Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Uređaji za skladištenje podataka
PCIe 4.0 NVMe SSD RAID 0
STRANA 1 OD 1
srdoch PCIe 4.0 NVMe SSD RAID 0 13.12.2022. 00:52 T68861

status: user
broj poruka: 1261
Poštovani saborci,

Pre nego što pređem na temu hteo bih da se vratim na onu od pre 5 godina gde sam pisao o instaliranju tadašnjih PCIe 3.0 NVMe SSD-ova da rade na pločama koje nemaju fabričku podršku za njih. https://www.pcberza.rs/forum/topic.php?topid=65354&forid=11&katid=2

Tada sam, nakon kompletnog tutorijala, u zaključku pomenuo sledeće: „U svakom slučaju vredelo je truda. Sledeća stavka u nekoj budućnosti će biti stavljanje NVMe SSD-ova u RAID0 ali to tek na nekoj novoj platformi”.

E pa došao je i taj trenutak. :)
Doduše preskočio sam PCIe 3.0 RAID ali nema veze, sada je još sočnije. Nakon ravno 5 godina od tog tutorijala i 10 godina od kupovine tadašnje platforme prešao sam na novu iz potpisa koju kotrljam evo već mesecima, a na nju sam nedavno montirao NVMe RAID0 sastavljen od čak tri WD Black SN850 zverine. Pomenuti spadaju u jedne od najbržih consumer NVMe PCIe 4.0 SSD-ova.
Naravno sve to ne bi bilo moguće bez ploče koja takav setup uopšte može da omogući. Još tamo u januaru, prilikom kupovine 12gen platforme, posebnu pažnju sam posvetio odabiru sebi idealne ploče, pošto spadam u onaj krug entuzijasta koji retko menjaju platforme. Pored svih meni bitnih detalja u specifikaciji, ispostavilo se da ova ploča ima čak četiri M.2 slota po PCIe 4.0 standardu što je bila jedna od presudnih stavki za nabavku. Ovakvu kombinaciju slotova nemju ni daleko skuplje ploče (o jeftinijim tek da i ne govorim) pa je to bio i dodatni razlog da se ide baš na nju. Naravno, u startu se upalila lampica za potencijalni RAID pa se samo čekao trenutak za nabavku adekvatnih SSD-ova za taj poduhvat.


Intel i7 12700+LiCo240, Asus TUF Gaming H670 Pro, G.Skill Ripjaws 64GB 4400MHz, Zotac RTX 3070, AOC 24 1080p 144Hz, LG 25 Ultrawide 2.5k, Samsung 40 HDR 4k, Samsung 980 Pro 1TB (PCIe 4.0 NVMe, Win11), 3x WD Black SN850 (PCIe 4.0 NVMe RAID0)

______________________________________________________________________

Dodao autor teme (12-12-2022 23:53:39):

 Detaljniji osvrt na specifikaciju ploče:
Pošto sve ovo ne bi bilo moguće bez dobre ploče, a pri tom ne mislim na cenu, veoma je bitno za naglasiti da se radi isključivo o specifikaciji Intel 12gen platforme, a ne o brendu, modelu, skupoći i ostalom. Konkretno, u pitanju je Intel DMI 4.0 veza između CPU-a (u kojem je northbridge) i PCH-a (ranije poznatijeg kao southbridge). DMI verzija 4.0 predstavljena je sa 12gen Alder Lake platformom a primenjena je naravno i na novoj 13gen platformi, i donosi duplo veći propusni opseg od DMI 3.0 prethodnika, kao i od AMD pandana. Ono što je ključno za istaći je da H610 i B660 čipseti raspolažu sa četiri DMI 4.0 linije koje vezuju CPU i PCH što bi u praksi bilo sasvim dovoljno za RAID0 sa dva PCIe 4.0 SSD-a, gde bi jedan išao preko CPU a drugi preko PCH. Naravno, proizvođači ploča nisu stavili mogućnost NVMe RAID-a ni na jedan od ta dva čipseta. Potpuno logično i očekivano imajući u vidu segmentaciju proizvoda. Kako bi NVMe PCIe 4.0 RAID0 sa više od dva SSD-a mogao da ostvari pune performanse neophodno je imati osam DMI 4.0 linija koje vezuju CPU i PCH, i to je ujedno ta ključna specifikacija o kojoj govorim. Zbog već pomenute segmentacije proizvoda, ovu specifikaciju imaju samo H670 i Z690 ploče, a od nedavno i Z790 (bar do januara kada stižu i H770 modeli). Ako se pažljivije pogleda, lepa stvar je da kupac nije osuđen na Z čipset i K procesor da bi ovo bilo izvodljivo. Sasvim je dovoljan bilo koji non-K procesor u kombinaciji sa H670 pločom (znatno povoljnija opcija od Z ploča) koja je opremljena sa dva ili tri M.2 konektora po PCIe 4.0 x4 specifikaciji.


______________________________________________________________________

Dodao autor teme (12-12-2022 23:55:08):

 Benchmark:
A sada nakon elaborirane tematike da pređemo na rezultate. Ovaj put se neće raditi ni o kakvom tutorijalu već samo o prikazu brzine ovako egzotičnog setup-a jer se sve svodi na najprostiji plug-n-play. Prikazaću uporedo rezultate testiranih brzina za jedan SSD kao i za RAID0 sa dva i sa tri SSD-a kako bi bilo što preglednije. Inače test brzine sam radio sa ATTO i CrystalDiskMark-om, što je sasvim dovoljno da bi se uočila razlika u brzini između jednog, dva i tri SSD-a.

Ovo je fotka sa ATTO rezultatima:
https://drive.google.com/file/d/15ZzLnfnNLEfl8cx02H5vM77CGygN-TUM/view?usp=share_link

Ovo je CrystalDiskMark:
https://drive.google.com/file/d/1Bw7-27qSwA2BJT0Q7gZXHZuBNe63oicE/view?usp=share_link

Kao što može da se vidi sekvencijalne brzine se sabiraju kako se dodaju SSD-ovi u niz i ovo je potpuno očekivan scenario imajući u vidu prethodno pomenutu specifikaciju. Ono što je bila nepoznanica, a ovde se može primetiti, je da se u RAID-u random brzine kao i one na sitnim klasterima ne povećavaju već se čak i za nijansu smanjuju. Iz toga se vrlo lako da zaključiti da ovakav setap gotovo i da nema smisla da se koristi kao sistemski drajv. Bolje je uzeti jedan dobar PCIe 4.0 NVMe SSD za sistem, a RAID eventualno praviti za drugu particiju koja bi baratala sa velikim fajlovima. Tu bi dobitak bio ogroman i takva grupa potencijalnih korisnika će se sama prepoznati, pa eto bar neke koristi od ovog testa.

Evo na kraju i jedan edukativni deo za one koje zanima a nisu upućeni u tematiku. Kada se pravi RAID0 niz, nebitno da li sa HDD ili SSD uređajima, glavni preduslov za izvlačenje maksimalne moguće brzine je da se niz pravi od identičnih uređaja. Ako to nije ispunjeno nećete imati realnu sliku o mogućnostima RAID-a na datom kontroleru. Drugi preduslov je vezan za NVMe RAID i odnosi se na to da ploča mora da podržava pravljenje istog. Imate ploča koje imaju i po tri ili četiri M.2 slota (B660 npr.) ali nemaju mogućnost RAID-a na njima već samo na SATA kontroleru. Kada ploča podržava NVMe RAID ni to samo po sebi nije dovoljno već treba voditi računa da su svi M.2 slotovi izvedeni po identičnom PCIe standardu. Sve ove korake ljudi lako zanemaruju, i onda pišu kojekakve gluposti kako nešto ne može ili ne radi kako treba.



______________________________________________________________________

Dodao autor teme (12-12-2022 23:57:11):

 Zaključak:
Test jasno i nedvosmisleno pokazuje da je na Alder Lake platformi ovakav setup izvodljiv u svom punom sjaju. Imajući u vidu veoma kilavu premijeru cele PCIe 5.0 NVMe priče, tj nepostojanje consumer SSD-ova na tržištu, ovakav setup još više dobija smisla. PCIe 5.0 x4 M.2 slotovi postoje sada već više od godinu dana a još ni na vidiku nema nekog consumer SSD-a. U prilog celoj priči ide i Samsung koji je svoj 990 Pro zadržao na PCIe 4.0 standardu i pored najava od pre nekoliko meseci da bi to trebalo da bude prvi njihov PCIe 5.0 SSD. Verovatno su odlučili da sa brojem 990 zaokruže PCIe 4.0 priču i da sa nekim novim označavanjem SSD-ova krenu u PCIe 5.0 vode.

Prema nekim najavama prvi PCIe 5.0 SSD-ovi će praviti sekvencijalne brzine oko 10-11 GB/s što je tek oko 50% brže od sadašnjih najbržih PCIe 4.0 primeraka. Samo sa dva PCIe 4.0 SSD-a u RAID-u moguće je prestići ovu brzinu a sa tri komada je moguće ostvariti gotovo duplo veću. Kada se uzme u obzir najavljena cena za PCIe 5.0 SSD-ove, a čak i da zanemarimo činjenicu da ih još nema, ovakav RAID setup još više dobija na značaju jer je u sekvencijalnom pogledu osetno brži a u startu je povoljniji. Sve u svemu, ko želi veće brzine od single PCIe 4.0 SSD-ova to može postići sa ovakvim RAID0 setup-om, bez višegodišnjeg čekanja da se za početak pojave a onda i omasove i pojeftine PCIe 5.0 SSD-ovi.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
vexlord Ovo je ludilo brzina i kombinacija. 13.12.2022. 02:00 #677678

status: user
broj poruka: 1043


Pravi diskovi odabrani :)

Moram probati da nađem šta je jedan kolega pravio na msi ace max x570 znam da je natrpao par komada i raspametio se sa brzinama.

Jel hladis tvoje wd ili si ih ostavio tako toplije malo nego što je Samsung
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
imarkovic >> 13.12.2022. 07:59 #677679

status: user
broj poruka: 18940
Super rezultat, nego da li je ovo samo za test svrhu, ili je plan da ostane raid0?
Ja sam se ranije zezao sa raid-om na desktopu, bio je fail onda kada sam to radio sa diskovima, jer nisu korisceni adekvatni diskovi i nisu izdrzali, pa sam digo ruke. Onda kasnije sa dolaskom ssd-ova sam isto probao i nisam bio zadovoljan rezultatima.. Sada je to mnogo bolje naravno.

Trenutno sam na Z87 platformi sa Haswell-om i bas sam ne nameracio da kupim karticu za PCIe s namerom da na tome bude sistem, ali sad me to odgovara od te ideje, jer ne zelim da modujem bios, a pitanje je i da li bi radilo na ovoj ploci.

“La debilidad no está en nosotros, es lo que tenemos afuera”.

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Bobi4ever ... 13.12.2022. 15:03 #677681

status: user
broj poruka: 4866

Meni je stigao Samsung 990 PRO 1TB pa cu ovih dana opaliti jedan CrystalDiskMark.

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
srdoch Re: Ovo je ludilo brzina i kombinacija. 13.12.2022. 15:20 #677682

status: user
broj poruka: 1261
Vala jesu pravi. :)
U startu mi je bila ideja da dokupim još koji 980 Pro pa da probam RAID, ali mi je na njemu već bio Win 11 koji nisam hteo da brišem radi testiranja. U celu operaciju sam se upustio tek kada su mi naleteli 1TB WD Black SN850 za smešne pare. Baš tada se pojavio i novi SN850X model ali nisam hteo da dajem toliku razliku u novcu za minimalnu razliku u brzini. Generalno ovim sam i više nego zadovoljan.

Hajde ako nađeš šta je kolega pravio baci ovde. Interesuje me baš kako AMD platforma to hendluje pošto je po specifikaciji inferiornija. Iako je ta ploča po opremi i kvalitetu zverina vidim da šeruje opseg na dva M.2 slota sa PCIe slotom i čak četiri SATA porta. To kod ove moje nije slučaj i sva četiri M.2 slota su zasebni. Zbog toga me baš zanima koliku je maksimalnu brzinu izvukao.

Naravno da hladim WD pošto ploča fabrički dolazi sa pasivnim hlađenjem. Od ukupno četiri M.2 slota hladnjak postoji na tri. Evo možeš da vidiš i na slici:
https://dlcdnwebimgs.asus.com/gain/395efcf3-a525-416f-8aeb-c0829fdf8589//fwebp

::
:: Pravi diskovi odabrani :)
::
:: Moram probati da nađem šta je jedan kolega pravio na msi ace max x570 znam da je natrpao par komada i raspametio se sa brzinama.
::
:: Jel hladis tvoje wd ili si ih ostavio tako toplije malo nego što je Samsung
::
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
srdoch Re: >> 13.12.2022. 15:33 #677683

status: user
broj poruka: 1261
:: Super rezultat, nego da li je ovo samo za test svrhu, ili je plan da ostane raid0?

Rezultat je vrhunski ali to sam na osnovu specifikacije i očekivao. E sad, iskren da budem, još uvek ne znam da li ću zadržati sva tri WD-a. U startu je bio test sa idejom da ako ne budem nečim zadovoljan rasprodaću WD-ove lako. Međutim sad sam prezadovoljan kako rezultatima tako i samim WD Black SSD-ovima pa razmišljam da ih zadržim i da ostane trajno jedna particija od 3TB sa maksimalnim brzinama. Još uvek nisam prelomio definitivno.

:: Ja sam se ranije zezao sa raid-om na desktopu, bio je fail onda kada sam to radio sa diskovima, jer nisu korisceni adekvatni diskovi i nisu izdrzali, pa sam digo ruke. Onda kasnije sa dolaskom ssd-ova sam isto probao i nisam bio zadovoljan rezultatima.. Sada je to mnogo bolje naravno
::

U prošlosti sam imao sve moguće RAID kombinacije još od ATA hardova pre 20 god. Nakon toga SATA HDD-ovi pa SATA SSD-ovi. I večito su kružile priče kako to ne radi kako treba, pa je čak i ovde bilo tih tema gde sam morao da demantujem te tvrdnje dokazima. :)


:: Trenutno sam na Z87 platformi sa Haswell-om i bas sam ne nameracio da kupim karticu za PCIe s namerom da na tome bude sistem, ali sad me to odgovara od te ideje, jer ne zelim da modujem bios, a pitanje je i da li bi radilo na ovoj ploci.
::

Radilo bi ti na toj platformi bez problema, osim ako ploča nije baš neki teški anonimus.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
srdoch Re: ... 13.12.2022. 15:36 #677684

status: user
broj poruka: 1261
Obavezno!!!
Taman da vidim koliko je ozbiljniji od 980 Pro i da li opravdava razliku u ceni.
::
:: Meni je stigao Samsung 990 PRO 1TB pa cu ovih dana opaliti jedan CrystalDiskMark
::
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Bobi4ever Re: Re: ... 14.12.2022. 18:07 #677685

status: user
broj poruka: 4866

Ja sam vec video testove i po onome sto sam video, poprilicno je brzi od 980 PRO kao i od drugih SSD-ova.

Npr, 50e je skuplji od 850X i od 980 PRO, verzija bez hladnjaka.
Dok verzije sa hladnjakom nema nigde.
Imam Asus B550-E plocu koja ima ogroman hladnjak pa kapiram da ce biti vise nego dovoljan. Mada opet ne znam koliko se 990 PRO greje.
Na jednom testu bez hladnjaka je isao i do 99c.

:: Obavezno!!
:: Taman da vidim koliko je ozbiljniji od 980 Pro i da li opravdava razliku u ceni
:: ::
:: :: Meni je stigao Samsung 990 PRO 1TB pa cu ovih dana opaliti jedan CrystalDiskMark
:: ::
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
srdoch Re: Re: Re: ... 15.12.2022. 11:59 #677692

status: user
broj poruka: 1261
Jeste opasno brz. Pogotovo u upisu, tu je drastično brži od 980 Pro. U čitanju jedva 6% ali u upisu 38%, što je za respekt. Ima smisla dati tih 50-60€ više nekom ko već nema 980 Pro i uzima prvi put. Možda i ja u nekom trenutku zamenim 980 za 990 ali za sada ne planiram. WD Black je osvežio mašinu ekstremno. :)

Ploča ti je opasna. Ti hladnjaci će biti i više nego dovoljni pošto mi se čini da su za nijansu veći od mojih a kod mene je 980-ka hladna kao špricer. Ne verujem da 990-ka može nešto drastično toplija da bude. A ovo za 99c mi je malo nerealno ali hajde, moguće je. Ova moja 980-ka bez hladnjaka ne može da dohvati ni 70c pod opterećenjem. Javi baš kad probaš kakva je situacija sa i bez hladnjaka kod tebe sa 990 Pro.

Intel i7 12700+LiCo240, Asus TUF Gaming H670 Pro, G.Skill Ripjaws 64GB 4400MHz, Zotac RTX 3070, AOC 24 1080p 144Hz, LG 25 Ultrawide 2.5k, Samsung 40 HDR 4k, Samsung 980 Pro 1TB (PCIe 4.0 NVMe, Win11), WD Black SN850 3TB (PCIe 4.0 NVMe RAID0)

::
:: Ja sam vec video testove i po onome sto sam video, poprilicno je brzi od 980 PRO kao i od drugih SSD-ova
::
:: Npr, 50e je skuplji od 850X i od 980 PRO, verzija bez hladnjaka
:: Dok verzije sa hladnjakom nema nigde
:: Imam Asus B550-E plocu koja ima ogroman hladnjak pa kapiram da ce biti vise nego dovoljan. Mada opet ne znam koliko se 990 PRO greje
:: Na jednom testu bez hladnjaka je isao i do 99c.
::
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Bobi4ever 990 PRO 18.12.2022. 10:53 #677720

status: user
broj poruka: 4866

https://drive.google.com/file/d/1uuKWNnhssEyR39RJjX9_ROTtllnZTYon/view?usp=share_link

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
imarkovic Re: 990 PRO 18.12.2022. 12:08 #677721

status: user
broj poruka: 18940
Brzi NVMe disk + bilo koji sekundarni NVMe kao storage i ich vise ne treba.

“La debilidad no está en nosotros, es lo que tenemos afuera”.

::
:: https://drive.google.com/file/d/1uuKWNnhssEyR39RJjX9_ROTtllnZTYon/view?usp=share_lin
::
::
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60275. Broj poslatih odgovora: 646096.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs