Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Uređaji za skladištenje podataka
HDD
STRANA 1 OD 1
zare1 HDD 13.12.2005. 21:11 T1166

status: user
broj poruka: 14
Imam 2 hdd-a. Maxtor 30gb(particije c i d) i 80gb oba na primarnoj grani.
Ukljucio sam komjuter i hdd je poceo da pisti. Pri startovanju nije se pokazao ni jedan od hdd-ova. Kada sam restartovao racunar windows sa normalno podigao i hdd je presta da pisti. Medjutim COD 2 nije hteo da se ucita. Restartovao sam komp i checkdisc je nasao na particiji C 202kb bad sectora a na particiji d 13mb bad sectora. Do tada je bilo samo 16kb na c.
Da li da odmah menjam hdd ili on moze jos da izdrzi?
Koji program je dobar za dijagnostiku hdd-a?
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Igor84 Maxtor 13.12.2005. 21:40 #3351

status: user
broj poruka: 327
Skini s neta Maxtor powermax. Ako on kaze da HDD nije u redu onda odmax menjaj disk. Vazne podatke backup-uj cak i pre dijagnostikovanja!!!
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Pisko Backup pa sve ostalo 14.12.2005. 00:29 #3356

status: user
broj poruka: 6643

Kao što prethodnik reče, odradi backup svega što je značajno, ako ne i ghost-ovanje particija. Dakle, mail-ovi, podešavanja, drajveri, favoriti... dokumenti itd. na optički medij.
Pošto postoji šansa da su bad sektori "softwerski" a ne hardverski - tj. lažni a ne stvarni, a takvi nastaju ako je npr. napajanje loše ili nestabilno, ako nešto omete upisivanje na hdd koje je u toku itd. Potrebno je nakon backup-a odraditi i low level formatiranje tj. formatiranje najnižeg stepena iliti prvog stepena, pa onda odraditi scandisk na FAT formatiranom disku... ako i tada pokazuje da je nešto skviknulo, onda mu nema pomoći, samo će da se širi u nepravilnim i ponekad eksponencijalnim koracima. Ako je pak, disk ispravan nakon low level-a, onda bi u najblažem, valjalo promeniti - ojačati napajanje ako u njega postoji ikakva sumnja (tj. ako je kung-fuj).
Postoji i još jedan način da popravku i retest bad sektora, ali isti iz meni nepoznatih razloga u jednom manjem procentu odbija da radi, ali ne podrazumeva formatiranje diska i gubljenje podataka. Iz Partition Magic-a, pokrenutog iz DOS-a (sa DOS disketa ili iz Hiren`s boot-a) treba odabrati opciju provere bad sektora (retest) koji u izvesnom broju softwerskih bad sektora vrši njihovo uklanjanje...

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Igor84 HDD Regenerator 1.51 14.12.2005. 20:11 #3367

status: user
broj poruka: 327
Kao sto Pisko rece prvo proveri napajanje a onda probaj i ovim programom. Dugo traje i popravlja bad sectore. Radi u 100% slucajeva i ne zavisi od file sistema. Njime sam skoro sredio jedam HDD od 10GB mada ne mora da znaci da se bad sectori nece ponovo pojaviti. Ako je nesto riknulo onda je riknulo i ti tu ne mozes nista.
Ako ti kojim slucajem bad sectori pogode Master file table, moze se desiti da neces moci da pokrenes windows i u tom slucaju gubis sve podatke na toj particiji. Nikakvi utility programi za unerase posle toga ne pomazu.
Zato brz Backup!!!
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
zare1 i jos 14.12.2005. 23:26 #3369

status: user
broj poruka: 14
Sinoc mi je nasao jos 1 megabajt na particiji d. Probacu sa tim programima, mada je moguce da je napajanje posto pri dizanju prvog puta nije bilo ni jednog diska.
Ima li razlike i koja je izmedju bad sectora i bad clustera?
I kako da formatiram na prvom nivou formatiranja? Do sada sam uvek formatirao sa windows-ovog diska pri reinstaliranju istog i to full format.



:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Vaskev Hdd 15.12.2005. 08:49 #3374

status: user
broj poruka: 1673
Maxtori su veoma kvalitetni sa dobrim napajanjima ali sa losim veoma lako pocinju da prave bad sektore koji se formatiranjem gube a kasnije pojavljuju ponovo, bekap uradi naravno, pravi ih i kada je sve u redu ali moj savet pozajmi provereno napajanje pre toga da eliminises nove greske i da razresis dilemu.

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Pisko Eto me opet 15.12.2005. 19:41 #3387

status: user
broj poruka: 6643

Bad cluster, a klaster je osnovna i najmanja grupa bita napravljena prilikom formatiranja diska, je znak da je skiknulo nešto unutar samog jednog klastera (bolja varijanta od sektora diska), veličina klastera utiče na brzinu pristupa i čitanja/pisanja po disku tako da što su veći klasteri, to je ovo prethodno brže, s druge strane, što su veći, gubitak prostora uludo je veći, zato što windows smatra klaster zauzetim čak i ako je u njemu upisano 1% podataka (npr. kraj neke datoteke).
Bad sector, je neki deo diska u kome ima određen broj neispravnih klastera, ili grupisanih za redom ili određene gustine.
Probaj PowerMax, kod mene je odradio posao ali tek kad sam hdd stavio na ide granu, na SATA nije hteo (koristim adapter ide/sata).
Formatiranje niskog nivoa - low level formatting, ili pravo formatiranje, predstavlja radnju koja se (najvećim delom) obavlja u fabrici diskova, a tu se osim mbr-a diska upisuju i podaci o putanjama, sektorima itd. pa i podaci o stanju bad sektora, mada ja mislim da je na taj način nekako moguće da se već prepoznati bad sektori (ako ih nema previše) jednostavno više ne vide u logici diska...

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60276. Broj poslatih odgovora: 646116.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs