Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Uređaji za skladištenje podataka
Izrada servera od starijih računara
STRANA 1 OD 1
dragan06 Izrada servera od starijih računara 29.04.2026. 16:42 T69507

status: user
broj poruka: 297
Imam dva desktop računara sa po 3 hard diska. Na jednom je bila W7 a na drugom W10 i na tom je najverovatnije pao OS. Da li je moguće da od njih sastavim server za kućne potrebe i kako da to uradim?
Dragan06
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
imarkovic >> 30.04.2026. 09:18 #684873

broj poruka: 19224
Једна од мојих омиљених тема. Много пута сам се играо са серверима и знам тачно шта бих ја урадио, али оно што не знам је, за шта би користио сервер(е)? Шта ти треба?

Оно што сигурно знам је, да никад не бих стављао виндовс сервер, то не треба ником. Значи Линукс сервер, и пошто је сервер, не треба му окружење (headless, minimal).
Али, у том случају треба ти мало праксе да би могао да бараташ њима, јер шта ће ти сервер са којим не знам шта да радиш.. Самим тим што си питао, претпостављам да си почетник, али ту сам да ти помогнем шта треба, јер волим тиме да се бавим.

Нека најједноставнија варијанта са којом би могао да се поиграш, пошто ја нисам неки љубитељ Убунту-а, препоручио бих Алма линукс:
https://almalinux.org/
Некада је то био Центос, сада је он у другачијој причи.

Врло је моћан, то је клон Red Hat веома познатог за огромне корпорације. И лак је за инсталацију било чега, е сад подешавање је друга прича (SELinux полиса), мора да се чита, али у принципу фокусираш се на оно што ти треба и то само сређујеш.

Ја мој сервер користим за шеровање преко самба сервера, имам виртуализацију (KVM), раније сам правио dhcp сервер док нисам купио свич :), планирам да искористим неки комп да буде емулатор 100% за игре, може да се направи и неки firewall (pfSense), али то је већ напредније.

“La debilidad no está en nosotros, es lo que tenemos afuera”.

VMARC Ja bih ti pa preporucio suprotno 30.04.2026. 10:41 #684874

broj poruka: 9501
Cim si postavio takvu temu, znaci da si pocetnik i jedva imas pojma za sta ce ti server sluziti. Ja bih ti, recimo, upravo preporucio Windows Server, jer je neuporedivo laksi za pocetinike, iz prostog razoga jer ti je vec 50% okruzenja poznato. Linux bez GUI zaobidji, bar neko vreme dok ne ukapiras o cemu se tu radi. I ovako ces i pored GUI za neke stvari morati da koristis terminal (npr, dok ne izgubis 3 dana i dve noci dok serujes folder na mrezi :)). Inace, obzirom da imas vise hard diskova, podigni i Win i Linux, dual boot. Moj glas ide za Centos, ali sto se tice Linuxa, tu slusas Markovica, ne mene.on je linux guru ovde .)

Odgovor je moze, bez problema, bilo kakav racunar. Za file server bilo koje vrste ti je dovoljno 2gb rama.

Edit: Meni Windows Server drzi file server, ftp server, bekap server i centralni snimac za video nadzor na udaljenim lokacijama vec godinama. Jedino nije domen kontroler, ali to mi ne treba. To sve na i5 3570 i 16gb rama.

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60521. Broj poslatih odgovora: 648849.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs