Korisnik:   Lozinka:   
» Beogradske vesti
    » Društvo i politika
    » Servisne informacije
    » Ekonomija
    » Događaji
    » Hronika
    » Sport
    » Kultura
    » Ostalo
IT VESTI
Nokija prikazala svoje prve telefone s Vindousom

Nokija (NOKIA) je u sredu prikazala četiri nova telefona namenjena tržištima zemalja u razvoju i svoja prva dva pametna telefona koji koriste operativni sistem Vindous Fon (Windows Phone). Serija Aša (Asha) koja koristi operativni sistem Simbijan S40 (Symbian S40) ima funkcionalnosti kakve se sreću kod pametnih telefona kao što su QWERTY tastature i ekrani osetljivi na dodir. Sva četiri modela imaju cene u opsegu od 60 do 115 evra.

Kao telefone koji spadaju u vrhunsku klasu i treba da se nadmeću s Eplovim Ajfonima (Apple iPhone) i telefonima koji koriste operativni sistem Android, Nokija je ponudila modele 710 i 800 serije Lumija (Lumia). Kevin Šilds, Nokijin potpredsednik za upravljanje proizvodima, bocnuo je konkurentske operativne sisteme rekavši da Vindous Fon za razliku od njih nema na ekranu samo „osakaćenu grupu sličica koje tu stoje i ništa ne rade“.

Lumija 800, koja će u maloprodaji koštati 420 evra bez PDV-a, pojaviće se u nekoliko evropskih zemalja u novembru, rekao je direktor Nokije, Stiven Ilop. Lumija 710 koštaće 270 evra.

Nokija iz sve snage nastoji da pokaže kako će se njeni telefoni uskoro pojaviti u podavnicama. Ilop tvrdi da se prvi primerci već isporučuju, što je potkrepio videom iz fabrike u Salou u Finskoj, iz kojeg se vidi kako jedan radnik sprema za isporuku paket s telefonima.

Lumije su aparati koji predstavljaju Nokijin prvi veliki poduhvat s operativnim sistemom Vindous Fon nakon što je u februaru objavljeno partnerstvo s Mikrosoftom. Oba telefona koriste verziju 7.5 poznatu pod imenom Mango.

„Lumija znači svetlost“, rekao je Ilop. „Sviće nova zora za Nokiju.“

Lumija 800 ima blago ispupčen AMOLED ekran od 9,4 cm (3,7 inča) napravljen od Gorila stakla, 16 GB interne memorije i 512 MB radne, a koristi jednojezgarni procesor (Qualcomm MSM8255) na 1,4 GHz s hardverskim ubrzavanjem i grafičkim procesorom. Izrađivaće se u tri boje – cijan, magenta i crnoj. Optiku kamere izradio je Karl Cajs (Carl Zeiss) a rezolucija je 8 megapiksela.

Telefon će se najpre pojaviti u Francuskoj, Nemačkoj, Italiji, Holandiji, Španiji i Velikoj Britaniji. Pre kraja godine pojaviće se i u Hongkongu, Rusiji, Indiji, Singapuru i Tajvanu, a na ostalim tržištima početkom 2012.

Lumija 710 ima LCD ekran takođe od 9,4 cm, isti procesor kao i Lumija 800, ali duplo manje interne memorije (8 GB), dok je radna takođe 512 MB. Njena kamera je rezolucije 5 megapiksela ali kao i kod jačeg modela može da snima video rezolucije 720p sa 30 slika u sekundi. Isporučivaće se u dve boje, crnoj i beloj, ali će poleđina moći da se zameni crnim, belim, cijan, crvenkastim (fuksija) i žutim poklopcima.

Ovaj model će se najpre pojaviti u Hongkongu, Indiji, Rusiji, Singapuru i Tajvanu pre kraja godine, a u ostatku sveta sledeće godine. Ilop nije pomenuo da li će se 710 i 800 prodavati u SAD, ali je rekao da će se proizvodi za to tržište pojaviti početkom 2012.

Obe Lumije su opremljene aplikacijom za navigaciju Nokija Drajv (Nokia Drive), koja glasom objavljuje pravce kretanja. Tu je i aplikacija Sportsko čvorište (Sport Hub) razvijena u saradnji s mrežom ESPN.

Serija Aša projektovana je za korisnike u zemljama u razvoju i njeni modeli su jeftiniji, ali sadrže neke elemente sadašnjih pametnih telefona. Ilop je rekao da ti proizvodi zamagljuju granicu između pametnih telefona i drugih mobilnih uređaja.

Aša 200 je, na primer, telefon s dve SIM kartice, koji korisnicima omogućava da se prebacuju s jedne na drugu mrežu kako bi snizili troškove i proširili pokrivanje. Funkcija Laka zamena (Easy Swap) omogućava da se kartica zameni bez isključivanja telefona. Aša 201 je sličan telefon, ali ima samo jednu SIM karticu.

Aša 200 ima QWERTY tastaturu i može se opremiti memorijskom karticom od 32 GB. Muziku može da reprodukuje 52 sata.

Skuplji modeli serije Aša, 300 i 303, imaju ekrane osetljive na dodir i rade u 3G mrežama. Oba imaju veb čitač za koji Nokija kaže da komprimuje podatke i do 90% pre nego što ih pošalje na telefon. Time se dobija brži prijem i jeftiniji pristup internetu.

Aša 300 će koštati 85 evra, a Aša 303 će se prodavati za 115 evra, dok će modeli 200 i 201, koji će se pojaviti početkom 2012, koštati po 60 evra. (M.V.)

27.10.2011. u 12:00h

mikro.rs


NAJNOVIJE VESTI
- Facebook eksperiment u Srbiji
- WhatsApp ne radi na starim telefonima
- Uskoro AMD Zen CPU
- Skrill napušta Srbiju
- Samsung kupuje kompaniju Harman
- GoPro povlači sve Karma dronove
- Uhapšen zbog naziva WiFi mreže
- Twitter gasi Vine
- Veštačka inteligencija razvila sopstvenu enkripciju
- Xiaomi Mi MIX
- Novi detalji o napadu
- Haker otkriva: Kako smisliti šifru
- Kralj je mrtav, živeo kralj
- Loša nedelja za kompaniju Intel
- Samsung ne želi da isplati odštetu
- Windows 10 Anniversary Update
- Srpski PayPal, uskoro stiže iPay See
- LG odustao od proizvodnje modularnog telefona
- Razer kupio poznatu audio kompaniju THX
- Samsung Galaxy TabPro S Gold Edition
- Instagram na PC računarima sa Win 10
- Western Digital konačno proizvodi i SSD diskove
- BMW Motorrad VISION NEXT 100
- Chrome smanjuje upotrebu memorije
- Samsung Galaxy Note 7 definitivno mrtav
- Počele isporuke ekrana za novu generaciju iPada
- Amazonov pametni telefon stiže krajem 2012.
- Sergej Brin i njegova supruga pomažu Wikipediju
- Italijanski matematičar se priprema da izazove Gugl
- Nintendo Wii U stiže u aprilu 2012.
- HP će zadržati ogranak za personalne računare
- Zašto Stiv Džobs nije imao registarske tablice?
- Sony otkupljuje drugu polovinu Sony Ericsson-a
- Održan IBM-ov Forum 2011
- Upoznajte termostat dizajniran u Eplovom stilu
- Nokija prikazala svoje prve telefone s Vindousom
- Na konferenciji Intel Channel veliki broj noviteta
- Umro Džon Makarti, tvorac Lispa
- Epson i ove godine partner Microsoft Sinergije
- Gugl isplatio rekordan iznos nagrada za Hrom 15
- Smena na čelu IBM-a
- Američka Nacionalna lab. Ajdaho uvodi Google Apps
- PowerPoint ili papir i flomasteri u fudbalskoj svlačionici?
- Biografija Stiva Džobsa pojavila se u prodaji
- Mikrosoft sklopio i deseti patentni ugovor za Android
- Wikileaks privremeno prestaje da objavljuje
- Kako se zapravo kreće Guglov autonomni auto?
- Praćenje rada srca u realnom vremenu na mobilnom
- T-Mobile predstavio tablični računar Springboard
- Appleov plejer iPod napunio 10 godina
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs