Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Uređaji za skladištenje podataka
rezanje DVD-a
STRANA 1 OD 1
ilija19 rezanje DVD-a 24.03.2006. 12:19 T1595

status: user
broj poruka: 6

Zbog cega se na narezanim DVD diskovima na povrsini gde se snima
vide prelazi(kao da je na jednom delu rezano jednom brzinom a na drugom nekom drugom), a snimam recimo brzinom 8x. Ovo me kopka, ne mogu nocima da spavam. P.S. na RW diskovima ovo se ne desava.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
KaiserSoze jednostavno.... 24.03.2006. 12:32 #5164

status: user
broj poruka: 568

zeljena brzina (8x) koju si naveo dvd uredjaj postize tek na kraju praznog medija, nikada ne pocinje sa njom... tako da se realna brzina razlikuje od zeljene... ako hoces da vidis kojom brzinom dvd zaista snima, (ako koristis nero) u propertis oznaci opciju real speed burning pa ces videti da ona varira u zavisnosti od mnogo cinilaca...

preporuka... kupuj samo proverene medije, zaboravi na jeftine, na netu potrazi preporucene za tvoj dvd i opusti se...

p.s. uglavnom se prelazi pojavljuju u obliku koncentricnih krugova, kada dvd menja brzinu (zonu) snimanja... moj pioneer 107d to nije radio do flesha firmware-a na noviju verziju.
kod nekvalitetnih medija ces videti i pege, fleke, bare i barice, uglavnom ih izbegavaj...
preporuka je mcc03 (Verbatim dvd+r)
:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Pisko Provokacija 24.03.2006. 17:26 #5171

status: user
broj poruka: 6643
Moje će mišljenje verovatno razžestiti mnoge, ali ga se tvrdoglavo držim. Pretpostavljam da imaš Pioneer ili klon Pioneer dvd rezača (npr. Asus), jer sam primetio da se ovo dešava kod njih (ne isključujem da se to dešava i kod nekih drugih). Po meni je to jasna računica nekvaliteta rezača, a ne medija. Rezač, odnosno njegov firmver, određuju strategiju narezivanja u zavisnosti od medija, kod nekih još ide i prethodna OPC odnosno, stvarna provera kvaliteta medija pre narezivanja... stoga, bez obzira kakav shit od medija je u pitanju, ne bi trebalo da se vide značajnije ili uopšte nikakvi prelazi prilikom promene brzine narezivanja, odokativnim metodom. A kod Asus-a i Pioneer-a se vide, i to na Verbatim-ima kao i na bljutavim Princo-ima. E, sad, možda je onaj najplići sloj (narezan najvećom brzinom) isti kao najbolji kod nekih šugavijih rezača, ali, možda i nije. Uglavnom, ružno izgleda, i nepouzdano. To je mene opredelilo između NEC-a i Pioneer-a. Pošto NEC koristi isti čipset kao i Pioneer (svoj), i rade na sličnim ili istim brzinama, očigledno Pioneer nešto nije uštimao u odnosu ugaone brzine i snage lasera (kanda je ta snaga vazda ista, pa pri povećanju brzine trag postaje plići), dok su mnogi drugi proizvođači to uradili.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
ludi pisko ima smisla 24.03.2006. 21:55 #5174

status: user
broj poruka: 568
ja sam to vidjao kod ortaka koji ima pioneer 109 dok drugi ortak koji ima 108 to nema a obojica rezu na verbatime, ja na mom nec 4540a nikad to ni na jednim medijima nisam video

Licence to kill

:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Pisko Upravo: 24.03.2006. 22:12 #5176

status: user
broj poruka: 6643
Baš da se ispravim, to je odlika novijih Pioneer-a (od 109-tke), ali, čovek napisa da mu se isto dešava na 107-ci, ali sa novim (labavijim) firmverom, što potvrđuje mišljenje da se upravo po tome razlikuju (drastično) od NEC-a.... kod kojeg toga nema od modela 2500 pa naovamo (za 1300 koji su bili shit, ne znam). Lično, s krajnjim nepoverenjem gledam na "šarene" diskove, kod kojih se najplići zapis jedva razlikuje od nenarezanog dela...
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
stante Nema to veze sa uradjajem 27.03.2006. 08:12 #5203

status: user
broj poruka: 59
Tu pojavu sam ja primetio jos kod cd-r diskova, kada su brzine presle 24x. Dok su brzine bile ispod 24, to se nije videlo, jer ralno brzina snimanja na pocetku je 15x-20x u zavisnosti od medija, i kako se udaljavamo od centra diska ona ostepeno raste do 52x. Tako da ako npr. rezem cd-r sa 16x, nece biti prelaza, a na vecim brzinam hoce. Ako stavim 52x moze da bude cak i vise prelaza. Samo se kod pojedinih medija ti prelazi jasnije vide, a kod drugih slabije, sto ne znaci da ne postoje. Ista stvar je i kod dvd-r diskova. Na manjim brzinama nema prelaza jer je brzina konstantna, a na vecim brzinama koje rek sad pocinju da budu aktuelne ima. Mozda se one toliko ne vide, ali sigurno postoje. A ako ih nema, onda pisac obara brzinu i reze disk na manjoj brzini od one koju biramo.
To dakle nema veze da uredajima, to je cista fizika. Posto je ugaona brzina diska tj brzina rotacije (omega) konstantna, linijska brzina tacke ce biti veca ukoliko je ona dalje od centra (v = r x omega) gde je r rastojanje tacke od centra.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60275. Broj poslatih odgovora: 646108.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs