Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Uređaji za skladištenje podataka
Novi HDD na prastari chipset...
STRANA 1 OD 1
thedamager Novi HDD na prastari chipset... 04.08.2007. 18:15 T5171

status: user
broj poruka: 176
Kupio sam hard disk Western Digital WD800JB 80GB 7200rpm 8MB keša PATA da pomogne Quantum Fireball-u 20GB 3600rpm koji da je malo brži, zvali bi ga `jadnik`. Prastara konfiguracija je sledeća:

MB Chaintech 6OJA3, Intel i815E (ne EP)
CPU Intel Pentium III 933MHz Coppermine
IDE1 Master WD
IDE1 Slave Quantum
IDE2 Master ASUS DVD-RW
IDE2 Slave LG CD-ROM
Ostalo je tužno, ali nije bitno...

Problem je sledeći:
Cilj je da se na WD instalira XP...
IDE2 grana je uvek ista.

Kada WD stoji sam bilo na IDE1 Master ili na IDE1 Slave POST izuzetno dugo traje (oko 30 sec), zatim `Press any key to boot from CD...` kad se čukne dugme zaglavi se i tu ostane (ekran sa komponentama i IRQ-ovima).

Kada se Quantum doda kao IDE1 Slave neće da se upali monitor, pa naravno ni da POST-uje. Tu u pomoć uskače Clear CMOS i sve radi bez ikakvih problema. POST, `Press any key to boot from CD...` prolazi normalno, biranje particije, Format NTFS , kopiranje fajlova, restart. E, sad kad treba da butuje OS javlja se `Error loading operating system...`. Tražeći po netu pronašao sam da za HDD treba da se promeni Memory Access Mode.
Mogućnosti su sledeće:

CHS, Large, Auto - `Press any key to boot from CD...`, čuk, `Inspecting your computer`s hardware configuration...`, crn ekran i ništa.
LBA - Radi!!!! Uspeva instalacija XP sve do desktopa, i sve radi normalno koliko god je to moguce, osim što WD radi kao ATA-66 (UDMA4), što je, morate priznati bedno. Max za ovaj model je UDMA5 (ATA-100). U BIOS-u nema da se bira ništa osim Memory Access Mode. Što je još tužnije IDE2 Slave Quantum radi kao ATA-100.

Ako neko ima neku ideju kako ga ubrzati i naterati da radi sam (bez kupovine novih komponenti) neka puca...

Kakva ispovest...
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
MACHINE Re: Novi HDD na prastari chipset... 04.08.2007. 18:39 #24831

status: user
broj poruka: 5696
Stavi WD na Primary Master (jumper stavi na Master ili ga ukloni) a CD-ROM na Primary Slave (slave jumper ili skinut). Quantum stavi kao Secondary Master (jumper na master) a DVDRW kao Secondary Slave (jumper slave ili skinut). U BIOS ucitaj Setup defaults...pokreni POST i instaliraj XP, trebalo bi da sljaka...pozeljno je flashovati najnoviji BIOS, imas ga na: https://www.chaintech.com.tw

Najbolja varijanta: izbaci CDROM (sta ce ti inace???) i stavi na IDE-1 samo WD i to BEZ jumpera (single mode only postavlja HDD na master) a na drugoj Q i DVD...ovo ce raditi kako treba...


- R a v e n L o r d-

:: Kupio sam hard disk Western Digital WD800JB 80GB 7200rpm 8MB keša PATA da pomogne Quantum Fireball-u 20GB 3600rpm koji da je malo brži, zvali bi ga `jadnik`. Prastara konfiguracija je sledeća
::
:: MB Chaintech 6OJA3, Intel i815E (ne EP
:: CPU Intel Pentium III 933MHz Coppermin
:: IDE1 Master W
:: IDE1 Slave Quantu
:: IDE2 Master ASUS DVD-R
:: IDE2 Slave LG CD-RO
:: Ostalo je tužno, ali nije bitno..
::
:: Problem je sledeći
:: Cilj je da se na WD instalira XP..
:: IDE2 grana je uvek ista
::
:: Kada WD stoji sam bilo na IDE1 Master ili na IDE1 Slave POST izuzetno dugo traje (oko 30 sec), zatim `Press any key to boot from CD...` kad se čukne dugme zaglavi se i tu ostane (ekran sa komponentama i IRQ-ovima)
::
:: Kada se Quantum doda kao IDE1 Slave neće da se upali monitor, pa naravno ni da POST-uje. Tu u pomoć uskače Clear CMOS i sve radi bez ikakvih problema. POST, `Press any key to boot from CD...` prolazi normalno, biranje particije, Format NTFS , kopiranje fajlova, restart. E, sad kad treba da butuje OS javlja se `Error loading operating system...`. Tražeći po netu pronašao sam da za HDD treba da se promeni Memory Access Mode.
:: Mogućnosti su sledeće
::
:: CHS, Large, Auto - `Press any key to boot from CD...`, čuk, `Inspecting your computer`s hardware configuration...`, crn ekran i ništa
:: LBA - Radi!!!! Uspeva instalacija XP sve do desktopa, i sve radi normalno koliko god je to moguce, osim što WD radi kao ATA-66 (UDMA4), što je, morate priznati bedno. Max za ovaj model je UDMA5 (ATA-100). U BIOS-u nema da se bira ništa osim Memory Access Mode. Što je još tužnije IDE2 Slave Quantum radi kao ATA-100
::
:: Ako neko ima neku ideju kako ga ubrzati i naterati da radi sam (bez kupovine novih komponenti) neka puca..
::
:: Kakva ispovest...
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Stripy Uradi 04.08.2007. 20:58 #24840

status: user
broj poruka: 4163
kako ti je Machine rekao i sve će da radi 100%


:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
thedamager Ne vredi... 05.08.2007. 02:11 #24853

status: user
broj poruka: 176
neće da radi sam na grani, pa da ga je**s. Probao sve kombinacije, kad ja sam na grani 30 sekundi POST, i na sledećem ekranu zaglavi. Izbacio sam CD-ROM i Quantum-a i sad su i WD i DVD-RW na IDE1 grani i sve radi kao da je normalan (a nije). I da, ipak radi kao ATA-100 (moguće je da sam zaboravio da instaliram neke Intel drajvere, ne znam da li sam transfer mode gledao pre ili posle instalacije drajvera), tako da je sada sve manje-više (više više nego manje u redu).
Hvala na predlozima...
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
geloso :: 05.08.2007. 03:35 #24860

status: user
broj poruka: 584
probaj sa novim IDE kablovima


:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
MACHINE Re: Ne vredi... 05.08.2007. 10:58 #24866

status: user
broj poruka: 5696
Morao bi da radi sam na IDE1 ali MORA SA SKINUTIM JUMPERom (cuveni jumper issue). Sto Geloso rece probaj zameniti flat kablove, cesto je do njih...


- R a v e n L o r d-

:: neće da radi sam na grani, pa da ga je**s. Probao sve kombinacije, kad ja sam na grani 30 sekundi POST, i na sledećem ekranu zaglavi. Izbacio sam CD-ROM i Quantum-a i sad su i WD i DVD-RW na IDE1 grani i sve radi kao da je normalan (a nije). I da, ipak radi kao ATA-100 (moguće je da sam zaboravio da instaliram neke Intel drajvere, ne znam da li sam transfer mode gledao pre ili posle instalacije drajvera), tako da je sada sve manje-više (više više nego manje u redu).
:: Hvala na predlozima...
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60280. Broj poslatih odgovora: 646158.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs