posle duze sesije kopiranja podataka 24h+, na hardu mozes da peces jaje, sve sto ne mozes golom rukom da drzis dok radi tesko da mu produzava vek trajanja, preporuka je otici do chajnamena i uzeti mali prizemni ventilator, 0.5m visine, koliko se secam oko 2-3k din. investicija, ima mesh metalnu skoljku oko elise fi oko 30cm i 3 brzine rada, gde na najjacem podesavnju hladjenja hard je maltene mrtav-ladan, ako su 2 harda u dock-u, hladiti s boka, ako je samo 1 hladiti direktno na hard, sto veca kontaktna porvrsina

sto se trima tice onaj gore transcend dolazi sa uslovno iskljucenim trim-om, sto hard disk sentinel karakterise 80/100% u performansama, pa i nije neki jadac i ovako brzo zavrsava kopiranje, gde i posle duze seseije rada `flesh-ka` je blago mlaka i itekako ju je moguce drzati u ruci dok radi

sto se pakovanja portable ssd-a/nvme tice, ne bas da peces jaje ali skoro, recimo asusova kucista, trebala bi da su kvalitetnije uradjenja sa sve gej neonkama i opet su solidno vruca kada se drze u ruci, chieftek isto nije mnogo bolji, za sada fabricki-napakovan i testiran transcend je nesto najbolje sto je probano

:: Baš iz ovog razloga preferiram enclosure, možeš da biraš kakav disk hoćeš da ubaciš u njega.
imarkovic Re: Re: - - - - - - 28.12.2025. 15:14 #684490

Нисам те баш разумео ово за дискове и екстерни рек.. Цео живот користим квалитетне алуминијумске рекове и дискове углавном на 5400, 7200, не греју се, нису то графичке карте. Нема везе колико дуго се подаци копирају, да ради на 100% недељу дана, не греје се много, чудно ми да си то уопште прокоментарисао, питам се у каквом реку држиш диск(ове)? Памтим један рек који ми се лоше показао, а то је Revoltec, купљен у Desk-у у Стефана Првовенчаног код НИС пумпе, ако се добро сећам ту је негде био. Рек је споља у деловима од алуминијума, али оно што је јако лоше решено је метална фиока која је урађена од неке глупе легуре са челиком и унутра се диск доста грејао. Наспрам другог квалитетног река Трансенд који је од алуминијума цео и има пластичну фиоку која је само ради држања, иначе је цела шупља и омогућава диску да дише. Имам још један новијег типа трансенд који има на себи вентилатор, смањио сам му обртаје да не би процвилео, јер треба само да мало пирка уместо да издувава пуним гасом.

Што се тиче трим опције, не треба више о томе ни дискутовати, јер сви дискови по дифолту имају то урезано.

:: ne bih se slozio encosure ima zilch dobro hladjenje, cak i ako ima improvizaciu hladjenja sa prdavcima od ventilatorima sa kojim dolazi, doking station sa eksternim napjanjem je bolje resenje, jedino cini mi se da i proizvodjacu i prodavcu promice da posle duze sesije kopiranja podataka 24h+, na hardu mozes da peces jaje, sve sto ne mozes golom rukom da drzis dok radi tesko da mu produzava vek trajanja, preporuka je otici do chajnamena i uzeti mali prizemni ventilator, 0.5m visine, koliko se secam oko 2-3k din. investicija, ima mesh metalnu skoljku oko elise fi oko 30cm i 3 brzine rada, gde na najjacem podesavnju hladjenja hard je maltene mrtav-ladan, ako su 2 harda u dock-u, hladiti s boka, ako je samo 1 hladiti direktno na hard, sto veca kontaktna porvrsin
:: sto se trima tice onaj gore transcend dolazi sa uslovno iskljucenim trim-om, sto hard disk sentinel karakterise 80/100% u performansama, pa i nije neki jadac i ovako brzo zavrsava kopiranje, gde i posle duze seseije rada `flesh-ka` je blago mlaka i itekako ju je moguce drzati u ruci dok rad
:: sto se pakovanja portable ssd-a/nvme tice, ne bas da peces jaje ali skoro, recimo asusova kucista, trebala bi da su kvalitetnije uradjenja sa sve gej neonkama i opet su solidno vruca kada se drze u ruci, chieftek isto nije mnogo bolji, za sada fabricki-napakovan i testiran transcend je nesto najbolje sto je proban
:: `The aim of public education is not to spread enlightement at all. It i
:: simply to reduce as many individuals as possible to the same safe level
:: to breed a standard citizenry, to put down dissent and originallity.`
:: :: Baš iz ovog razloga preferiram enclosure, možeš da biraš kakav disk hoćeš da ubaciš u njega.
micika988 ... 28.12.2025. 15:47 #684491

moze biti, nisam skorije koristio hdd-rack, od kada je dock postao lako dostupan, pretumabati kablove, odvrati srafove i ubacivati je mnogo komplikovana operacija, kad mozes samo da bocnes hard i sve radi bez sasije, a da se greju, greju se, primera radi, radi se upload/sync na dropbox nesto jace od 1 miliona sitnih fajlova, da li je sama aplikacija vrljava pa joj treba dosta vremena/indeksiranja ili bilisfot brljavi, tesko je tacno pogoditi, ono sto je sigurno da hardove na otvorenom ne mozes drzati rukom, jos ako se doda neklimatizovana/golubarnik prostorija, to mu ekstra da elana da se dodatno zagreje, jedino sto je uspesno hladilo hard-ove je bio gore pomenuti ventilator, a malo po malo, bar u onom periodu dok su se koristili rack-ovi, nesto otkaze na elektronici i uredjaj se ne prepoznaje od strane operativnog, na usb2.0 rack-ovima nisam imao temperaturnih problema, jer i nisu radili pri punoj brzini, chieftec usb3.0 rack negde i dan das postoji, ali nije skorije koriscen pa ne mogu da tvrdim koliko je bolji od docka, ali cisto sumnjam da bi bolje pasivno rashladio hard disk od aktivnog 30cm ventirlatora, dock da gucnem u drvo, radi lepo, jedino ako se radi zahtevnije kopiranje fajlova trazi dodatno hladjenje

operator Re 29.12.2025. 09:56 #684492

broj poruka: 4317
Kupi Kingston XS2000 2TB. Sasvim dovoljan za 99% korisnika. Externi enclosure koji ima brz kontroler je oko 60$, a ovdje dobiješ i jedno i drugo. Koliko je dugotrajan? Svi ssd ovi za koje su palamudili da će biti brzi i za 5 godina, ne postižu brzine ni 70%, ako si ga redovno koristio za backup. Primjeri xpg, Samsung I Kingston. Ono što se dokazalo odlično za backup do 120 gb je transcend usb fleš, jer rade od 2012 godine i zadržali su brzinu od 50 MB/s I dugotrajni su. Kingston XS2000 2TB 3 komada mam 2 godine i izgubio je oko 30% brzine prilikom bekapa, uglavnom dosta sporije mašine i usb 3.0 idu oko 120 MB/s, a radim svaki dan bekap podataka za više ljudi prije instalacije operativnog sistema. Moje iskustvo. Kako je za ostale, nemam pojma.
Pozitivna osobina da ljudi stalno preispituju svoja znanja i da u skladu sa tim funkcionišu je osobina velikih ljudi. Mali se i onako zadovolje osrednjošću.

STRANA 1 OD 2  
Broj postavljenih tema: 60504. Broj poslatih odgovora: 648652.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs