Korisnik:   Lozinka:   
» Beogradske vesti
    » Društvo i politika
    » Servisne informacije
    » Ekonomija
    » Događaji
    » Hronika
    » Sport
    » Kultura
    » Ostalo
IT VESTI
Italijanski matematičar se priprema da izazove Gugl

Italijanski matematičar koji je doprineo razvoju Guglovog (Google) pretraživačkog algoritma, priprema se da lansira sopstveni izazov dominantnoj pretraživačkoj mašini u decembru i svakako pre kraja godine u kojoj Italija slavi 150 godina od ujedinjenja.

Masimo Markiori, vanredni profesor na univerzitetu u Padovi, nedavno je počeo da priča o novoj pretraživačkoj mašini Volunija (Volunia), koju priprema već tri godine, kroz video snimke postavljene na promotivnoj lokaciji volunia.com.

U snimku koji ga prikazuje kako sedi na klupi u parku i piše po beloj tabli, Markiori objašnjava da ono što priprema nije Gugl plus deset posto, već drugačija perspektiva, odnosno radikalno novo viđenje pretraživačke mašine budućnosti.

Na pomenutoj lokaciji posetioci mogu da se prijave ukoliko žele da eventualno dobiju priliku da postanu „moćni korisnici“ koji će isprobati beta verziju ovog pretraživača koji će raditi na 12 jezika.

U intervjuu koji je objavio italijanski dnevni list Korijere dela sera (Corriere della Sera), Markiori je odbio da navede detalje po kojima će se Volunija razlikovati od postojećih konkurenata, jer bi, kako kaže, Gugl u tom slučaju bez problema mogao da natera stotinak svojih inženjera da radeći dan i noć iskoriste njegovu ideju i objave je pre njega.

„Žao mi je, ali za sada neću reći ništa više. Da ne mislim da je u pitanju nešto stvarno veliko, što je u stanju da se nadmeće s gigantima mrežnog pretraživanja, nikad se ne bih ni uključivao u ovaj posao.“

Markiori je rekao da je ideja jednostavna i radikalno drugačija u odnosu na postojeći pristup koji koriste glavni pretraživači. „Ako Gugl koristi palicu, mi ćemo koristiti floret. Ono što će nam omogućiti da iskrsnemo biće različitost naše pretraživačke mašine i zato će Volunija ljudima zaista biti korisna.“

Markiori je član upravnog odbora konzorcijuma svetske mreže (World Wide Web Consortium, W3C) koji vodi Tim Berners Li i radio je na protokolu Platforma za podešavanje privatnosti (Platform for Privacy Preferences, P3P) i ontološkom jeziku svetske mreže (Web Ontology Language, OWL). Njegov algoritam hiper pretraživanja (Hyper Search) predstavljen 1996. na jednoj konferenciji u Kaliforniji, koju je pratio i tada 23-godišnji Lari Pejdž, kasnije je evoluirao u sistem rangiranja strana (Page Rank System) koji koristi Gugl.

Sedište novog projekta nalazi se u Padovi, gradu na severoistoku Italije. Mnogi softverski inženjeri koji na njemu rade s Markiorijem zapravo su njegovi bivši studenti, a sredstva je obezbedio Marijano Piredu, sardinijski preduzetnik sa 20 godina iskustva u sektorima IKT.

„Partneri smo Masimo i ja i svi istraživači koji su sarađivali na projektu“, izjavio je Piredu. „Niko od nas ne sanja o tome da stvorimo pretraživač koji je bolji od Gugla. Mi samo mislimo da možemao da napravimo mašinu koja je drugačija od Gugla.“

Piredu je vlasnik konsultantske kuće Maloru (Malloru), čije je sedište u gradu Oristano na zapadu Sardinije, bivši osnivač i predsednik slovenačkog telekoma Voljatel (Voljatel) i investitor praške softverske kompanije Majndver studios (Mindware Studios).

Markiori kaže da mu ime Volunija zvuči bolje nego Volja, a istovremeno bolje odražava i njihovu volju da polete visoko, jer sadrži korene reči „volo“ (let) i „luna“ (Mesec).

Volunijini serveri će se nalaziti na Sardiniji i obezbediće ih kompanija Tiskali (Tiscali), čiji osnivač Renato Soru nije jedan od investitora, jer Piredu kaže da imaju dovoljno novca da finansiraju rane faze ovog poduhvata i da je prerano govoriti o mogućem učešću novih investitora. „Tržište će nam reći na svoj demokratski način da li je ideja dobra. Ako se korisnicima svidi, to će značiti da smo napravili nešto dobro, a u suprotnom nastojaćemo da ispravimo greške.“

U svojoj izjavi za Korijere dela sera Markiori je rekao da su Guglovi osnivači Lari Pejdž i Sergej Brin, uvek priznavali njegov doprinos Guglovoj formuli i da mu nije žao što nije učestvovao u njihovoj zadivljujućoj komeracijalnoj avanturi. „Nikada nisam ni pomišljao na nekakvu osvetu. U ovom slučaju jednostavno se radi o tako lepoj ideji da bi bilo sramota da se ne realizuje. A sada je pravi trenutak da se to uradi.“ (M.V.)

20.11.2011. u 12:00h

mikro.rs


NAJNOVIJE VESTI
- Facebook eksperiment u Srbiji
- WhatsApp ne radi na starim telefonima
- Uskoro AMD Zen CPU
- Skrill napušta Srbiju
- Samsung kupuje kompaniju Harman
- GoPro povlači sve Karma dronove
- Uhapšen zbog naziva WiFi mreže
- Twitter gasi Vine
- Veštačka inteligencija razvila sopstvenu enkripciju
- Xiaomi Mi MIX
- Novi detalji o napadu
- Haker otkriva: Kako smisliti šifru
- Kralj je mrtav, živeo kralj
- Loša nedelja za kompaniju Intel
- Samsung ne želi da isplati odštetu
- Windows 10 Anniversary Update
- Srpski PayPal, uskoro stiže iPay See
- LG odustao od proizvodnje modularnog telefona
- Razer kupio poznatu audio kompaniju THX
- Samsung Galaxy TabPro S Gold Edition
- Instagram na PC računarima sa Win 10
- Western Digital konačno proizvodi i SSD diskove
- BMW Motorrad VISION NEXT 100
- Chrome smanjuje upotrebu memorije
- Samsung Galaxy Note 7 definitivno mrtav
- Počele isporuke ekrana za novu generaciju iPada
- Amazonov pametni telefon stiže krajem 2012.
- Sergej Brin i njegova supruga pomažu Wikipediju
- Italijanski matematičar se priprema da izazove Gugl
- Nintendo Wii U stiže u aprilu 2012.
- HP će zadržati ogranak za personalne računare
- Zašto Stiv Džobs nije imao registarske tablice?
- Sony otkupljuje drugu polovinu Sony Ericsson-a
- Održan IBM-ov Forum 2011
- Upoznajte termostat dizajniran u Eplovom stilu
- Nokija prikazala svoje prve telefone s Vindousom
- Na konferenciji Intel Channel veliki broj noviteta
- Umro Džon Makarti, tvorac Lispa
- Epson i ove godine partner Microsoft Sinergije
- Gugl isplatio rekordan iznos nagrada za Hrom 15
- Smena na čelu IBM-a
- Američka Nacionalna lab. Ajdaho uvodi Google Apps
- PowerPoint ili papir i flomasteri u fudbalskoj svlačionici?
- Biografija Stiva Džobsa pojavila se u prodaji
- Mikrosoft sklopio i deseti patentni ugovor za Android
- Wikileaks privremeno prestaje da objavljuje
- Kako se zapravo kreće Guglov autonomni auto?
- Praćenje rada srca u realnom vremenu na mobilnom
- T-Mobile predstavio tablični računar Springboard
- Appleov plejer iPod napunio 10 godina
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs